Tehnica suprapunerii parfumurilor – interzisă ani la rând de către experți – pare a fi ultimul trend al purtării esențelor preferate. De fapt, este în sine o exprimare atât de artistică și de variată, încât o vei găsi sub mai multe nume: fragrance cocktailing, perfume layering sau scent mixing (și orice altă traducere adaptată limbii vorbitorului).

Așadar, ce înseamnă toate aceste expresii inspirate din arta gătitului și a machiajului –fragrance cocktailing, perfume layering și scent mixing? Înseamnă să suprapui două sau mai multe esențe, în același timp, și să le personalizezi alături de pH-ul pielii tale.

Ca în oricare tehnică (a se înțelege artă), ai nevoie de anumite deprinderi pentru ca rezultatul să nu fie doar unic, ci și plăcut, atât pentru tine, cât și pentru ceilalți.

Iar pentru asta, am adunat aici câteva sfaturi. Experimentul va fi, însă, în întregime al tău! Vei găsi mai jos și exemple de parfumuri numai bune de mixat!

1. Baza parfumului

Pentru a te asigura că ai un start bun, mai întâi trebuie să îți cunoști bine familia olfactivă căreia aparții – adică acele note cu care rezonezi cel mai adesea și care îți dau o stare bună. Odată ce cunoști acest detaliu, adaugă esențe care amplifică notele preferate. De exemplu, dacă într-un parfum descoperi că îți este familiar și drag mirosul de bujor, atunci aplică deasupra încă un parfum în care această notă este dominantă și, pentru că nu este singura notă din cel de-al doilea parfum, mixul creat va fi unul unic, inedit.

2. Test pe blotter

Atunci când începi să amesteci parfumuri diferite, nu încerca din prima pe pielea ta. Sigur că pH-ul va determina profunzimea esențelor, dar, dacă nu vrei să sari direct sub duș, în cazul unui eșec, atunci fă primele teste pe un blotter sau pe o eșarfă.

3. Straturi cu texturi diferite

Pentru că am amintit de duș. Să suprapui esențe nu înseamnă neapărat să aplici două parfumuri și atât. Stratificarea începe chiar din duș: de la gelul de duș, la loțiunea de corp sau chiar la exfoliantul folosit în baie. Toate acestea lasă amprente olfactive pe piele care vor participa la mixul final.

4. Greu, ușor

Atunci când ai mai multe sarcini de făcut, poți să începi cu ce e mai greu sau cu ce e mai ușor. În tehnica de perfume layering, începe mereu cu esențele mai grele, ulterior, aplică-le pe cele mai ușoare. În caz contrar, notele mai light se vor pierde în densitatea celor profunde.

5. Familii potrivite

Există mai multe familii de parfumuri: florale, lemnoase, citrice, gurmande. Similar machiajului, poți alătura familiile care se aseamănă pentu un mix familiar sau familii complet diferite ori complementare, pentru un mix extravagant.

6. EDT sau EDP?

Fragrance cocktailing nu înseamnă că trebuie să te limitezi la a mixa apă de parfum cu apă de parfum. Poți să integrezi, la fel de bine, apă de colonie sau apă de toaletă. Atât doar trebuie să știi că parfumurile cu o concentrație mai mică vor dispărea mai repede de pe piele. O apă de parfum conține 15-20% esență concentrată, iar apa de colonie, 2-4%.

7. Ce să eviți?

Suntem unici, așa că parfumul trebuie să ne exprime unicitatea. Așadar, nu există un mix interzis sau un amestec de neiertat. Desigur, să împingi limitele la maxim este un manifest care îți poate aduce aprecierea, dar și dezacordul celorlalți. Așa că, în spațiul tău, personal, ai libertatea de a mixa orice dorești, dar în afara lui, fii pregătită atât la reacții pozitive, cât și la reacții negative. Două sau mai multe parfumuri gurmande sau orientale ar putea deveni agasante, sufocante pentru unii dintre noi.

De asemenea, parfumurile cu note puternice precum gardenie, tuberoză, tămâie, scorțișoară vor domina un amestec. Pentru a crea echilibru, le poți asocia cu note ușoare precum crinii și violetele sau flori de tei.

Ca într-o farfurie cu prea multe arome dominante, ce e prea mult devine greu de digerat!

5 parfumuri pentru fragrance cocktailing

Essence de Roumanie Dracoola Eau de Parfum, 490 lei (douglas.ro)

Givenchy Very Irrésistible, 400 lei (sephora.ro)

Nina Ricci Nina Extra Rouge, 365 lei

Chloe Nomade, 400 lei

Maison Margiela Replica By the Fireplace, 249 lei (douglas.ro)

Foto: PR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts