Alina Burlacu ∙ March 4, 2021 ∙ 10 min read

 

Pentru că noul sezon ne inspiră să facem schimbări în materie de culoare și tunsoare, am decis să stăm de vorbă cu profesioniștii. De data aceasta, am aflat mai multe despre tendințe, noutăți, dar și despre viața în pandemie ca și coafor, de la Kinga Kore, hairstylist TRIBUTE SALON.

Care sunt cele mai importante 3 tendințe pentru sezonul primăvară-vară?

În ceea ce privește tendințele, mi se pare că, în ultimii ani, conceptul de tendințe s-a modificat destul de mult. Adică, acum 10-20 de ani, erau câte o tendință, două, și acele tunsori, culori le puteai observa foarte ușor. Puteai cu ușurință să spui că se poartă tunsoarea bob și cam atât, sau culoarea mahagoni (mahon), de exemplu.
Dar acum, având acces la tehnologie, care ne permite să vedem ce se întâmplă în toate colțurile lumii, clar nu poate să existe o singură linie de tunsoare sau o culoare care să fie denumită tendință.
Așa că pot spune că tendințele variază foarte mult în funcție de cultura societății în care încercam să identificăm tendințele. La Londra se poartă ceva, în California altceva, în Paris altceva…și așa mai departe.
Așa că următoarele recomandări ale mele, în privința tendințelor, sunt o selecție de tunsori, culori și styling care mie mi-au atras atenția din peisajul internațional și mi-ar face mare plăcere să le execut și eu, și să le văd pe părul doamnelor și domnișoarelor din țara noastră.

Culoare:

Mushroom blonde/brown hair

Este o tehnică prin care încercăm să imităm paleta de culori regăsită la ciuperci. Deși sună bizar, arată foarte frumos. Adică, avem la dispoziție o varitate de nuanțe naturale și cu accente reci. Fiind un mix multidimensional între tonalități diferite, pornind de la mai închis la deschis. Este o variantă ideală pentru blondele care vor să încerce nuanțe mai închise (pentru că reflexiile mai reci fac și tonalitatea culorii să pară mai închisă) și pentru brunetele care vor să încerce să își deschidă nuanța, dar să nu fie o schimbare prea bruscă. Dar trebuie să fim atenți și să ținem cont de nuanța tenului și a ochilor.

Enlightened hair prin tehnica de twilighting

Este o combinație între două tehnici de șuvițat, cea de babyhighlights, poziționate în jurul feței, încât să conturăm și să dăm luminozitate, și tehnica de balayage pe vârfuri să creăm adâncime și mișcare părului. Este un look natural și low maintenance, care nu te obligă frecvent la întreținerea șuvițatului.

Face framing chunky highlights

Anii ’90 comeback. Se regăsește inspirația acestor ani atât în culoare, cât și în styling și tunsoare. Lucru care cred că nu este întâmplător, ci din cauza contextului în care ne aflăm. Este probabil o traducere a nostalgiei oamenilor spre vremuri în care au trăit mai liniștiți. Este o tehnică de colorare color block prin care luăm anumite zone și le vopsim sau decolorăm încât să creăm contrast. Putem chiar să le poziționăm astfel încât să nu se vadă doar în momentul în care dăm părul după urechi sau îl prindem, denumit și peekaboohair.

Tunsoare:

Layers, layers, layers
În ceea ce privește tunsorile, am avut o perioadă destul de îndelungată în care s-au purtat liniile foarte drepte. Anii trecuți, au început să se transforme acele linii, să devină ușor mai texturate. Dar acum s-a trecut la tunsori mult mai texturate, pe toate lungimile, fie că vorbim de păr scurt sau mediu, capătă textură și mișcare. Desigur, ținând cont de textura naturală a părului (dacă este creț, drept, fin, gros).

Modern mullet pentru cine îndrăznește

Long shag pentru fetele cu părul lung, care vor să își păstreze lungimea, dar părul să capete mai multă personalitate.

Layered side swept bangs oun

Este un breton care alungește fizionomia, deci este cel mai potrivit formei de față rotundă.

Styling:

Buclele, beach waves-ul se transformă în ceva și mai lejer, adică avem “I woke up like this hair”, deci îl aranjăm doar cât să îi dăm puțină dimensiune și mișcare, fără să definim buclele. Exemplul preferat ar fi tehnica Leaved in hair a lui Ahncotran.

