Andreea Esca și tarta sa minunată cu mere

Pentru că fosta mea colega Irina Gologan mi-a adus mere foarte gustoase de la tatăl ei, din Neamț, am zis să fac tarta mea preferată,  “tarte tatin”. Ce să mai, cea mai rețetă franțuzească, cu mere moldovenești. Pai nu poate să iasă decât foarte bună. Iată rețeta.

Rețeta foarte simplă am găsit-o chiar pe prospectul recipientului special pentru Tarte Tatin, cumpărat din București. Puteți să faceți însă tarta în orice altă “formă” de acest tip. Așadar, înainte de toate, faceți un aluat fraged. Fiecare după preferințe, cu sau fără ou, cu sau fără zahăr. Eu l-am făcut așa, de această dată: 300 gr făină, 150 gr unt bun, gras, tăiat cubulețe și lăsat un pic să se înmoaie, un vârf de cuțit de sare și 80 ml de apă (sau lapte călduț). Amestecați făina cu sarea, apoi puneți bucățelele de unt și începeți să le frământați cu buricele degetelor, până  se contopesc total cu făina. Nu vă speriați că se fărâmițează, puneți repede apa sau laptele, câte puțin, până vi se leagă și puteți forma o minge. O lasați în frigider până e gata conținutul. Cum pregătim conținutul vedeți în pozele alăturate.

Merele se curăță de coajă și se taie în sferturi sau chiar în bucăți mai mici. Apoi, faceți caramelul în cratiță topind 170 gr de zahăr la care adaugați 50 grame de unt. În caramel așezați bucățile de măr cum se vede în foto, și mai puneți deasupra 30 gr de zahăr și 30 g de unt în bucățele. Așezați peste mere coca pe care ați scos-o de la frigider și ați întins-o în prealabil pe o foaie de copt.

Băgați 40 de minute la cuptorul încălzit în prealabil la 180 de grade. Dacă vă place mai rumenită, o mai lăsați. După ce scoateți din cuptor tarta o lăsați 1o minute să se răcească un pic și o răsturnați. Serviți cu smântână sau cu înghețată de vanilie. Poftă bună!

Categorii Lifestyle