Alegerea fashion editorului: Top 5 colecții din 2020, prezentate prin intermediul filmelor artistice

2020 a adus o serie de provocări cărora cei mai creativi le-au făcut față nu doar cu brio, ci și cu un puternic impact asupra viitorului industriei, oricum are să arate el. Aproape de ultimele zile ale acestui an, ne reamintim de prezentarea colecțiilor, care anul acesta au venit sub forma câtorva filme artistice, pe care le vom pune în rândul celor mai importante referințe din modă. Iată care sunt cele 5 filme care m-au impresionat: 

Anul 2020 a fost o continuă provocare pentru noi toți, mai mici sau mai mari, din toate punctele de vedere, și, poate mai mult ca oricând, ne-am văzut și ne-am simțit mai egali în fața necunoscutului și a unui viitor destul de incert. Însă creativitatea a fost cea care ne-a făcut să mergem mai departe, indiferent de domeniul de activitate, de status sau de experiență. Au fost o mulțime de momente în care cei mai mari s-au pierdut și cei mai mici s-au ridicat printr-o idee apărută ca prin vis, arătându-ne că absolut orice este posibil, așa cum spunea Walt Disney, „tot ce poate fi visat, poate fi realizat”.

În modă, anularea celor mai mari evenimente, cum ar fi săptămânile modei din marile capitale sau legendara MET Gala, scăderea abrubtă a vânzărilor sau apariția unui nou tip de realitate care nu a fost activ doar câteva săptămâni, ca într-un experiment social redat printr-un reality show, i-au provocat pe mai marii industriei să recurgă și să (re)creeze tot felul de mijloace pentru a-și prezenta colecțiile, pentru a-și vinde piesele, pentru a-și păstra clienții și, în definitiv, pentru a merge mai departe. 

Una dintre marile realizări de anul acesta, am spune că este reprezentată de metoda pe care câteva case au ales-o pentru a-și prezenta colecțiile. Filmele artistice pentru care au lucrat cu cei mai mari artiști vizuali contemporani, nu doar că vor rămâne în topul referințelor, ci dau startul unei noi ere în tendințele mondiale. Dincolo de piesele vestimentare spectaculoase, mai ales dacă vorbim despre creațiile Haute Couture, filmele prezintă totodată viziunea fiecărui director de creație asupra moentului. Iar dintre toate prezentările, 5 mi-au pătruns direct în suflet: 

Alexander McQueen vorbește un univers postapocalipstic, Dior prezintă un univers al basmului, intangibil și de nepătruns pentru realitatea de speriat, Gucci face un pas spre trecut în timp ce încearcă cu vârful saboților un pic din viitor, bucurându-se totodată de prezent, exact așa cum este el, Valentino se refugiază într-o bulă a frumuseții, iar Chanel își păstrează forța chiar prin însăși sensibilitatea burgheză pe care atât Mademoiselle cât și regretatul Karl au prețuit-o atât de mult. 

Dacă nu ai apucat să le vizionezi, fă-o negreșit acum:

Alexander McQueen

Dior Haute Couture 

Gucci 

Valentino Haute Couture

Chanel Haute Couture

Video: Youtube

Foto: Screenshots Youtube