Agenda lunii: teatru, filme, artă și design

agenda lunii

Indiferent că te pasionează filmele, teatrul, arta sau designul, în această lună te așteaptă o mulțime de evenimente interesante. De la Oscar și Tanti Roz, un spectacol de teatru în regia lui Chris Simion, ce are la bază romanul lui Eric Emmanuel-Schmitt, la Colecția de Artă Veche Românească. 150+, o expoziție cu totul și cu totul specială: iată cum arată agenda noastră culturală din aprilie.

Teatru: Oscar și Tanti Roz, la Teatrul Bulandra
Dacă nu ai descoperit până acum parcursul lui Oscar din cartea lui Eric Emmanuel-Schmitt, acum este timpul să o faci prin intermediul lui Chris Simion, care pune în scenă această poveste la Teatrul Bulandra, cu Marius Manole și Oana Pellea în rolurile principale. Oscar (Marius Manole) este un copil cu un destin tragic: este bolnav de leucemie și trăiește într-un spital. Singura lui consolare vine din partea unei infirmiere înțelepte, Tanti Roz (Oana Pellea), care îl încurajează să se bucure din plin de fiecare zi, oferindu-i adevărate lecții despre viață. Romanul Oscar și Tanti Roz de Eric Emmanuel-Schmitt a fost lansat la editura Humanitas.

Artă: Colecţia de Artă Veche Românească. 150+, la Muzeul Național de Artă al României
Colecţia de Artă Veche Românească. 150+ este o expoziție care pune în valoare fondul artistico-documentar semnat de Alexandru Odobescu și de Henri Trenk, rămas inedit până în zilele noastre. Povestea Colecţiei de Artă Veche Românească începe în vara anului 1860, odată cu prima cercetare sistematică a mănăstirilor din Ţara Românească, realizată de Alexandru Odobescu şi documentată printr-o serie de desene realizate în diferite tehnici de pictorul elveţian Henri Trenk. Expoziţia pune în dialog desenele realizate de Trenk cu 31 de capodopere ale artei medievale. Sunt prezentate astfel piese inedite din Colectia de Artă Veche Românească, care şi-au recuperat „istoriile personale” în urma cercetărilor de arhivă, dintre care amintim: bastonul primului egumen al mănăstirii Hurezi, brâiele de mătase ale lui Barbu Craiovescu, broderiile brâncoveneşti, dar şi un epitaf rusesc din vremea ţarului Boris Gudunov păstrat la mănăstirea Bistriţa. Expoziția poate fi vizitată până pe 30 aprilie la Muzeul Național de Artă al României.

expo

Festivalul Internațional Cinepolitica 2016
Atentate teroriste, conflicte interetnice și crime politice: luna aceasta, între 13 și 17 aprilie, la Cinema Elvire Popesco, va avea loc Festivalul Internațional Cinepolitica 2016, prilej numai bun pentru a descoperi noi pelicule controversate, drame politice și povești pline de intrigi. În regia lui Lars Kraume, People vs. Fritz Bauer (foto jos), un film despre condamnarea celui de-al treilea Reich, va deschide Cinepolitica 2016. Fritz Bauer este, fară îndoială, unul din eroii uitați ai secolului XX. Într-o perioadă în care efectele atrocităților Războiului Mondial se simțeau în toate aspectele existenței, un avocat german de origine evreiască pornește o vânătoare pe cont propriu pentru a face drepatate milioanelor de victime ale Holocaustului. Obiectivul său principal, acela de a-l aduce în fața justiției pe unul dintre arhitecții „soluției finale”, sinistrul Adolf Eichmann, este blocat de un sistem încă infestat de foști naziști. Cinepolitica va aduce, în premieră, filme noi, cu subiecte politice de actualitate, și va puncta, în cadrul unei dezbateri, unul dintre subiectele fierbinți ale momentului: terorismul. Un astfel de film este Made in France, care prezintă povestea unui franco-algerian ce se infiltrează într-o celulă teroristă jihadistă pentru a strânge informaţii esenţiale direct de la sursă. Cel mai nou film al lui Amos Gitai, Yitzhak Rabin, câștigător a două premii la Festivalul de la Veneția 2015, face, de asemenea parte din competiţia Cinepolitica. Războaiele iugoslave, un subiect revenit în actualitate, cu ocazia condamnării recente a lui Radovan Karadzic la 40 de ani de închisoare pentru genocidul de la Srebrenica, este punctat în cadrul festivalului prin intermediul filmului regizat de Bakur Bakuradze, Brat Deyan. The Childhood of a Leader (foto sus), filmul de debut al actorului Brady Corbet, cu Robert Pattinson, Bérénice Bejo și Stacy Martin în rolurile principale va încheia cea de-a cincea ediție a Festivalului Cinepolitica. Detalii pe www.eventbook.ro.

FotorCreated

Carte: Jimi Hendrix, De la zero

Deși a petrecut doar patru ani în lumina reflectoarelor, impactul puternic şi originalitatea muzicii lui Jimi Hendrix l-au pus pentru totdeauna între uriaşii muzicii, artistul fiind considerat unul dintre cei mai buni chitariști ai tuturor timpurilor. Modest şi cât se poate de rezervat, a fost învăluit de controverse încă din momentul în care a ajuns în atenţia opiniei publice şi, cu timpul, misterul nu a făcut decât să sporească. S-au scris multe despre el de-a lungul anilor, însă Jimi şi-a lăsat propria amprentă în interviuri, scrieri, poezii, jurnale şi chiar şi în cele spuse pe scenă, între cântecele sale. De la zero pune toate aceste elemente cap la cap. Rezultatul este intim, amuzant şi poetic – o carte de memorii care spune pentru prima dată povestea lui Jimi aşa cum doar el o putea relata. Volumul De la zero a fost lansat la editura Publica.

jimi

Animație: Sheep & Wolves
Dacă ai chef de o comedie într-o după-amiază leneșă de sâmbătă, Sheep & Wolves este alegerea perfectă. Pe o pajişte liniştită, unde o turmă de oi duce un trai fără griji, apare o haită de lupi care tulbură apele. Din dorinţa de a-şi demonstra abilităţile de conducător, tânărul Grey, succesorul haitei, apelează la trucurile magice ale unei vrăjitoare neîndemânatice şi se transformă, din greşeală, în berbec. Împărţit între familia de lupi şi turma de oi care l-a adoptat, Grey trebuie să găsească o cale să aducă pacea în ţinut, dar şi să îşi recapete identitatea. Pelicula va avea premiera în România pe 22 aprilie (în varianta dublată în limba română, cântăreața Ruby este cea care îi dă glas personajului Bianca, o lupoaică foarte curajoasă).

lup

Design românesc
Dacă încă nu ți-ai făcut planul pentru weekend-ul 16-17 aprilie, avem noi două propuneri de neratat. Pe 16 aprilie, la Berăria H din București, va avea loc 100% Românesc, târgul care va aduna în același branduri românești cunoscute de fashion, de bijuterii, de design interior, de accesorii, dar și tineri entuziaști și simpatici la început de drum, mici afaceri pornite cu drag și foarte multă pasiune. Iar dacă vrei să descoperi cele mai noi colecții autohtone de bijuterie contemporană, dă o fugă la târgul AUTOR, pe 16 și 17 aprilie, la Grand Hotel du Boulevard din București.

Foto: Cinepolitica, MNAR, outnow.ch

Categorii Lifestyle