„Angajare de clovn”, un nou spectacol în regia lui Ion Caramitru, la TNB

Duminică, 8 ianuarie 2017, ora 19:30, Teatrul Naţional I.L.Caragiale din București anunţă premiera oficială a spectacolului „Angajare de clovn” de Matei Vişniec, în regia lui Ion Caramitru.

Premiera va avea loc în prezenţa autorului, în aceeaşi zi Matei Vişniec fiind şi invitatul Conferinţelor Teatrului Naţional. Cu această ocazie, de la ora 11:00, în Sala Mică, binecunoscutul scriitor român, care este de mai mulţi ani o voce familiară în spaţiul cultural francez, ne va vorbi despre „Festivalul de la Avignon, capitala mondială a teatrului”.  |

„Angajare de clovn este o piesă care m-a însoţit ca o stea bună în momentul când am traversat Europa de la Est la Vest, când am trecut dintr-un spaţiu cultural în altul, de la o limbă la alta, în căutarea unei noi identităţi. Am scris această piesă prin 1986, când eram deja obosit de literatura cu «cheie», chiar şi de «rezistenţa prin cultură»”, spune Matei Vișniec.  Autorul a scris povestea cu gândul la clovnii lui Fellini, propunându-şi să treacă din lumea metaforelor şi a aluziilor – atât de uzitate în acea vreme – la o poveste realistă, inspirată de o lume la fel de tristă, în care steaua, oricât de norocos ai fi, apune mult prea devreme, lăsând loc amintirilor, ca principală resursă de supravieţuire.

Aleasă în 1991 drept cea mai bună piesă a anului, la concursul UNITER, „Angajare de clovn” a devenit una din cele mai jucate piese contemporane şi nu doar pe scenele noastre. „Această piesă mi-a purtat noroc – povesteşte autorul. După ce am tradus-o în franceză, ea şi-a găsit imediat un ecou în Franţa şi în alte multe ţări, a fost unul din marile mele succese la Avignon, dar şi în Germania, Italia, Statele Unite, Brazilia, Rusia, Turcia, Polonia.”

Actuala montare de la Naţionalul bucureştean aduce în lumina reflectoarelor o nouă viziune asupra textului, într-o geometrie variabilă – cea a Sălii Studio, deosebit de ofertantă din acest punct de vedere, în care veţi putea admira în voie talentul celor trei tineri intepreţi, Petre Ancuţa, Emilian Mârnea şi Florin Călbăjos sunt distribuiţi într-o ipostază foarte apreciată în lumea circului, aceea de clovn muzical. Trei dintre cei mai tineri actori ai trupei TNB interpretează astfel rolurile celor trei clovni bătrâni, o provocare extraordinară la început de carieră!

Cu „Angajare de clovn”,  teatrul şi circul pot fi văzute pentru prima dată împreună în „arena” redescoperită a Sălii Studio, într-o poveste tragicomică, cu tineri cărunţi şi bătrâni care ies din scenă mai tineri de cum au intrat, cu pitici şi uriaşi şi câini de circ, jonglerie, actorie-magie-măiestrie, revelaţii peste revelaţii, dar mai ales cu sonorităţi capabile să domolească gerul unor seri aspre de iarnă.

Spectacole de avanpremieră: 28, 29 decembrie 2016 şi 7 ianuarie 2017, ora 19.30, la Sala Studio.

Foto: Florin Ghioca/TNB

Categorii Lifestyle