Monica Cismaru ∙ September 15, 2020 ∙ 2 min read

ruj rosu

Rujul roșu a fost dintotdeauna un instrument social major, a cărui purtare a avut și are multiple înțelesuri – în funcție de timp și loc, rujul roșu a fost un statement vizual care implică seducția, o declarație a statutului social, un semn al bogăției sau o demonstrație a încrederii și/sau a puterii.

Istoria rujului roșu este una tumultoasă și începe încă din antichitate. Se pare că rujul roșu a fost inventat de vechii sumerieni din sudul Mesopotamiei, în jur de anul 3500 î. C. Acesta era obținut din zdrobirea unor pietre de culoare roșiatică, iar pudra obținută se folosea pentru a vopsi buzele în roșu. Alți istorici preferă să crediteze apariția rujului roșu elitelor egiptene din antichitate – însăși Cleopatra ar fi obținut o pastă roșie pentru buze din pisarea unor insecte în aceeași culoare, pe care le amestecă cu ceară.

ruj rosu

În epoca modernă, rujul roșu a cunoscut un vârf de popularitate în 1912, când femeile au început să-și ceară drepturile și să protesteze pentru a obține beneficii egale cu ale bărbaților, inclusiv dreptul la vot. Pentru a atrage și mai mult atenția asupra cauzelor lor, acestea purtau ruj roșu aprins la evenimentele publice. Acesta a fost un semn care marca nașterea femeii independente și emancipate, lucru considerat la cea vreme scandalos, spune Gabriela Hernandez, fondatoarea brandului de cosmetice Besame Cosmetics. Sufragetele considerau că rujul roșu intimidează bărbații, iar protestatarele au decis să adopte această culoare ca simbol de sfidare a cutumelor sociale. Fondatoarea unuia dintre cele mai mari și mai cunoscute branduri de cosmetice care îi poartă numele, Elizabeth Arden, obișnuia să împartă tuburi gratuite de ruj roșu protestatarelor din New York, iar rujul roșu era simbolul eliberării și al rebeliunii feminine.

ruj rosu

Rujul roșu este o declarație politică și în zilele noastre. În 2018, bărbați și femei din Nicaragua au purtat ruj roșu și au distribuit fotografiile pe social media pentru a-și arăta sprijinul față de eliberarea protestatarilor anti-Guvern. În Chile, în 2019, aproximativ 10 000 de femei au ieșit pe străzi legate le ochi și purtând ruj roșu pentru a denunța violența sexuală din țară.

ruj rosu

Femeile spun că această culoare le face mai puternice, adaugă Hernandez. Roșul a avut multiple conotații de-a lungul timpului și încă are și azi. Doamna de fier Margaret Thatcher, prim-ministru britanic, purta întotdeuna ruj roșu, iar acum, acesta este afișat cu fiecare ocazie de politiciana americană Alexandria Ocasio-Cortez.

ruj rosu

Rujul rosu este șic, elegant, flatant și mult mai mult decât atât. Este îndrăzneț, feminin și puternic vizual. Roșul este culoarea pasiunii și a puterii. Machiajul este astăzi o oglindă a ceea ce vrei să creadă ceilalți despre tine”, conchide Hernandez.

 

Foto: Hepta

Related Posts

Vara îți afectează pielea. Află cum și în ce fel

Pe timp de vară, obiceiurile tale se schimbă: ieșirile sunt mai frecvente, petreci mai mult timp afară și…

Trendul care ți-ar putea salva părul

Salvatorul părului tău ar putea fi, în această vară, accesoriul statement al starurilor rock în anii 1980. Îți…

Cum să readuci la viață părul lipsit de vitalitate?

Ai părul uscat și lipsit de vitalitate din cauza expunerii excesive la soare fără protecție, vopsirii prea dese…

Prea cald pentru sport? Ce zici de stretching?

Vedete ca Hailee Steinfeld și Halle Berry s-au lăsat fotografiate, de multe ori, în poziții de stretching, iar…

7 greșeli frecvente care agravează arsurile solare

Uneori ne ia valul și uităm cât timp am stat afară, sub lumina intensă a soarelui, fără protecție…

Cum să tunzi, să colorezi și să coafezi părul creț

Deși tinde să fie gros și rigid, părul creț nu este deloc mai puternic decât părul drept, ba…

Evrika! Am descoperit rutina de beauty care te ajută să scapi de petele pigmentare și să ai un ten luminos

Vara este pentru mine un fel de inovație a Naturii, prin explozia ei de culori, simțuri, posibilități, iar…

Tipsuri pentru folosirea pudrelor bronzante

Păstrează pe piele acea atingere a soarelui intensă și luminoasă cu ajutorul pudrelor bronzante și a trucurilor makeup…

Schimbări de look: Charlize Theron, Selena Gomez, Léa Seydoux

Fie că au chef de o coafură de vară, de un refresh sau fac parte dintr-un scenariu în…

Skincare: cum să te răcorești într-o zi toridă

Te uiți la prognoza meteo și în jurul tău, dar tot nu îți vine să crezi: termometrele au…