ADN-ul designerului Alexander McQueen va fi folosit pentru o colecție de genți și jachete

alexander-mcqueen-skin-jacketks-03

De la Jack the Ripper Stalks His Victims”, colecţia sa de absolvire din 1992, care includea piese din satin imprimate cu imaginea unor sârme ghimpate şi cu detalii care încapsulau păr uman (al designerului însuşi), şi până la capul de mort, un element recurent în colecţiile sale, devenit emblematic pentru brand, estetica lui Alexander McQueen a fost mereu una definită de tuşe întunecate.

Tina Gorjanc, un designer up-and-coming (studentă la Central Saint Martins, prestigiosul colegiu de modă al cărui absolvent este şi Alexander McQueen însuşi), a pus la cale un proiect special care, cu siguranţă, ar fi fost pe placul designerului britanic.

Folosindu-se de mostre de păr din colecţia Jack the Ripper Stalks His Victims”, Gorjanc a reuşit, colaborând cu un laborator de prelucrare a ADN-ului, să recreeze clone ale pielii lui McQueen (care includ, în mod uşor sinistru, aluniţele, tatuajele, şi toate celelalte semne distinctive de acest gen de pe pielea designerului, în aceleaşi dimensiuni şi locuri în care se găseau pe corpul său). Aceste bucăţi de piele, ce conţin ADN-ul lui McQueen, vor fi folosite pentru a crea o linie de genţi şi jachete.

Proiectul, denumit Pure Human”, nu serveşte numai rolul de instalaţie de artă, ci aduce în atenţie, de asemenea, o problemă legată de protecţia legală a datelor genetice.

Pentru a-şi pune în mişcare proiectul, Gorjanc a depus în mai 2016 o cerere de patentare, care acoperă materialul produs din informaţia genetică a lui McQueen. Dacă o studentă ca mine a reuşit să patenteze un material extras din informaţia biologică a lui Alexander McQueen, pentru că nu există o legislaţie care să mă împiedice să o fac, ne putem imagina numai ce ar putea face pe viitor mari corporaţii cu o finanţare mult mai mare”, atenţionează aceasta.

Pentru moment, linia de genţi şi jachete este în stadiu conceptual, mostrele deja existente fiind realizate din piele porcină, datorită asemănării sale în nuanţă cu cea umană. Odată ce vor fi produse, este puţin probabil că şi cei mai avizi fani a lui McQueen să poată pune mâna pe vreuna dintre creaţiile ce conțin ADN-ul său, însă cu siguranţă vor putea fi vizionate în cadrul unei galerii de artă.

Pe o notă mai puţin morbidă, dacă îţi doreşti o geantă McQueen (nu una realizată din pielea designerului), brand-ul britanic tocmai a lansat o colecţie de genţi de voiaj în colaborare cu label-ul Globe-Trotter, pe care o poți achiziționa de aici.

Foto: Tina Gorjanc