Alina Burlacu ∙ September 29, 2022 ∙ 5 min read

Confortul urban implică un risc pe care e posibil să îl fi ignorat până acum: poluarea din case, nu doar din afara lor, afectează vizibil pielea. Ce soluții avem pentru îngrijirea pielii sensibile?

În timp ce majoritatea dermatologilor s-au pus de acord asupra faptului că pielea este afectată de particulele poluante și de soare, noi am trăit, adesea, cu iluzia că acasă suntem în siguranță. De fapt, tot mai multe dovezi științifice arată că aerul din case și din alte clădiri (birou, mall) poate fi mult mai poluat decât aerul din exterior, chiar și într-un oraș mare. Pe de altă parte, în ultimii doi ani, fără să căutăm prea multe informații în rezultatele studiilor, știm că am petrecut tot mai mult timp în interior. (Ok, și cifrele o spun: 90% din timp este consumat în interior). Dacă la poluare adăugăm și aerul extrem de uscat, nu e de mirare că foarte multe persoane constată că au pielea reactivă, intolerantă sau sensibilă. În plus, genetica impune și ea propriile reguli, astfel pielea unora este mai sensibilă decât a altora.

Cifre în creștere

Fenomenul pielii sensibile afectează mai mult de o treime din populația adultă: femeile (până la 70%), bărbații (până la 60%), conform Frontiers of Medicine. Iar între sensibilitate și alergie e un fir subțire. Trecută cu vederea sau supusă unui tratament agresiv, pielea devine terenul de joacă al alergenilor. Se estimează că, până în 2050, numărul persoanelor cu cel puțin o alergie va crește la 1 din 2 din populația mondială, conform La Roche Posay. Care din cei doi exponenți ai concluziei studiului vei fi poate depinde și de atenția pe care o acorzi semnalelor corpului tău.

Lumina roșie a simptomelor

Senzațiile de mâncărime, arsură, usturime și uscăciune, acestea sunt cele mai frecvente simptome la nivelul pielii reactive. Însă, în timp ce pielea sensibilă devine tot mai comună, nu este un diagnostic medical, ci un termen care se referă, în general, la pielea predispusă la inflamație. Chiar și așa lucrurile simple din viață pot fi perturbate de aceste reacții: de la alegerea unui produs de curățare sau de îngrijire a tenului, la un meeting anunțat în ultimul moment.

Ce se știe despre sensibilitate și intoleranță?

Despre rolul pielii ca primă barieră de apărare a organismului ai aflat la primele lecții de anatomie, dar despre rolul extrem de important al microbiomului pielii în susținerea funcţiei de apărare a pielii se vorbește de puțin timp. De fapt, echilibrul microbiomului de la nivelul pielii este esențial pentru menținerea sănătății și funcționării optime. În cazul pielii sensibile, cu tendință alergică, funcțiile microbiomului sunt dezechilibrate: bariera cutanată este alterată favorizând deshidratarea și pătrunderea potențialilor iritanță, dar și răspunsul imun la alergeni este exagerat, provocând ulterior senzații și reacții neplăcute.

Soluții actuale

1. Puține și bune

Folosește mai puține produse de îngrijire a pielii atunci când vrei să previi sensibilizarea pielii sau să atenuezi simptomele. E cam mare tentația de a introduce un produs nou în rutina zilnică, pentru că nu vezi rezultatele promise sau pentru că Google Ads îți cunoaște mai bine dorințele decât cea mai bună prietenă a ta, sau pur și simplu pentru că ai găsit o ofertă de nerefuzat. Însă, cu cât numărul de produse folosit este mai mare, cu atât numărul de ingrediente este mai mare, inclusiv al celor caracter potențial alergenic. Logic, nu? Pe lângă asta, sunt destul de multe ingrediente care nu trebuie folosite împreună nu doar pentru că își anulează efectul, ci și pentru că, având același efect, agravează problemele pielii (nu este cazul celor cu efect hidratant, ci al celor cu efect de exfoliere: retinoli și acizi AHA precum acidul glicolic, lactic sau mandelic). Chiar dacă intenția ta este de a reduce ridurile sau acneea, supraexfolierea va perturba bariera pielii și va înrăutăți simptomele.

