Arta de a crește și de a dărui flori: ”Când facem un cadou, transmitem în primul rând emoție și sentimente” (Mircea Săplăcan, florăriile Tria’s)

flori

Mircea Săplăcan este director de marketing al florăriilor Tria’s și protagonist al emisiunii ”Șef sub acoperire” de la PRO TV. Mircea Săplăcan ne oferă detalii despre cum și ce fel de flori să oferim, despre felul în care ne putem transforma locuințele în adevărate oaze de verdeață și aflăm care sunt cele mai potrivite plante de dormitor, care să nu producă mult dioxid de carbon peste noapte, și care sunt plantele care aduc bogăția și norocul în casă.

Oamenii s-au orientat în această perioadă spre îmbunătățirea mediului casnic, petrec mai mult timp acasă. A crescut și cererea de plante decorative?

Românii au fost dintotdeauna iubitori de plante flori și animale, însă pandemia, prin faptul că am petrecut cu toții mai mult timp acasă, ne-a acordat fiecăruia puțin timp în plus pentru pasiuni. Plantele aduc multe avantaje, de la o bună oxigenare a încăperii, absorția de mirosuri și umiditate, dar mai ales pentru partea emoțională a fiecăruia dintre noi.

Anul trecut, încă începând din luna aprilie, au crescut semnificativ solicitările de plante și flori atât pentru cei care lucrează de acasă dar și din partea firmelor ce vor din ce în ce mai mult să asigure un mediu plăcut pentru puținii angajați care sunt nevoiți să lucreze de la birou.

mircea saplacan tria s
Mircea Săplăcan, director de marketing al florăriilor Tria’s

Diferența a făcut-o comportamentul clientului, care deși înainte era obișnuit să vină să își aleagă cu mâna lui plantele pentru casa lui, acum a căpătat mult mai multă încredere în a plasa o comandă în regim online, urmând ca apoi fie să ridice plantele din unul din magazinele noastre, fie să aștepte livrarea acasă.

Când oferim cuiva flori vii, ce ar trebui să luăm în considerare?

Când facem un cadou transmitem în primul rând emoție și sentimente. Plantele naturale sau aranjamentele florale din plante naturale, fiind ființe vii, constituie un cadou ideal. Rezistă mult mai mult decât un buchet de flori care se degradează în câteva zile, iar persoana iubită, îngrijind floarea respectivă, își va aduce aminte permanent de unde a primit-o.

flori

Există și cadouri nepotrivite în ceea ce privește florile?

Așa cum spuneam, florile prin natura lor transmit sentimentele persoanei care le oferă. Dacă sentimentele sunt reale, nu putem spune că există cadou nepotrivit. Putem eventual să personalizăm aranjamentul din plante naturale dacă știm că persoana destinatară are, spre exemplu, o culoare preferată sau îi place o anumită floare. Ne orientăm de asemenea si în funcție de importanța pe care dorim să o acordăm cadoului respectiv și alegem o dimensiune potrivită.

Care sunt cele mai potrivite plante pentru apartament, ce trebuie să avem în considerare când vrem să creștem plante în casă?

Când ne gândim să achiziționăm o plantă naturală pentru casă sau birou este foarte important să analizăm mediul în care trăim, în special temperatura, lumina și umiditatea pe care le putem acorda. De aceea este bine să ne documentăm legat de fiecare plantă înainte de a o achiziționa.

Dacă avem o încăpere mai întunecoasă este foarte potrivit să luăm un Zamioculcas sau o Dracaena. Dacă în schimb ne bucurăm de mult soare, un palmier Areca sau o Yucca ar fi ideale.  Trebuie să ne gândim de la început la timpul pe care îl putem aloca florilor din casa noastră. Sunt plante care rezistă fără probleme fără a fi udate prea des, precum plantele suculente, cactușii sau crassula. Altele precum Spatiphillum sau Marantha au nevoie de umiditate constantă. Noi recomandăm în acest caz alegerea unui ghiveci cu rezervor de apă integrat. Planta va absorbi doar câtă apă are nevoie în mod constant.

Sunt anumite plante decorative vii mai potrivite pentru anumite spații decât altele? De exmplu, plante de dormitor, de living, de bucătărie etc?

Când alegem plantele pentru acasă ne orientăm în primul rând la spațiul pe care îl putem aloca. În living, de regulă, sunt preferate plante cu dezvoltare mai amplă, precum palmierii de tip areca sau pachira. Nu trebuie să lipsească plante cu flori, precum orhideele Phalaenopsis sau Anthuriumul. Acestea, prin cromatica lor, ne dau o stare de bine în activitățile curente de zi cu zi.

View this post on Instagram

A post shared by anthurium (@plantanthurium)

Băile și bucătăriile sunt de regulă locuri mai întunecoase și în care putem aloca mai puțin spațiu. Aici ar fi mai potrivit să amplasăm plante de talie medie sau mică precum marantha, zamioculcas sau epipremnum.

În dormitor sunt recomandate plante care oxigenează aerul, dar care nu produc foarte mult dioxid de carbon pe timp de noapte. Sansevieria sau Zamioculcas ar fi două exemple potrivite.

Exista trenduri în materie de plante decorative de interior? Ce le influențează?

An de an apar specii și hibrizi noi de plante. Sunt de 21 de ani în acest domeniu și continuă să mă uimească și acum creativitatea producătorilor.

Românii caută în permanență culori noi sau plante pe care le-au văzut doar pe internet. Un alt factor sunt micile superstiții legate de anumite tipuri de plante. Aproape toată lumea are în casă o plantă crassula, despre care se spune că este pomul cu bani și că aduce bogăție în casă. Pachira este considerată planta norocului. Tot așa este și bambusul.

Pentru cineva începător, interesat să crească plante de interior, cu ce și cum ar trebui să înceapă?

În momentul de față sunt peste 10 000 de repere dintre care să alegi când te hotărăști să cumperi o plantă pentru tine. Este foarte important să te documentezi pentru ca planta respectivă să aibă șanse la tine acasă nu numai să reziste, dar să și crească și să se dezvolte armonios. Trebuie să afli ce tip de pământ să folosești, când să îi administrezi îngrășăminte și mai ales cât de mult să o uzi.

Noi am lucrat activ în ultimii 20 de ani astfel încât să transmitem clienților noștri un minimum de informații pe care oricine le poate asimila și să poată să aibă corect grijă de plantele achiziționate.

Ce spun florile despre persoana care le crește? Putem asocia anumite plante cu diferite stiluri de viață?

Alegerea plantelor din apartament este un lucru foarte personal. În funcție de timpul pe care îl putem dedica întreținerii acestora este bine să alegem un anumit tip de plantă sau altul. Pentru persoanele mai ocupate, spre exemplu, recomandăm ghivece cu rezervor de apă și bețișoare de îngrășământ care o dată administrate se degradează lent pe o perioada de 3-6 luni de zile. Pentru locurile unde există frecvent fum de țigara este de preferat să alegem plante purificatoare de aer precum sansevieria.

Cum se împacă plantele de apartament cu animalele de companie?

În general, animalele de companie ignoră plantele. Se poate întâmpla însă să existe totuși atât căței cât și pisici care să guste din frunzele plantelor. De aceea, pentru stăpânii de patrupede recomandăm să achiziționeze unul sau două ghivece cu iarbă de pisici.

Foto: PRO TV, Unsplash

Categorii Lifestyle