Andreea Esca ∙ July 12, 2016 ∙ 5 min read

Tudor Cobalas_SafeDrive2

Vă amintiţi de concursul internaţional pentru antreprenoriat social, Chivas The Venture, din al cărui juriu am făcut parte? Cel în care se cauta un start-up cu impact social care să intre în competiţia internaţională, ce punea la dispoziţie un milion de dolari pentru câştigători? Atunci vă amintiţi, probabil, şi că România a ales să fie reprezentă de Tudor Cobâlaș, cu al său SAFE DRIVE, o aplicaţie mobilă care diminuează numărul accidentelor rutiere cauzate de utilizarea telefonului la volan, încurajând şoferii să renunţe la folosirea acestuia în timpul condusului şi recompensându-i cu puncte. Punctele se transformă în vouchere, care pot fi folosite pentru a achiziţionarea de produse sau servicii comercializate de partenerii SafeDrive, direct în aplicaţie.

Ei bine, iată unde suntem! După ce a trecut de faza „pe ţară”, Tudor Cobâlaș, co-fondator SafeDrive şi câştigătorul Chivas The Venture în România, a participat între 14 şi 20 martie la Acceleratorul de Business The Venture de la Londra, în cadrul finalei globale a competiţiei pentru antreprenoriat cu impact social. „Sunt foarte încântat de experienţa pe care am trăit-o în cadrul Acceleratorului The Venture. Am cunoscut antreprenori din toată lumea, cu idei ambiţioase, şi am învăţat foarte multe în această săptămână. Mă simt pregătit pentru finală şi abia aştept să ţin pitch-ul în faţă juriului, la New York!”, a declarat Tudor la finalul Acceleratorului.

Ce a însemnat de fapt acest Accelerator?

Timp de 5 zile, Tudor a făcut cunoştinţă cu ceilalţi antreprenori din competiţie, a lucrat împreună cu ei în echipe şi a dobândit noi cunoştinţe de antreprenoriat social. Acceleratorul a avut rolul de a-i pregăti pe cei 27 de antreprenori pentru pitch-ul pe care fiecare dintre ei îl va susţine în faţa juriului la finala competiţiei de la New York, în această săptămână. Programul şi tematică workshop-urilor din cadrul Acceleratorului au fost dezvoltate de Centrul Skoll pentru Antreprenoriat Social de la Universitatea Oxford.

Tudor Cobalas - SafeDrive2

Tudor Cobalaș

Concret, printre cele mai interesante momente la care Tudor a luat parte în cadrul Acceleratorului au fost:

  • Prelegerea susţinută de profesorul Thomas Hellman despre modelul pentru afaceri The Matrix Canvas, care poate fi utilizat de antreprenori pentru o mai bună înţelegere a conceptului de business al unei afaceri, a industriei în care această activează, a strategiei organizaţionale şi a factorilor cheie, interni şi externi, care influenţează organizaţia şi succesul ei.
  • Sesiunea one-to-one de o oră, cu un coach specializat în pitch-uri, care l-a ajutat să-şi îmbunătăţească discursul pregătit pentru finală Chivas The Venture de la New York.
  • Workshop-ul intensiv care i-a trecut pe finalişti prin trei dintre cele mai bune importante teme antreprenoriale: leadership pentru echipe de succes, măsurarea impactului şi optimizarea afacerilor.
  • Workshop-ul în care a fost provocat să gândească şi să acţioneze precum un investitor. Tot atunci a avut ocazia să cunoască doi investitori londonezi, care le-au povestit finaliştilor care sunt elementele cheie pe care le caută la o afacere în care plănuiesc să investească.
  • Sesiunea în care a învăţat să-şi exerseze abilităţile de antreprenoriat pentru a rezolva brief-ul într-un timp foarte scurt.

Acum, experienţa continuă pentru Tudor şi ceilalţi 26 de antreprenori cu Finală de la New York, din 14 iulie, unde fiecare dintre ei va avea doar 5 minute pentru a-şi susţine pitch-ul în faţă juriului competiţiei. Pe 12 şi 13 iulie, va avea loc semi-finala, în cadrul căreia toţi cei 27 de participanţi vor susţine pitch-ul în faţă membrilor juriului. La finalul acesteia, juriul va alege cele mai bune 5 afaceri, care să treacă mai departe pentru etapa de Pitch Final, de pe 14 iulie, în cursa pentru fondul de 750.000 de dolari rămas disponibil în competiţie dintr-un million.

