A List Magazine ∙ December 28, 2022 ∙ 3 min read

Dermatita atopică este o afecțiune inflamatorie e pielii, care poate începe din copilărie. Predispoziția genetică este considerată o cauza principală, iar medicii dermatologi aduc în atenție o serie de factori agravanți care pot înrăutăți dermatita atopică, precum: dieta, infecțiile, factorii de mediu, dar și stresul.

Cum o poți îngriji și liniști cel mai bine?

Dermatita atopică poate include mai multe tipuri de patologii inflamatorii ale epidermei, de la forma atopică (eczemă), la dermatita de contact sau cea seboreică. Acest tip de afecțiune a pielii generează erupții, înroșiri și mâncărimi la nivelul epidermei.

Dermatita atopică afectează mai ales bebelușii și își face simțită prezența în jurul vârstei de 3 luni, poate chiar mai devreme. În prezent, unul din 10 copii suferă de această afecțiune și în peste 50% din cazuri, dermatita atopică se declanșează pe fond genetic.

Se pare că, bebelușii și adulții care suferă de această afecțiune sunt predispuși și la alte afecțiuni ale pielii. S-a demonstrat, de altfel, că persoanele afectate de dermatită atopică pot dezvolta la un moment dat și astm, alergii sezoniere și chiar alergii alimentare.

Atopia și tendințele alergice

Pe de altă parte, există piele cu tendință atopică. Ce presupune aceasta? Ei bine, o piele foarte sensibilă care suferă, chiar și la vârstă adultă, de crize difuze cum ar fi zone de uscăciune și de descuamare, roseață, prurit, parestezie și senzație de disconfort.

Care sunt simptomele dermatitei atopice?

Dermatita atopică se manifestă prin pusee de eczema localizată. Acestea generează iritații și prurit. Scărpinatul intesifică iritația și dă naștere unui întreg cerc vicios. Apar ulterior scuame și coji. Aceste leziuni afectează bariera cutanată și cresc vulnerabilitatea epidermei la infecțiile bacteriene sau fungice.

Pielea atopică poate deveni și mai sensibilă în prezența produselor cosmetice care conțin parfum și substanțe chimice. De aceea, medicii recomandă întotdeauna variantele testate dermatologic, care conțin ingrediente naturale și ajută pielea să se regenereze. Și da, pielea atopică devine o provocare când afectează calitatea vieții. Atunci când ai o piele iritată și uscată, care te deranjează din cauza pruritului, este dificil să trăiești cu seninătate.

Cum se manifestă dermatita atopică la copiii mici? Dar la adulți?

În cazul bebelușilor, dermatita atopică poate antrena leziuni mai grave, mai ales dacă aceasta afectează zonele ochilor. În majoritatea cazurilor însă, aceasta are o rezolvare favorabilă, fără complicații, pentru ca în jurul vârstei de 5-6 ani, ea poate să se amelioreze și chiar să dispară.

Cum se realizează îngrijirea pielii atopice?

Dacă bebelușul tău suferă de dermatită atopică, atunci atât pediatrul, cât și dermatologul vor avea în vedere două aspecte: să crești gradul de hidratare a pielii bebelușului și să îngrijești cât mai bine inflamația. Uscăciunea cutanată poate fi ținută sub control grație cremelor hidratante și/sau emoliente, care regenerează și redau elasticitatea țesuturilor.

Alegerile eficiente pentru pielea atopică constă în produse dedicate, create special pentru îngrijirea acestui tip de piele.

Related Posts

Brain & Body After Work: 5 clinici și saloane din București în care să ajungi primăvara asta

Primăvara asta, fă-ți planuri de dezvoltare și ține-te de ele, fie că este vorba de corpul tău sau…

Ce au în comun Paris Hilton, AI și un spray autobronzant?

De la Barbie la regina pielii cu aspect bronzat, Paris Hilton este una dintre figurile culturii pop care,…

Sfaturi pentru rutina de îngrijire. Alexia Eram, în dialog cu dr. Cristalia Rusu. Powered by Vichy (VIDEO)

Alexia Eram a fost curioasă să afle cum arată protocolul complet pentru îngrijirea tenului de la doamna doctor…

Un nou magazin Victoria’s Secret te așteaptă în Mega Mall, București, cu o nouă colecție: Body by Victoria

Veștile bune circulă repede! Iar primăvara aceasta avem încă un motiv de bucurie. Victoria’s Secret, liderul în retail…

Parfumuri create pe baza neuroștiinței

Charlotte Tilbury, celebrul make-up artist al vedetelor care și-a înființat un brand de cosmetice omonim, se lansează acum…

13-14 aprilie: Vino să trăiești experiențele inedite din Lancôme Skin Science Club!

Grăbește-te să descoperi produsele excepționale și experiențele inedite din Lancôme Skin Science Club, un pop-up deschis pentru publicul…

5 afecțiuni ale pielii cauzate de endometrioză

Prea mult estrogen în organism poate declanșa erupții sau acnee. Pe de altă parte, inflamația nu este implicată…

Ai un ten cu impurități? Iată ce trebuie să faci ca să scapi de imperfecțiuni!

Tenul nostru este ca o carte de vizită și reflectă atât starea noastră de sănătate, cât și obiceiurile…

Beauty News: 12 cosmetice de care te vei îndrăgosti primăvara asta

Culorile vibrante ale noilor produse pentru machiaj și esențele florale ale primăverii dau tonul unui anotimp în care…

Serena Williams își lansează un brand de beauty

Serena Williams este cel mai recent exemplu de vedetă care se lansează în domeniul de beauty cu propria…