2. Mai blânde, mai eficiente

Farfuria care scârțâie după spălare nu este cea mai bună reprezentare pe care o poți asocia cu pielea. Dacă ai ajuns la un astfel de rezultat înseamnă că ai greșit foarte mult. Produsele de curățare a pielii nu trebuie să fie foarte dure, fie că este vorba de demachiant, de loțiune de curățare cu apă sau de un exfoliant chimic sau fizic. Cea mai bună alegere este o formulă cu toleranță înaltă: hipoalergenică, fără parfum, cu pH neutru, fără săpun.

3. Retinaldehida

Derivați de vitamina A, retinoizii sunt ingredientul de aur pentru îngrijirea pielii: măresc turnoverul celulelor pielii și stimulează producția de colagen. Rezultatul: o piele mai luminoasă, mai fină, aspect redus al ridurilor. Însă, efectele lor secundare, în special atunci când nu ești familiarizată cu acest ritual sau când nu ai mai folosit anterior, te pot face să renunți. Nu e în totalitate un lucru înțelept. Introdu în dicționarul pielii tale acest cuvânt: retinaldehida. Deoarece enzimele pielii trebuie să-l transforme mai întâi în acid retinoic (un tip de retinoid), retinaldehida nu este la fel de agresivă și, prin urmare, reacția pielii nu este la fel de intensă. Doar să nu folosești o cantitate mai mare decât un bob de mazăre și să nu uiți de hidratare și de SPF.

4. SPF mineral

Indiferent dacă adaugi vitamina A în ritualul îngrijirii pielii sau nu, principala regulă a pielii sănătoase și luminoase este protecția solară: SPF 30 în fiecare zi, indiferent de prognoza meteo, pentru a te proteja pielea de arsurile solare, de cancerul și de îmbătrânirea prematură, conform Academiei Americane de Dermatologie. Dacă tenul tău ți-a dat deja de înțeles că este sensibil, formula cremei de protecție solară trebuie să conțină oxid de zinc sau dioxid de titan. Aceste ingrediente minerale sunt mai puțin iritante și mai puțin reactive pentru pielea sensibilă. Și nu, nu este obligatoriu să lase un film alb pe suprafața pielii dacă este o formulă în care a fost integrată cea mai recentă tehnologie.

Articol publicat in revista A List Magazine (22/2022)

Foto: Hepta, PR.

Related Posts

Viva Magenta, Viva 2023!

Viva Magenta este culoarea anului 2023: „o culoare exuberantă care promovează optimismul și bucuria”. Institutul Pantone a anunțat…

12 idei de cadouri de Moș Nicolae

Vrei să adaugi un pic din magia Sărbătorilor și în cadoul de Moș Nicolae? Te ajut cu 12…

Top 5 parfumuri pentru sezonul rece

Pentru că sezonul rece impune alte prezențe olfactive, am făcut un top 5 al parfumurilor cel mai recent…

Cosmetice coreene cu vitamina C pentru îngrijirea tenului, extrasă din cătină

Hai să îți spun o informație foarte interesantă: cătina are cu 200% mai multă Vitamina C față de…

Beauty News: Gen Z, retinol și age diversity

Cum se adaptează brandurile la Generația Z? Care este cel mai căutat ingredient pentru îngrijirea pielii în 2022?…

Top 10 măști: day&night pampering

Măștile sunt expresia răsfățului suprem. Transformă momentele libere ale zilei și orele de somn ale nopții în pretexte…

Jamie Lee Curtis, fotografii provocatoare, la 63 de ani

Cunoscută pentru rolurile din True Lies, Freaky Friday și Knives Out, Jamie Lee Curtis este și un fan…

Cum disciplinezi părul electrizat în lunile reci? Trucuri de la specialiști

În sezonul rece, îngrijirea părului devine mai dificilă. Firele rebele, părul electrizat și deshidratat îți pot distruge complet…

Momentele preferate ale unui beauty editor

Dacă mă întrebi care sunt momentele mele preferate din toate cele 24 de ore, de cele mai multe…

Katy Perry, fără pungi sub ochi și fără acnee

Cântăreața Katy Perry a reușit să obțină rezultate foarte bune pentru aspectul tenului, atât în zona ochilor, afectată…