Chirurgia și medicina estetică au evoluat pentru a oferi soluții personalizate care păstrează și accentuează frumusețea naturală, adică trăsăturile care se modifică pe măsură ce anii trec. Chirurgia estetică și medicina regenerativă fac acum echipă bună, iar efectele lor se potențează, pentru un beneficiu maxim al pacientului. Procedurile injectabile cum ar fi toxina botulinică, fillerele sau substanțele biostimulatoare rămân esența intervențiilor nonchirurgicale, alături de tratamentele laser, care ajută la regenerarea puternică a pielii. Deci asigură o piele reîntinerită! Toate acestea, combinate, ajută la reducerea ridurilor, redobândirea volumului pierdut și îmbunătățirea texturii pielii. Intervențiile chirurgicale, precum liftingul facial sau blefaroplastia, oferă rezultate pe termen lung și un aspect întinerit, fără a compromite naturalețea expresiilor. Scopul principal este de a crea un echilibru armonios și de a reda prospețimea, fără a arăta artificial. Dana Miricioiu, chirurg estetician, vine cu detalii!
Cât de mari sunt schimbările în materie de tehnici de rejuvenare de când profesați în acest domeniu?
Progresele din acest domeniu sunt remarcabile. De la tehnologiile minim invazive la instrumentele digitale de analiză facială, metodele de tratament devin tot mai precise și mai sigure. Acum avem tehnici precum liftingul facial lichid și laserele fracționate care permit rezultate vizibile cu timp de recuperare minim. În chirurgia estetică, tehnicile moderne, cum ar fi lipofilling-ul sau liftingul deep-plane, au revoluționat rezultatele prin redarea unui aspect mai natural și mai durabil.
De curând m-am întors de la Paris, unde am participat la conferința Sciton Rockstar Experience, alături de medici de renume din întreaga lume, un schimb de experiență foarte frumos și util pentru fiecare participant, unde am dezbătut noile protocoale estetice combinate laser, injectabile și medicina regenerativă. A fost o întâlnire minunată, cu un mood pozitiv, care a combinat știința și protocoalele clinice cu bună dispoziție și vibrație pozitivă, așa cum facem în mod normal pe parcursul întâlnirilor noastre.
Care sunt „minunile anti-aging” la care femeile pot apela acum? Și ce tratamente putem încerca în perioada rece?
Printre „minunile anti-aging” de azi se numără terapiile cu microneedling combinat cu radiofrecvență, precum și terapiile regenerative, al căror efect este clar evident, chiar dacă nu este vizibil imediat după procedură. Medicina regenerativă câștigă teren și aduce beneficii pacienților prin rezultatele naturale, de regenerare și de redefinire a conceptului de îmbătrânire celulară.
De asemenea, toxina botulinică și fillerele cu acid hialuronic rămân esențiale pentru rejuvenare. Iarna este sezonul ideal pentru tratamentele care necesită protecție minimă împotriva soarelui, precum peelingurile erbium laser, tratamentele cu laser pentru pete pigmentare sau cicatrici și terapia cu IPL. Aceste proceduri ajută la uniformizarea texturii și a culorii pielii și la stimularea colagenului.
În timpul iernii, pielea este mai sensibilă și mai predispusă la deshidratare, iar unele tratamente estetice care implică exfoliere, stimulare a colagenului sau laser pot necesită mai multă grijă și pauze mai lungi între ședințe. Există anumite tratamente estetice care pot necesita mai multă atenție și perioade de pauză între ședințe în timpul sezonului rece. Pe măsură ce vremea devine mai rece și mai uscată, pielea poate deveni mai sensibilă și mai predispusă la iritații, uscăciune și alte disconforturi. Aceste condiții pot influența modul în care pielea răspunde la tratamentele estetice și pot impune ajustări în protocolul de tratament. Este important ca în timpul iernii să se utilizeze creme reparatoare și să se evite expunerea la frig extrem sau la fluctuații mari de temperatură.
Cum încetinim procesul de îmbătrânire a feței? Ce sfaturi ne puteți da?
