Au rămas fără privilegii regale – decizie radicală a Casei Regale a Suediei

casa regala suedia

Prințesele Leonore (5 ani) și Adrienne (1 an) și Prințul Nicolas (4 ani), precum și Prinții Alexander și Gabriel (2 ani), nepoții Regelui Carl Gustaf XVI al Suediei, au rămas fără privilegiile regale, pentru a avea o viață normală. Regele Suediei Carl Gustaf le-a retras acestora toate beneficiile ca membri ai familiei regale și dreptul e a urca pe tron, în urma unei decizii agreate de toți membrii familiei regale.

Prințesele Leonore și Adrienne și Prințul Nicolas sunt copiii Prințesei Madeleine (37 de ani), cea mai mică dintre copiii Regelui Carl Gustaf. Cei trei copii nu mai sunt supuși obligațiilor care le reveneau ca membri ai familiei regale și nici nu vor mai primi beneficiile finanaciare care le reveneau de la contribuabili. Același lucru se aplică și în cazul fiilor Prințului Carl Philip (40 de ani), cel de-al doilea născut al Regelui. Copiii își vor păstra titlurile de prinți și prințese, dar nu vor fi absolviți de obligațiile regale. Singurii copii ai Familiei Regale a Suedei care își păstrează drepturile depline sunt Prințesa Estelle (7 ani) și Prințul Oscar (3 ani), copiii Prințesei Victoria, fiica cea mare a Regelui Carl Gustaf și a Reginei Silvia și prima în ordinea succesiunii la tron.

Prințesa Madeleine și Christopher O’Neill, alături de doi dintre copiii lor 

casa regala suedia

Prințul Carl Philip și Sophia Hellqvist, alături de fiii lor  

Majestatea Sa Regele aduce câteva schimbări legate de Casa Regală. Scopul acestor schimbări este de a stabili care dintre membrii Familiei Regale sunt supuși obligațiilor de a lua parte la serviciile oficiale aferente șefului statului”, spune comunicatul Casei Regale a Suediei. Imediat după anunțul oficial, Prințesa Madeleine a comentat decizia pe contul ei de Instagram: ”Curtea a anunțat că Leonore, Nicolas și Adrienne nu vor mai face parte din Casa Regală. Această schimbare a fost plănuită de mult timp. Eu și cu Chris credem că e benefic pentru copiii noștri să-și construiască propriile lor vieți ca indivizi de sine stătători”.

Prințesa Madeleine este căsătorita cu finanțistul anglo-american Christopher O’Neill și este a șaptea în ordinea succesiunii la tron.

Prințul Carl Philip (40 de ani) este al patrulea în ordinea succesiunii la tron și este căsătorit cu fosta vedetă de reality-show suedeză Sophia Hellqvist. Acesta subscrie comentariilor surorii sale legate de decizia Casei Regale de a le oferi celor mici dreptul la o viață privată.

Decizia Regelui Carl Gustaf vine ca un ecou al deciziei Casei Regale Britanice, mai exact a Ducilor de Sussex – Meghan și Prințul Harry – de a nu-i oferi titlul regal fiului lor, Master Archie Harrison Mountbatten, născut anul acesta, în luna mai.

Foto: Hepta

Categorii Lifestyle