Accesoriile din anii 90, acei fluturași cu care ne prindeam partea din față a părului, cleștele au revenit, aici nemaivorbind despre o reinterpretare, ci chiar o reinviere a acelui trend.

Periatul în exterior, pe tunsori scurte și medii, dar aici inspirația este combinată de anii 90 și protagonista filmului Queens Gambit.

 

S-au schimbat preferințele clienților pe timpul pandemiei? Cum te aștepți să evolueze aceste preferinte în 2021? Care e cea mai mare problemă cu care s-au confruntat clientele în 2020?

Da, s-au schimbat preferințele unor cliente vopsite blond deschis uni sau cele cu decolorare globală, din pricina faptului că, în perioada lockdown-ului, au avut o perioadă atât de îndelungată cu rădăcini crescute, au decis să treacă la o variantă de blond prin șuvițare. În ideea în care, în acest fel, întreținerea nu este obligatorie la o perioadă atât de scurtă, deci este mai „sustenabil” în timp.
Clientele care se vopsesc pentru a acoperi firele albe au avut cel mai mult de suferit deoarece majoritatea au afirmat că, deși au stat mai mult acasă, a fost foarte neplăcut să se vadă așa.
O altă problemă cu care s-au confruntat clientele – cele care înainte de pandemie se coafau mai mult la coafor și acum lucrează de acasă, având ședințe și meeting-uri online – este că nu știu să își aranjeze singure părul.

Cum s-au adaptat saloanele la restricțiile impuse de autorități pe fondul pandemiei? Ce măsuri sanitare există acum?

Ne-am adaptat cu rapiditate, îndeplinind măsurile impuse de autorități:
– triaj epidemiologic;
– spațiu între scaune de minim 1,5 m;
– purtarea măștii obligatoriu, atât în cazul nostru, cât și în cazul clienților (asigurăm noi măști, în cazul în care clienta nu are sau masca se murdărește la procesul de vopsire);
– dezinfectarea fiecărui post, după fiecare clientă;
– am luat și măsuri extra: botoși de unică folosință, la intrare;
– aparat de purificare a aerului;
– dăm mesaj clientei înainte cu o zi, în care rugăm ca, în cazul în care are simptome de răceală sau a intrat în contact cu cineva bolnav de Covid-19, să reprogramăm și, implicit, completarea unui chestionar, când ajunge la salon, pentru a ne asigura, pe cât se poate, un mediu sigur.

Cum s-a schimbat comportamentul clienților în contextul actual?

Sunt mult mai atente la ritualul de igienizare, deci la igienă, în general. Și, din păcate, din cauza circumstanțelor actuale, sunt destul de multe anulări. Unele persoane au intrat în contact cu cineva bolnav, altele s-au îmbolnăvit și au anulat. Sau plecarea în vacanțe fiind de pe o zi pe alta își doresc programări de pe o zi pe alta. Deci cred că a crescut dorința de flexibilitate în programări și de spontaneitate.

Ce s-a schimbat radical în ritualul înfrumusețării?

În privința ritualului de îngrijire, vor să fie mult mai informate în legătură cu ceea ce facem noi în salon, pentru ca, la rândul lor, să își îngrijească mai mult și mai bine părul, acasă. Petrecând mult mai mult timp acasă, au timp să își creeze rutine de îngrijire a părului, precum sunt și cele din skincare.
Și la vizita în salon nu vor să mai punem accent atât de mult pe coafat, spunând că: „nu merg nicăieri, așa că doar îl uscăm”. Și aici, fiind conștiente că a-l coafa excesiv înseamnă să îl agresăm și să îl stricăm, motivează că așa îl mai protejăm puțin.

Cum arată viitorul?

Viitorul cred că o să fie cu foarte mult accent pe customer service, pe experiența om la om. Întocmai, din cauza distanțării sociale, o să se creeze nevoia unei experiențe cu interacțiune umană mai profundă la fiecare vizită în salon sau la orice alt tip de serviciu, fie că vorbim despre a ne cumpăra o cafea de la cafeneaua din colț sau de vizita la dentist. „Omul sfințește locul” va fi un proverb foarte actual.

