Adolescența și rutina de îngrijire eficientă a tenului

acnee

Preocuparea pentru propria înfățișare este din ce în ce mai mare, iar tenul afectat de acnee și de alte aspecte inestetice poate deveni o problemă destul de neplăcută. Documentează-te cu atenție, încearcă să ai așteptări realiste și vei observa o schimbare evidentă a aspectului pielii dacă vei urma o rutină corectă de îngrijire.

Pe măsură ce nivelul de hormoni crește și corpul trece prin transformări specifice vârstei, pielea reacționează în mod corespunzător. Anii adolescenței pot fi marcați de o serie de probleme ale tenului deoarece există riscul să apară ocazional anumite tipuri de coșuri.

La adolescente, acestea apar, de obicei, chiar înainte de ciclul menstrual. În cazul altor tineri, starea unor pustule se poate agrava și, în timp, se pot transforma într-o acnee severă. Mai important, impactul problemelor grave ale pielii, la o vârstă fragedă, poate reduce în mod semnificativ stima de sine într-un moment în care tinerii sunt vulnerabili emoțional și psihologic.

Inamicul #1
Acneea este o afecțiune inflamatorie cronică a foliculului pilosebaceu, care apare în ariile cutanate bogate în foliculi sebacei (față, gât, piept, spate). Acneea juvenilă se concentrează de obicei pe obraji și frunte și poate fi cauzată de dezechilibre hormonale sau de hipersensibilitate la activitățile hormonale intense existente în organism. Acest lucru derută activitatea hormonilor, iar aceștia trimit semnale pielii, care începe să producă sebum în exces. Acneea apare atunci când sebumul în exces se combină cu celulele moarte ale pielii și creează un amestec care blochează porii. Aceste locuri facilitează dezvoltarea bacteriilor și provoacă o infecție care se poate răspândi în țesuturile din jur: apare umflarea, înroșirea și formarea de puroi. Formele ușoare se vindecă cel mai frecvent de la sine sau cu ajutorul unor produse dermato-cosmetice. Însă, pentru a preveni apariția unor cicatrici inestetice cauzate de agravarea unui episod acneic, se recomandă ca și formele ușoare să fie evaluate măcar o dată de către medicul dermatolog. Din cauza unei îngrijiri necorespunzătoare a pielii și a posibilelor alergii alimentare, acneea juvenilă afectează aproape 85 la sută dintre adolescenți și apare, de regulă, în jurul vârstei de 11 ani la fete și mai târziu în cazul băieților. Din păcate, adolescenții se adresează unui specialist dermatolog când se află deja într-o stare de disperare, când nu mai sunt capabili să gestioneze singuri o afecțiune care a scăpat de sub control și ale cărei semne au devenit vizibile. În plus, tratamentul antiacneic este uneori inconfortabil și necesită răbdare deoarece rezultatele pozitive apar în timp.

Educație versus publicitate

Îngrijirea adecvată a pielii este o parte esențială a educației unei persoane tinere exact ca și obiceiurile legate de alimentație și stil de viață. Este necesar ca regulile corespunzătoare de îngrijire a pielii să fie cunoscute și aplicate încă de la o vârstă fragedă deoarece pot face o mare diferență în calitatea vieții unui adolescent. Evită să aștepți declanșarea episoadelor acneice agresive pentru a începe practicarea unor obiceiuri cotidiene de îngrijire a pielii. Încearcă să nu te lași manipulată de strategiile de marketing. Adolescenții au zilnic de-a face cu la fel de multă publicitate despre vindecarea acneei, exact ca și femeile care sunt „curtate“ cu metode revoluționare de estompare a ridurilor. Știm că acest gen de reclamă este tentant, deoarece mizează pe obținerea unor rezultate sigure și rapide, dar uneori aceste promisiuni pot dezamăgi. Reține că procedurile de îngrijire realizate acasă cu conștiinciozitate, alături de tratamente cosmetice riguroase, personalizate și relaxante, pot preveni apariția unor afecțiuni cutanate grave, precum și intervențiile dermatologice costisitoare și o imagine de sine negativă.

O îngrijire perfectă
Esențiale sunt un demachiant bun, o loțiune tonică de echilibrare a pH-ului, o cremă hidratantă ușoară și o cremă de protecție solară. Curățarea și tonifierea corectă reprezintă de fapt cheia obținerii unui înveliș protector și sănătos, cu un pH echilibrat. La această vârstă, tenul are nevoie de un demachiant care acționează la suprafața epidermei și care conține ingrediente anti-inflamatoare care ajută la purificarea, curățarea eficientă și calmarea pielii.

Atenție la excese
Prea mulți tineri devin agresivi cu tenul când apelează la tehnici de curătare și tonifiere, ceea ce duce la producerea de sebum suplimentar, la iritații cutanate și chiar la posibile infecții. Agresivitatea poate fi sub formă chimică (suprasolicitarea epidermei cu produse excesiv de acide sau alcaline) sau sub formă fizică (utilizarea exfoliantelor abrazive dure). Adolescenții care se confruntă cu primele semne de acnee pot folosi soluții de curățare care încorporează acizi beta hidroxilici, cum ar fi acidul salicilic. Acesta este un exfoliant acid slab din scoarță de salcie, care este solubil în ulei și capabil să penetreze și să exfolieze delicat celulele moarte ale pielii. Odată ce porii sunt desfundați și circulația sebumului este restabilită la normal, se reduce apariţia pustulelor şi a punctelor negre şi permite agenţilor antibacterieni să penetreze zona unde se ascunde Propionibacterium acnes, bacteria cauzatoare de acnee.

Tehnica de demachiere
Folosind vârfurile degetelor, fără a implica unghiile, demachiantul se aplică pe față, cu mișcări ascendente, circulare, pentru a ridica ușor murdăria, excesul de sebum și celulele moarte ale pielii. Cu ajutorul unei dischete demachiante îmbibate cu apă călduță se îndepărtează cu răbdare tot surplusul rezultat. La final se folosește o loțiune tonică pentru a restabili pH-ul pielii și pentru a recrea un înveliș protector antibacterian.


Hidratare inteligentă
Produsele care refac factorii naturali de hidratare a pielii sunt esențiale atât pentru obținerea unui ten sănătos, neafectat de acnee, cât și pentru menținerea unui pH echilibrat. O hidratare optimă protejează pielea de infecții bacteriene și îi oferă cel mai bun mediu pentru a funcționa eficient. Exfolierea celulelor și producția de sebum se reglează, prevenind înfundarea porilor și posibilele erupții. Alege cremele hidratante, care asigură tenului atât un cocktail nutritiv, datorită vitaminelor esențiale, mineralelor, oligoelementelor și aminoacizilor, cât și un scut eficient datorită proprietăților anti-inflamatorii, antibacteriene și antioxidante.

Protecție solară
Iată un produs care este non-negociabil. Asociază acest ultim pas în ritualul zilnic de îngrijire facială cu periajul dinților – este necesar să devină un gest reflex în fiecare dimineață, înainte de plecare. Este singura barieră care protejează tenul de agresorii de mediu, cum ar fi lumina ultravioletă și poluarea. Cea mai bună alegere este un produs cu protecție solară non-comedogenic, cu minerale și ingrediente antioxidante care hrănesc, de asemenea, pielea.

Text de Dorina Pîslaru. Foto: hepta.ro.