Din juriu fac parte Alexandre Ricard CEO Pernod Ricard, Eva Longoria actriţa dar şi Sonal Shah, Executive Director of the Beeck center for Social Impact + Innovation at GeorgeTown University şi Joe Huff, co-founder LSTN HEadphones.

Andreea Esca_The Venture

Andreea Esca

Deoarece şi oamenii obişnuiţi au fost implicaţi online în această experienţă votul publicului a plasat până acum pe primele 3 locuri un start-up din Columbia, Israel şi Guatemala, făcându-i pe aceştia să câştige deja 53.000, 32.000 şi respectiv 26.500 de dolari.

Conceptos Plásticos, reprezentantul Columbiei, transformă deşeurile din plastic şi cauciuc într-un material alternativ, care poate fi folosit în construcţia de locuinţe, adăposturi şi şcoli. Rezistente la foc şi cutremur, blocurile de construcţie sunt asemănătoare cu piesele de Lego şi oferă o soluţie de material de construcţie ieftin şi uşor de asamblat, comunităţile şi familiile putând să-şi construiască singuri casele după o scurtă sesiune de training. În loc să ajungă la groapa de gunoi, deşeurile din plastic sunt reciclate, contribuind astfel la reducerea emisiilor de CO2 şi a consumului de apă şi energie.

Pe locul doi se află EyeControl, un start-up din Israel care ajută pacienţii care suferă de ALS sau alte afecţiuni asemănătoare să comunice cu cei din jur prin intermediul unor dispozitive mobile, cu touch screen, accesibile şi uşor de utilizat.

Iar locul trei i-a revenit unui start-up din Guatemala, Wakami. Wakami creează şi comercializează accesorii de modă lucrate manual. Business-ul asigura locuri de muncă pentru femeile din mediul rural, asigurându-le în acelaşi timp acestora accesul la resurse educaţionale, pentru a se putea dezvoltă şi susţine financiar.

Nu ne rămâne acum decât să îi ţinem pumnii lui Tudor să fie ales printre cei 5 finalişti care vor beneficia de sume importante pentru demararea şi implementarea ideilor lor. Revin cu rezultatul din America, de ziua Franţei.

Related Posts

Descoperă ce înseamnă să ai un business cu mult bun gust, alături de Andreea Esca și de Chef Andrei Voica

Cel de-al treisprezecelea episod #GataDeBusiness, realizat de către Raiffeisen Bank și moderat de Andreea Esca, este despre mult…

Planuri date peste cap din cauza furtunii de pe Mediterana. Andreea Esca, jurnal de bord din croaziera Goop-Celebrity Beyond, ziua 5

Toată noaptea a fost furtună, valuri măricele, vânt puternic, așa că la nici ora 8 dimineața ne-a trezit…

Andreea Esca, jurnal de bord, Ziua 4 din croaziera Goop- Celebrity Beyond. Corespondență din Italia!

Ciao, Alisters! Am acostat în Santa Margherita! La ora 9:00 am avut un workshop foarte interesant cu Dr…

Andree Esca, în periplu pe Mediterană, în croaziera Goop- Celebrity Beyond. Jurnal de bord, Ziua 3

Ne-am trezit cu greu la ora 8:00 ca să fim gata pentru sportul de la 9:00 cu antrenorul…

Andreea Esca, jurnal de bord de pe Croaziera Goop- Celebrity Beyond, ziua 2

Hello, Alisters! Să continuăm povestea. La ora 9.00 AM am avut Pilates combinat cu o mică sesiune de…

Când împlinești 50 de ani odată cu Gwyneth Paltrow

Bună! De astăzi vă invit în experiența GOOP at Sea, o experiență AList în adevăratul sens al expresiei….

Weekendul în care am avut 16 ani. Text by Andreea ESCA

Ne-am dat întâlnire la 50 de ani, într-un orășel superb de lângă Amsterdam, unde trăiește Bogdan, ca să…

Goana după viață. Text by Andreea Esca

De când s-au ridicat restricțiile pandemice și avem și războiul ăsta în coaste, mi se pare că toți…

Andreea ESCA: Faceți cunoștință cu Laurențiu din Sibiu!

Cine se gândea că Laurențiu Davidoiu, din strada Vasile Aron, din Sibiu, o să devină unul dintre vicepresedinții…

Roz și nu prea… Text By Andreea Esca

„Te rog, mai gândește-te dacă nu vrei să iei NFT-ul ăla”, îmi zice Claudia dimineață, „ăsta e prezentul,…