Alexandra Copos de Prada: despre căutări, familie şi afaceri dulci

Spune că un antreprenor n-ar trebui să creadă în eşec. Că trebuie să fii determinat şi încrezător şi atunci lucrurile îţi vor ieşi aşa cum îţi doreşti. Iar perseverenţa a fost criteriul pe care l-a aplicat şi în gestionarea afacerilor sale. De altfel, spune Alexandra, în telefonul ei vom găsi „mii de poze din cafenele şi restaurante din toată lumea în căutările pentru ambianţa şi meniul ideal pentru Ana Pan şi Ana Baking Co“.

Cea mai mare provocare din viața ta a fost reprezentată de…

… mutările din ultimii patru ani, prima dată în România după 10 ani petrecuți în America. În România m-am întors împreună cu soțul meu, columbian de altfel, pentru a prelua două business-uri, Ana Pan și Ana Imep, care erau în scădere accelerată. Am reușit să facem turnaround la ambele, însă la un cost personal foarte mare. Acum doi ani ne-am mutat la Londra. unde el și-a reinventat cariera profesioanală, iar eu sunt în continuare în tranzit între două business-uri care îmi plac enorm de mult – Ana Pan în România, lanțul de bakery coffee shops pe care l-am preluat în 2014 și Moonstar, startup-ul pe care l-am lansat alături de partenera mea acum un an, prin care ne propunem să reinventăm modul în care companiile își dezvoltă continuu și își motivează angajații.

3 cele mai importante momente ale afacerii tale au fost…

Primul, toamna 2016: momentul în care am ieșit din operațional și am căpătat o imagine de ansamblu a business-ului odată cu mutarea în Londra si conducerea afacerii la distanță. Acest lucru mi-a oferit o perspectivă asupra proiectelor care cu adevărat pot aduce valoare adăugată pe termen lung. Apoi, iarna 2016: conștientizarea nevoii de a profesionaliza compania prin aducerea în aceasta a unor oameni cu experiență peste cea acumulată de către echipa mea și de mine până atunci. Al treilea, vara 2017: introducerea unor cerințe foarte stricte în recrutare, pentru ca fiecare coleg nou în Ana Pan să ridice calitatea echipei existente.

Dacă ai lua-o de la capăt (în business, în viață), ce greșeală crezi că ai repeta?

Mi-am setat modul de gândire astfel încât să abordez potențiale greșeli ca pe oportunități excelente de învățare, astfel încât am avut de învățat enorm din fiecare.

Un antreprenor nu trebuie să creadă în…

… eșec. Sunt convinsă că prin perseverență și muncă putem realiza, în mare parte, ce ne propunem.

Ai trece pe your personal bucket list…

O expediție în Antarctica; o drumeție de câteva săptămâni în Urali sau Himalaya.

În telefonul tău vom găsi…

… o grămada de poze cu Ziko, câinele nostru ciobănesc de Berna de 50 de kilograme; mii de poze din cafenele și restaurante din toată lumea în căutările mele pentru ambianța și meniul ideal pentru Ana Pan și Ana Baking Co; o grămadă de notițe de to do’s, valorile familiei noastre; locuri de călătorit; liste cu oameni care ne plac în diferite orașe ale lumii; un jurnal a ceea ce apreciez zilnic, și multe multe altele.

Vara ta ideală arată cam așa…

… un review realist al business-ului la jumătate de an; programele Aspire și Aspire for Teachers derulate cu succes unde să fi atras mulți tineri și profesori de valoare care să plece inspirați de ceea ce au învățat în Academiile noastre (Aspire și Aspire for Teachers sunt ONG-urile pe care le conduc în România); o vacanță de o săptămână într-un loc superliniștit și relativ pustiu, împreună cu familia.

Plăcerea vinovată…

… eclerele noi lansate la Ana Pan.

Cea mai frumoasă poveste de dragoste pe care ai citit-o a fost…

… a mea împreună cu Diego, după ce încetasem să cred într-o relație idilică.

Imaginează-ți o nuntă ideală. Cum ar arăta și unde ar avea loc?

Noi ne-am făcut nunta undeva în vârf de munte, pe o pajiște în Transilvania. Am convins o grămadă de prieteni din toată lumea să faca șapte ore pe drum și să se bucure de natură și de o atmosferă de vis, într-o zi superbă de august.

Despre tine, în 3 cuvinte…

… optimistă, perseverentă, directă.

Make-up: Delia Oprea/Melkior. Vestimentație: garderoba personală. Fotografiile au fost realizate la Maison Dadoo.

DE ALINA ALIMAN | FOTO: DACIAN S. FOLDI / THE STORYALIST