Alexandra Ușurelu, despre supraviețuirea unui artist în pandemie. ”Iubește-mă și-o să ne-ajungă.” -este cea mai importantă lecție din 2020

Credit Foto: Gina Buliga

Alexandra Ușurelu și-a început cariera ca artist muzical independent pe scena Teatrului Odeon din București, devenind în scurt timp una dintre cele mai de succes artiste independente din România. Încă de la început, Alexandra s-a focusat pe o activitate concertistică amplă, acesta fiind principalul mod preferat de ea pentru a-și promova muzica.

Primele concerte le-a susținut în cluburi restrânse, audiența sa crescând peste așteptări. Alexandra a lansat până în prezent albumul de studio ”La capătul lumii” (noiembrie 2014) și DVD-ul ”Simfonic Pur” (martie 2016), filmat live la primul său concert simfonic susținut la Teatrul Național din București. În pandemie, tânăra artistă caută soluții de a fi aproape de publicul ei și susține atât concerte online, cât și concerte live. Următorul va fi pe 14 februarie. De Valentine s day, Alexandra va susține un concert grandios, online, cu instrumentiști, și în același timp, își va lansa și cel de-al doilea album, #FataCareChiarExistă”.

Cum ai simțit tu ca artist perioada aceasta lungă dominată de pandemia de COVID-19?

Am fost bine în perioada aceasta. Am fost sănătoasă și am reușit să mă întâlnesc cu publicul meu la câteva concerte, atât online, cât și fizic, și, mai ales, am reușit să înregistrez un nou album, pe care publicul meu l-a așteptat mult timp. În perioada aceasta, am căutat să cânt, iar asta m-a păstrat conectată la lucrurile frumoase din viața mea.

Care a fost cel mai greu lucru pe care a trebuit să-l faci?

Aș glumi, spunând că a fost greu să gătesc, dar nu a fost deloc. Mi-a făcut plăcere, mai ales că mi s-a spus că sunt un bucătar cu gust. Revenind la întrebare, mi-a fost greu să mă abțin de la o strângere de mână, de la o îmbrățișare, de la un sărut pe obraz, de la gesturi care aduc oamenii împreună.

Cum crezi că vor fi spectacolele în următorii ani? Cum se vor adapta artiștii noilor condiții și cum va evolua industria muzicală, din punctul tău de vedere?

Cred că investițiile în producțiile de concerte vor fi mult mai eficiente, că oamenii se vor concentra mai mult pe fond și mai puțin pe formă, că muzica este o necesitate pentru spirit și că cei care o creează și cei care o caută se vor întâlni întotdeauna, în orice împrejurări.

Care este cea mai importantă lecție învățată în pandemie?

”Iubește-mă și-o să ne-ajungă.” Acesta este și titlul unui cântec scris în această perioadă, cântec ce se află pe noul meu album.

Ce ne poți spune despre noul tău album?

Noul meu album adună o colecție a cântecelor din ultimii ani, cântece care s-au putut asculta numai în concertele mele, câteva single-uri deja lansate cu ocazia unor turnee precedente, dar și câteva cântece noi. Albumul poartă numele – etichetă dat de cei care îmi iubesc muzica și vocea, ”Fata care chiar există”. El este imprimat împreună cu band-ul meu, format din muzicieni remarcabili ai scenei de jazz, și cu orchestra de coarde Muse Orchestra. Integrarea unei orchestre de coarde în muzica mea a început cu mai mulți ani în urmă, orchestra fiind parte integrantă a întregului concept muzical pus în scenă de mine.

www.foto-solomon.com

Ce le pregătești fanilor tăi în această perioadă?

Pe 14 februarie 2021, de la ora 20:00, voi susține un concert online de lansare a noului meu album. De Ziua Îndrăgostiților, de 6 ani, deja, concertul meu era cel mai frumos cadou pe care și-l făceau îndrăgostiții din Iași, ori cei veniți special acolo. Nu am vrut să întrerup tradiția, așadar m-am gândit să pregătesc un concert cu totul special, lansarea noului meu album. Deși mi-aș fi dorit să fiu fizic alături de ei, concertul acesta online ne dă ocazia să ne adunăm împreună din toate colțurile lumii. Se va putea urmări pe https://alexandrausurelu.ro/, iar biletele sunt disponbile pe https://alexandrausurelu.iabilet.ro/.

Care sunt rezoluțiile tale pentru 2021?

2021 este anul unui nou album pentru mine, un album pe care vreau să-l duc departe, cel puțin la fel de departe cum a ajuns primul meu album, “La capătul lumii”, care se află acum în casele a zeci de mii de români. Cei care vor să vin în orașele lor, să le cânt, să-mi scrie, voi veni.