Alina Burlacu ∙ June 17, 2022 ∙ 4 min read

Cum ai vrea să arate pielea ta? Mai luminoasă și fără pete pigmentare? Sau în nuanța caramelului, dar fără arsurile solare? Dacă ești la una dintre extremele acestea, iată ce trebuie să afli!

Albirea pielii

Petele pigmentare nu sunt doar la suprafața pielii, ci se duc și în profunzime. În plus, sunt rezultatul multor ani de expunere la soare, fără protecție solară. Chiar dacă apar brusc, în mijlocul verii sau la finalul ei, nu înseamnă că sunt recente, ci înseamnă că sunt ultima picătură care tocmai a umplut paharul.

De acum încolo, o cremă pentru protecție solară nu te va mai ajuta să scapi de pete, ci să împiedici formarea altor pete sau mărirea acestora.

Pentru eliminarea acestor pete pigmentare există  soluții de reducere a petelor pigmentare sub formă de tratamente topice, pe care le poți aplica acasă: unele acționează prin exfoliere, altele inhibă melanina (împiedică pigmentul închis la culoare să se producă în exces și să se ridice la suprafața pielii).

MOSSA Glow Cocktail Masca anti-pigmentare, 50 lei

Un produs de tip skin lightener poate să conțină hydroquinona și reduce aspectul întunecat al petelor sau al pistruilor deveniți mai vizibili în urma expunerii la soare. Alte ingrediente utile: acidul elagic, acidul kojic și arbutina. Schimbările în bine se pot produce în 2-3 luni, dar în tot acest timp, când ieși din casă trebuie să porți SPF!

Un produs de tip skin brightener poate să conțină vitamina C sau niacinamide și se focusează pe uniformizarea aspectului pielii și regenerarea pielii.

DOUGLAS Skin Focus Vitamin Radiance Instant Glow Cream with Vitamin C, 117 lei

Vestea bună este că poți combina cele două tipuri de produse pentru ca acestea se completează, fiecare acționând diferit. Nu combina două produse de tip skin brightener sau două de tip skin lightener pentru că vei agresa pielea (o porție dublă de vitamina C nu îi va face bine pielii, nu atunci când o aplici direct pe piele!).

Dacă ai auzit deja de tratamentele cu retinol și efectele lor grozave, nu te grăbi să le folosești dacă nu ai exersat anterior. În plus, dacă dimineața nu aplici un strat corect și uniform de cremă pentru protecție solară, riști să multiplici sau agravezi petele.

Fii foarte atentă atunci când îți cumperi un produs anti brown spots!!! Aceste cuvinte de referă la petele pigmentare create de acnee, așadar produsul are o formulă potrivită tenului gras, acneic și atât! Nu se potrivesc oricărui tip de pată sau de ten.

Autobronzarea

Dacă preferi nuanța închisă a pielii, ai nevoie să știi câteva lucruri.

Loțiunile, picăturile și cremele autobronzante sunt considerate, în general, sigure. Ingredientul-cheie ce modifică nuanța pielii este dihidroxiacetona (DHA), un compus care interacționează cu proteinele din derm și schimbă culoarea pielii. El este responsabil de culoarea obținută, dar și de mirosul ușor înțepător. Concentrația de DHA poate varia între 2,5-10% și corespunde nivelului de acoperire și nuanțare: de la light, la medium sau dark. Pentru prima utilizare, alege light shade.

VITA LIBERATA Tannning Mousse, 114 lei

Produsele de ultimă generație conțin ingrediente hidratante și emoliente, perfecte pentru pielea uscată, respectiv matifiante, ideale pentru pielea grasă.

Ține cont de faptul că autobronzantele conțin dihidroxiacetona, ingredient care poate crește vulnerabilitatea pielii la expunerea directă la soare. În plus, chiar dacă pielea are o nuanță mai închisă obținută cu ajutorul autobronzantului sau în mod natural mai închisă, este obligatorie aplicarea produselor de protecție solară, cu o jumătate de oră înainte de expunerea directă la soare pentru a te proteja de radiațiile UV.

Parfumurile adăugate în compoziția autobronzantelor pot cauza reacții alergice, la fel și parabenii, conservanții sau alți compuși.

Nu te grăbi să consumi suplimente alimentare care promit obținerea bronzului! De exemplu, în SUA, FDA a aprobat folosirea cantaxantinei (colorant din alimentație), dar o cantitate mare poate colora pielea, în același timp se depozitează și la nivelul organelor interne, perturbându-le funcțiile.

Foto: Hepta.

Related Posts

Beauty News: Cu ce se laudă Lady Gaga, Selena Gomez și Kylie Jenner?

Luna septembrie este una dintre cele mai aglomerate luni din an pentru lansările de produse cosmetice. Schimbarea de…

Coenzima Q10 – secretul pentru o piele plină de vitalitate

Despre secretele îngrijirii pielii și drumul spre formulele cele mai noi în domeniul anti-ageing am stat de vorbă…

Beauty News: 7 cosmetice nou-nouțe cu care să îți începi bine toamna

Sunt multe schimbări – dorite sau nu – în luna septembrie, așa că ce ar fi să influențezi…

Andreea Marin: „Clarins are grijă ca ingredientele folosite să însemne tot ce are natura mai bun de oferit”

Începând cu anul acesta, Andreea Marin a devenit ambasadorul brandului Clarins. Ce înseamnă Clarins pentru ea și de…

Lecții de frumusețe de la mama: patru femei dezvăluie secretele de îngrijire învățate în alte țări

Când mama îți spune că ești frumoasă, să o crezi. Iar când te învață trucuri de îngrijire și…

De ce avem tenul deshidratat și pătat după vacanța de vară. Cu ce soluții vine specialistul

Vacanța de vară ne-a adus, cu siguranță, multe amintiri de neuitat, dar, din păcate și efecte nedorite asupra…

Din industria frumuseții, în lumea filmului: Unknown Beauty: François Nars

A redefinit frumusețea încă din anii ’70, iar acum este personajul principal în filmul documentar Unknown Beauty: François…

Paco Rabanne lansează prima colecție de make-up

Casa de modă Paco Rabanne lansează prima colecție de make-up. În ultimul timp, marile case de modă au…

Secretele de beauty ale Vanessei Paradis, la 50 de ani

Vanessa Paradis, actriță și cântăreață franceză și fosta soție a lui Johnny Depp, își păstrează aerul de ingenuă…

Despre beneficiile retinolului, cu Dr. Dana BRATU, Medic Specialist Dermatolog 

Cu toții am auzit despre efectele benefice pe care le are asupra pielii și nu numai. Dr. Dana…