A List Magazine ∙ March 23, 2021 ∙ 7 min read

În ultimii ani, industria serviciilor de înfrumusețare a cunoscut o dezvoltare accelerată. Plaja de selecție a clienților a devenit din ce în ce mai mare și, totodată, oferta procedurilor s-a diversificat constant. În momentul de față, unele dintre cele mai în vogă proceduri de înfrumusețare sunt microneedlingul și peelingul chimic. Știm care sunt beneficiile lor iar Dr. Adelina Vasilescu, Medic Specialist Dermatolog în cadrul Avra Aesthetic Institute ne povestește și despre contraindicațiile acestor proceduri.

Ce este microneedlingul și prin ce diferă de alte proceduri de regenerare a pielii?

Microneedlingul este un tratament de inducție a sintezei de colagen în urma căruia obținem micșorarea porilor, estomparea ridurilor fine și ameliorarea cicatricilor postacneice. Această procedură presupune crearea de sute de micro-canale până în dermul superficial, prin intermediul cărora putem introduce cocktailuri de mezoterapie sau chiar plasmă îmbogățită cu trombocite și factori de creștere. Cu alte cuvinte, înțepăm pielea cu sute de mini-ace. „Înțepăturile” sau microperforațiile create stimulează producerea de colagen, în timp ce substanțele introduse servesc drept „materie primă” pentru acest proces de regenerare. Este astfel diferită de alte proceduri prin combinarea celor 2 beneficii: stimulare și introducerea a diferite substanțe până la nivelul dermului. Un alt avantaj îl reprezintă timpul de recuperare foarte redus, de 1-2 zile în care tenul poate fi mai uscat ca de obicei și ușor eritematos. De asemenea, față de alte proceduri de regenerare a pielii (peeling chimic, radiofrecvență fracționată sau laser CO2) microneedlingul are cel mai scăzut risc de hiperpigmentare post-procedură, deoarece microcanalele se închid in 4-6 ore, iar epidermul rămâne intact.

În ce zone ale corpului poate fi folosită această procedură?

Cel mai des efectuăm acest tratament la nivelul feței, dar poate fi folosit și pe corp, pe abdomen, coapse sau fese, pentru îmbunătățirea aspectului vergeturilor sau a altor cicatrici.

Cum se simte microneedling-ul din partea pacienților? Înțeparea feței cu mai multe ace în același timp poate suna înfricoșător.

(Medicul râde) Pacientele sunt, majoritatea, uimite de recuperarea rapidă și de faptul că nu doare deloc. Sigur că, imediat după tratament, tenul este roșu și ușor sensibil, dar a doua zi, în majoritatea cazurilor, totul revine la normal. În cazul celor cu ten mai sensibil, cu rozacee (cuperoză), feedback-ul este că au fața roșie (eritematoasă ar fi termenul medical) încă o zi după procedură. Însă, indiferent de tipul de ten, a doua zi poate fi folosit machiaj, pentru a camufla roșeața, dacă acesta persistă.

Cât durează o sesiune de microneedling și la cât timp ar trebui repetată?

Un tratament durează aproximativ o oră, timp care include pregătirea tenului, aplicarea cremei anestezice pentru 15 minute, tratamentul propriu-zis și, la final, aplicarea unei măști calmante pentru încă 10 minute.

Cum se simte să fii înțepată de mii de ace?

Deoarece folosim și o cremă anestezică înainte, disconfortul este minim, se mai resimte eventual o ușoară presiune locală, iar majoritatea pacienților sunt foarte relaxați în timpul procedurii.

Există efecte adverse? Dar precauții de care ar trebui să ținem cont după efectuarea procedurii?

Pot exista efecte adverse, la fel ca în cazul oricărei proceduri. Dintre acestea se numără vânătăi, sângerări, exfoliere sau infecții. Ele apar însă extrem de rar și, chiar și atunci când apar, sunt tratabile.

Foarte important de știut este că, după procedură, trebuie neapărat folosită doar o cremă reparatoare specială și un produs cu factor de protecție solară indiferent de sezon. Nu se mai folosesc produseledin rutina obișnuită deoarece pielea este puțin mai sensibilă și poate fi iritată mai ușor de activi precum acizi, vitamina C sau retinol. După 4-5 zile, se revine la rutina de dinainte de tratament, dar păstrând evident produsul cu factor de protecție solară.

Ca după orice procedură de acest gen, trebuie evitată expunerea directă la soare imediat după.

Care sunt diferențele între rezultatele generate de microneedling și cele generate de peeling chimic?

Microneedlingul este un tratament cu ajutorul căruia micșorăm porii, reducem ridurile fine și îmbunătățim aspectul cicatricilor. Peelingul chimic stimulează în mai mică măsură sinteza de colagen, rolul său principal fiind acela de exfoliere. Îl alegem deci în cazul unul ten tern, cu semne de fotoîmbătrânire (date de expunerea cronică la soare), pete hiperpigmentare, melasmă sau acnee activă. Un alt efect benefic al peelingului chimic este acela că facilitează apoi penetrarea mai bună a tuturor produselor pe care le folosim acasă.

În era produselor bio și naturale, de ce am opta pentru peeling chimic?