Îmbătrânirea facială poate fi încetinită printr-un stil de viață sănătos, folosirea regulată a produselor de protecție solară, hidratare corespunzătoare și o rutină de îngrijire personalizată. În această rutină de îngrijire intră în primul rând consultul cu medicul estetician care, în funcție de particularitățile anatomice și fiziologie ale fiecărui individ, are abilitatea de a recomanda protocoale speciale pentru fiecare în parte, pornind de la îngrijire și până la intervenții chirurgicale sau nonchirurgicale. În plus, tratamentele estetice regulate, cum ar fi microneedling-ul, mezoterapia sau terapiile cu laserele de tip erbium, ajută la menținerea fermității și luminozității pielii.
Recomandările mele pentru pacienți, pentru a încetini procesul de îmbătrânire celulară sunt următoarele:
– Lifting facial lichid cu acid hialuronic – este o procedură estetică minim invazivă, folosită pentru a reda volum, a întinde pielea și a corecta semnele de îmbătrânire, fără a recurge la intervenții chirurgicale.Acest tratament utilizează acid hialuronic (un gel biocompatibil care se află în mod natural în corpul nostru) pentru a umple zonele cu pierdere de volum, a netezi ridurile și a oferi un aspect mai tânăr și mai luminos.
2. Tratamente cu erbium laser sau resurfacing-ul cu laser este foarte eficient pentru combaterea ridurilor adânci, a petelor de vârstă și pentru uniformizarea texturii pielii. Aceste tratamente ajută la regenerarea pielii și îmbunătățirea tonusului general.
3. Tratamente pentru fermitatea pielii (radiofrecvență Potenza) – sunt excelente pentru fermitatea pielii, stimulând colagenul și ajutând la tonifierea și revitalizarea pielii care începe să își piardă elasticitatea.
4. Botoxul – continuă să fie util pentru corectarea ridurilor de expresie și prevenirea apariției ridurilor statice.
5. Tratamentele de hidratare prin injectări de acid hialuronic și substanțe dermo-restructurante refac bariera pielii și combat efectele aerului rece și uscat.
6. Exfolierea blândă cu laser elimină celulele moarte, permite produselor hidratante să pătrundă mai adânc, în timp ce drenajul limfatic stimulează circulația și ajută la menținerea fermității pielii.
Un alt aspect esențial este însă prevenția: este mai ușor să întreținem aspectul tânăr decât să corectăm semnele avansate ale îmbătrânirii. Recomand tuturor femeilor să apeleze la un specialist în domeniu pentru a beneficia de un plan personalizat adaptat nevoilor lor.
11 produse cosmetice care au revoluționat industria de beauty
În timp ce pentru multe produse cosmetice, numărul de vânzări este asigurat de un mix între o formulă…
Parfumul AF001: cum miroase cerul?
O companie aeriană a lansat în premieră, împreună cu celebrul parfumier Francis Kurkdjian, un parfum creat pentru o…
Cele mai mari trenduri de beauty din 2025
Pasionatele de beauty știu deja ce li se potrivește și ce produse sau proceduri sunt pe placul lor….
Winter Care: cum să previi și tratezi încrețirea și efectul electrizat al părului
Umiditate, schimbări de temperatură, pălării și căciuli, numeroase motive duc la scenariul de groază: electrizarea părului și încrețirea…
Bobul, cea mai populară tunsoare în 2025
Început de an, noi rezoluții și obișnuitul bob? De ce nu, pentru că 2025 marchează o mare revenire…
Wellness Trends 2025: 12 terapii de wellness pentru fiecare lună din an
Un lucru este sigur în industria de wellness, în 2025: există o variantă pentru orice nevoie, oricât de…
Îngrijirea pielii: cum să amâni apariția ridurilor?
Ridurile reprezintă un rezultat inevitabil al îmbătrânirii pielii, dar cu îngrijirea adecvată și produsele potrivite, le poți amâna…
10 cosmetice în care să investești la început de an
Alegerea produselor cosmetice poate fi o provocare. Dacă știi prea puține despre ele, atunci cum vei ști să…
Golden Globes Beauty: ce lookuri au ales câștigătoarele Globurilor de Aur
Globurile de Aur din acest an au transformat expresia beauty & brain în beauty & talent. Premiate pentru…