Balenciaga, din sărăcie în Palatele Regale. Povestea rochiilor inspirate de tablouri spaniole pictate de Velazquez și Goya

Balenciaga este una dintre casele de modă ale lumii care a reușit să atragă atenția publicului milenial. Iar o expoziție deschisă în Madrid până la finalul lunii septembrie a atras atentia celor de la urban.ro prin ceea ce dezvăluie ea și anume influențele puternice pe care le-au avut pictorii spanioli Velazquez și Goya asupra creațiilor casei Balenciaga.

Casa de modă creată de Cristobal Balenciaga în 1955 a fost reinventată în ultimii ani, atrăgând publicul milenial printre cumpărători. Noile campanii nu au legatura cu felul în care designerul a construit brandul de-a lungul anilor, însă expoziția este o introducere a tinerilor în lumea fascinantă lăsată în urma de Balenciaga.

În timp, creația designerului a fost puternic influențată de pictorii spanioli și de lucrările care redau puterea vremurilor respective: religia și monarhia. Acestea au jucat un rol important in felul in care designerul a reinventat moda anilor ’50-’60.

Rochiile prințeselor erau pline de broderii, perle și pietre prețioase în jurul gulerului și al mânecilor. Balenciaga a ales să adauge broderiile foarte greu de executat în jurul încheieturilor și în partea de jos a fustelor și rochiilor, pentru un plus de valoare, având ca sursă de inspirație tablourile din Epoca de Aur a Spaniei.

Rochia din tafta creată în 1952 de Balenciaga este o referință directa la rochia roșie purtată de Ducesa de Alba în tabloul din 1921 pictat de Ignacio Zuloaga. De altfel, pictorul iubitor al stilului flamenco a fost un prieten apropiat al designerului.

Citește mai mult aici!