Pentru că exfolierea produsă de acizii din peelingul chimic, deși este de obicei mai puternică, este foarte bine studiată și controlată (spre deosebire de multe produse naturale), ceea ce ne dă oportunitatea să  folosim peelingul chimic în tratamentul unor afecțiuni mai greu de tratat, cum sunt acneea sau melasma.

Care sunt diferențele între peeling mecanic si peeling chimic?

Peelingul mecanic presupune folosirea unor produse cu particule abrazive (scrub-uri) pentru a îndepărta fizic celulele moarte de la suprafața pielii prin frecare. Un avantaj ar fi că efectul apare instant, chiar după o primă folosire, dar dezavantajul major este că poate fi foarte iritant pentru anumite tipuri de ten (sensibil, reactiv, cu cuperoză), și nu produce o exfoliere controlată și uniformă, pentru că depinde mult de modalitatea de aplicare. Studii recente arată că mai ales produsele cu particule de dimensiuni mari sau neuniforme creează în timp microfisuri la nivelul pielii, care duc la sensibilizare și la apariția mai rapidă a semnelor de îmbătrânire.

Peelingul chimic presupune folosirea unor acizi care dizolvă “cimentul” intercelular (adică substanța care ține unite celulele), astfel celulele moarte se desprind de la suprafața pielii. Dacă este ales corect tipul de peeling (acizii, modul de aplicare și frecvența corectă), exfolierea se produce controlat, doar până la nivelul dorit, indiferent că este vorba de tratament în clinică sau folosirea unor produse acasă. Există foarte multe tipuri de peeling chimic ce diferă prin tipul și concentrația acizilor, astfel că aproape orice tip de ten poate beneficia de un astfel de tratament.

Există contraindicații în cazul peelingului chimic?

Da, nu efectuăm peeling chimic dacă avem anumite afecțiuni cum sunt dermatitele, infecții locale, alergii cunoscute la unul din ingrediente, și ca majoritatea tratamentelor, este interzis în sarcină și alăptare din cauza lipsei studiilor de siguranță.

Cât durează această procedură?

Peelingul chimic este unul dintre cele mai rapide tratamente, cu o durată de 30-45 minute, din care cel mai mult timp este alocat pregătirii corespunzătoare a tenulul înainte de aplicarea soluției de peeling.

La cât timp trebuie repetată procedura?

Există și peelinguri care se pot repeta la interval de o săptămână, dar majoritatea se repetă la aproximativ 3 săptămâni.

Care sunt precauțiile de care trebuie să ținem cont după efectuarea procedurii?

Peelingurile chimice au un risc mare de hiperpigmentare postprocedură dacă nu folosim factor de protecție solară sau dacă ne expunem la soare direct după tratament. De aceea sezonul rece este momentul perfect pentru astfel de tratamente, mai ales dacă avem de tratat probleme ce necesită mai multe ședințe. Se recomandă folosirea unui produs reepitelizant și hidratant timp de câteva zile, împreună cu un produs cu SPF care nu ar trebui să lipsească oricum din rutină.

Procedura este potrivită pentru toate tipurile de piele?

Având la dispoziție o gamă largă de produse cu diferite formulări, în ziua de azi putem efectua acest tratament chiar și în cazul unui ten sensibil sau cuperozic. Sunt extrem de rare cazurile în care, în urma unui consult, recomandăm evitarea completă a acestor tratamente.

 

Related Posts

Vara îți afectează pielea. Află cum și în ce fel

Pe timp de vară, obiceiurile tale se schimbă: ieșirile sunt mai frecvente, petreci mai mult timp afară și…

Trendul care ți-ar putea salva părul

Salvatorul părului tău ar putea fi, în această vară, accesoriul statement al starurilor rock în anii 1980. Îți…

Cum să readuci la viață părul lipsit de vitalitate?

Ai părul uscat și lipsit de vitalitate din cauza expunerii excesive la soare fără protecție, vopsirii prea dese…

Prea cald pentru sport? Ce zici de stretching?

Vedete ca Hailee Steinfeld și Halle Berry s-au lăsat fotografiate, de multe ori, în poziții de stretching, iar…

7 greșeli frecvente care agravează arsurile solare

Uneori ne ia valul și uităm cât timp am stat afară, sub lumina intensă a soarelui, fără protecție…

Cum să tunzi, să colorezi și să coafezi părul creț

Deși tinde să fie gros și rigid, părul creț nu este deloc mai puternic decât părul drept, ba…

Evrika! Am descoperit rutina de beauty care te ajută să scapi de petele pigmentare și să ai un ten luminos

Vara este pentru mine un fel de inovație a Naturii, prin explozia ei de culori, simțuri, posibilități, iar…

Tipsuri pentru folosirea pudrelor bronzante

Păstrează pe piele acea atingere a soarelui intensă și luminoasă cu ajutorul pudrelor bronzante și a trucurilor makeup…

Schimbări de look: Charlize Theron, Selena Gomez, Léa Seydoux

Fie că au chef de o coafură de vară, de un refresh sau fac parte dintr-un scenariu în…

Skincare: cum să te răcorești într-o zi toridă

Te uiți la prognoza meteo și în jurul tău, dar tot nu îți vine să crezi: termometrele au…