Anca Ștefan: “Să lucrezi în domeniul frumuseții este ca atunci când îți întâlnești jumătatea”

E tânără, frumoasă și are inițiativă. Anca Ștefan, Digital and Consumer Intelligence Manager L’Oréal România, lucrează de ceva vreme în domeniul frumuseții, iar de curând a fost promovată în poziția de Chief Digital Officer Rusia și Kazakhstan. Este al doilea român promovat în cadrul companiei, la nivel internațional, anul acesta și primul român care are o poziție în board. Anca are o poveste frumoasă de viață care merită spusă.

Și-a început parcusul la L’Oréal în urmă cu patru ani, după o perioadă lungă de timp în care a lucrat la una dintre cele mai importante agenții de advertising din țară.  Cu 12 de ani de experiență în comunicare și publicitate, ea a fost unul dintre primii experți în digital care s-a alăturat echipei L’Oréal, cu scopul de a consolida și duce la următorul nivel divizia Digital. Acum a venit momentul să treacă la următorul pas. Despre provocări, despre micile plăceri ale vieții, despre ce înseamnă un job în domeniul frumuseții, aflăm mai multe în cele ce urmează!

De cât timp lucrezi în cadrul L’Oréal? Și cum ai început?

Lucrez în cadrul L’Oreal de patru ani și am început direct pe o poziție de… agent of change. Era prima dată când apăreau, nu doar în România, ci în mai toate țările L’Oréal, poziții de Corporate Digital Manager, investite cu misiunea de a demara accelerarea digitală, a construi echipa de experți digitali și a începe aventura în e-commerce. Am început și am continuat, în plin avânt. Veneam după mulți ani de lucru într-o agenție de publicitate, un mediu de lucru extrem de dinamic, în care nu arsesem nicio etapă, dedicasem ultimii ani digitalului și ajunsesem Brand Communication Director pe unul dintre cele mai mari conturi ale agenției. Era așadar timpul să fac mișcarea. Previzibil, spre client – ar spune marea majoritate; însă, confirmând pasiunea mea pentru digital și industria frumuseții, aș spune eu.

Ce îți place cel mai mult la acest job?

Greu de spus în câteva cuvinte. Este ca atunci când îți întâlnești jumătatea, simți că este pur și simplu perfect match. Totuși, trebuie să recunosc că acest mix de digital/inovație – beauty love brands – adrenalina și spiritul antreprenorial, specifice L’Oréal, reprezintă pentru mine un izvor continuu de joie de vivre și de idei.  Nu în ultimul rând, ador echipa. M-am dezvoltat și am dezvoltat, la rândul meu, enorm în ultimii patru ani, în mare parte datorită interacțiunii cu oameni valoroși.  

Ai primit de curând o ofertă de job care presupune foarte multe schimbări în cariera și viața ta. Ne poți spune mai multe? Cum vezi acest pas?

Oh, da! Este vremea marilor schimbări, noroc că sunt adrenaline junkieÎncepând cu 1 Noiembrie 2018, voi prelua o nouă misiune în cadrul grupului L’Oréal, prima ca expat din cariera mea, fiind numită Chief Digital Officer L’Oréal Rusia. Preluarea noii misiuni în cadrul L’Oréal Rusia este, în primul rând, o confimare a angajamentului meu luat față de două constante ale carierei mele profesionale din ultimii ani: online-ul și L’Oréal. Dincolo de aceasta, vine într-un moment în care, după patru ani în cadrul L’Oreal România, am reușit să pun bazele strategiei și departamentului digital, să deschidem canalul de e-commerce și să declanșăm creșterea  accelerată, să setăm niște procese interne coerente, astfel încât să putem absori rapid și eficient tot know-how-ul care vine din grup.

Ce urmează reprezintă, în linii mari, ajustarea strategiei de digital globale, extrem de coerentă de la o țară la alta, la o piață de aproape zece ori mai mare. Diferența majoră și, implicit, o provocare extraordinară pentru mine este dată de faptul că, după zece ani de online în Romania, merg să îmi desfășor activitatea pe o piață unde monopolul Google-Facebook nu există și unde media online este fragmentată între mai mulți jucători. Iar acest lucru îl văd ca pe o provocare de a depăși mindset-ul în care eram obișnuită să activez. Autoprovocarea este un must have în lumea VUCA a generației noastre (dominată de volatilitate, incertitudine, complexitate și ambiguitate).

Ai fost parte la inițierea primei școli de Beauty Vlogging. Cum a venit ideea?

La venirea mea în L’Oréal am găsit acest proiect început, un fel de beta version, dar era desigur despre Beauty Blogging nu Vlogging. Mi-a placut de la început ideea de a recruta, educa și crește talente/ influenceri, de a pune bazele – încă de foarte deverme – unui canal nou de media online, care avea sa devină extrem de ofertant. Now we eat what we cooked. Împreună cu (mica) echipă de atunci, trei oameni – doi de digital și un specialist în PR – am văzut însă potențialul de video content, dar și lacunele existente și am decis să facem shift-ul spre Beauty Vlogging School, maximizând și oportunitățile mediului online – cursuri live online, grup de Facebook, manualul online de Beauty Vlogging etc.

Ce este cel mai frumos este că mentorii și cursanții au adus valoare adaugată, toți contribuind și îmbunătățind programul on the go. Acum este un organism viu, așteptat cu ardoare anual de early rising stars, cum le spunem noi celor mai noi influencers.

Care este cea mai mare satisfacție a jobului tău?

Faptul că după patru ani și multă muncă am pus digitalul și mai cu seamă e-commerce-ul pe lista de priorități a companiei și am format poate una dintre cele mai profesioniste echipe digitale.

Lucrezi în domeniul frumuseții. Care sunt, din punctul tău de vedere, cele mai importante trei lucruri de care orice femeie ar trebui să țină seama?

În primul rând să țină seama de ea – de ceea ce îi face ei plăcere cu adevărat, despre cum se simte ea bine și să construiască continuu la această stare de mulțumire interioară. Se va vedea cu siguranță și la exterior. Apoi, să țină seama de aspecte precum sănătatea pielii, a părului. Aș vrea să văd și mai multe femei românce interesate de aceste aspecte, prioritar aspectelor ce țin de înfrumusețare, de machiaj. O bază bună va fi întotdeauna un atu. Și nu în ultimul rând, mai ales pentru că exista acum o mulțime de opțiuni, să își găsească estetica și implicit rutina proprie de machiaj.

Ce îți place să faci atunci când ai timp doar pentru tine?

În contextul meseriei mele, poate suna ca un clișeu, dar îmi place să savurez un ceai sau o cafea bună, cu o carte (Kindle, mai degrabă)  în mână și cu o mască revigorantă pe față (ador Kiehl’s!). Dar de cele mai multe ori True Me Moments înseamnă și să petrec timp cu familia și prietenii mei, preferabil la casuța noastră de la țară.

Care este cea mai importantă lecție de viață primită până acum?

Fă Rai din ce ai!