Luăm în calcul proiecte de educație online, cursuri one to one în care să ajutăm clientele să își formeze o rutină de îngrijire personalizată și potrivită pentru nevoile ei specifice. Un fel de hair coach. Am avut și cerere deja pentru cursuri de “do it yourself”, legat de cum să îți aranjezi părul pentru o ședință online.

Pentru partea de colorare în perioada de lockdown, am făcut pachete pentru clientele noastre (adică cele la care știam ce formule trebuie să folosim), le-am trimis acasă, iar, cu sprijinul nostru, al coaforilor care se ocupă de ele, am reușit să le ajutăm să scape de efectul neplăcut al rădăcinilor crescute. Acest lucru l-am făcut doar pentru cele cu baze medii și închise (nu blond) și a fost doar o variantă de urgență. Partea de colorare, în general, nu recomandăm să fie făcută acasă.
Pentru servicii la domiciliu, dacă va fi cerință și va fi realizabil în mod profesional, aici mă refer menținând standardele din salon, why not. Ne adaptăm!

Cum decurge educația pentru următoarele generații de coafori? Este posibilă varianta online?

Educația în perioada aceasta a trecut, în mare parte, în mediul online. Și este fantastic, dar (este un mare dar) cred că este posibilă pentru specializări când ai deja o bază bine așezată. În toată această perioadă, cei mai mari și pricepuți coafori ai lumii au trecut la educație online. Asta înseamnă că eu, Kinga, din România, am acces să învăț tehnici făcute de Trevor Sorbie din Anglia, Tre_education din USA, Behind the chair, Essential hair academy din LA., Vidal Sassoon…etc. Dar cred că educația de bază va trebui făcută în Academii în continuare, și nu online. Desigur și pentru specializări și experiența offline va fi în continuare, dar mai mult ca o completare și probabil cu extra extra costuri.

Dacă ar fi să privim lucrurile așa: în 2020 (și în 2021) jumătatea plină a paharului este…
Jumătatea plină a paharului, în toată această perioadă, pentru mine și salonul nostru, este că ne-am dat seama de importanța mediului online. Dacă înainte spuneam că nu contează sau că nu avem timp, acum lucrăm la asta și ne dăm toata silința să fim prezenți pe rețelele de socializare. Și a fost o mare bucurie, în toată perioada cât am stat închiși în case, să vedem cum lumea întreagă aștepta cu nerăbdare redeschiderea saloanelor.

Foto: PR.

Related Posts

7 produse de machiaj pentru final de vară

Doar de 7 produse de machiaj mai ai nevoie pentru a-ți completa frumusețea, în acest final de vară….

Top 3 produse pentru îngrijirea coreeană a pielii

Luminos, curat și foarte bine hidratat, aceastea sunt calitățile tenului pe care le obții atunci când folosești cele…

10 propuneri fresh pentru un ten luminos

O dată pe săptămână, păstrează o jumătate de zi liberă, de răsfăț, doar pentru tine. Pregătește o infuzie…

Vara îți afectează pielea. Află cum și în ce fel

Pe timp de vară, obiceiurile tale se schimbă: ieșirile sunt mai frecvente, petreci mai mult timp afară și…

Trendul care ți-ar putea salva părul

Salvatorul părului tău ar putea fi, în această vară, accesoriul statement al starurilor rock în anii 1980. Îți…

Cum să readuci la viață părul lipsit de vitalitate?

Ai părul uscat și lipsit de vitalitate din cauza expunerii excesive la soare fără protecție, vopsirii prea dese…

Prea cald pentru sport? Ce zici de stretching?

Vedete ca Hailee Steinfeld și Halle Berry s-au lăsat fotografiate, de multe ori, în poziții de stretching, iar…

7 greșeli frecvente care agravează arsurile solare

Uneori ne ia valul și uităm cât timp am stat afară, sub lumina intensă a soarelui, fără protecție…

Cum să tunzi, să colorezi și să coafezi părul creț

Deși tinde să fie gros și rigid, părul creț nu este deloc mai puternic decât părul drept, ba…

Evrika! Am descoperit rutina de beauty care te ajută să scapi de petele pigmentare și să ai un ten luminos

Vara este pentru mine un fel de inovație a Naturii, prin explozia ei de culori, simțuri, posibilități, iar…