Ada Condeescu, de dincolo de calea ferată

spre arad

Atunci când i-am propus interviul de față, Ada Condeescu era la mare, pe litoralul românesc, mai exact în Vila Scriitorilor de la Olimp. Și iată că aceste rânduri conțin amintirile actriței de la Marea Neagră, dar ajung și pe o insulă a Italiei sau într-un muzeu aparte din Atena, și la Cannes, și la Viena, și la Florența, și în Croația, și unde nu ajung, chiar dacă se opresc în cea mai nouă cafenea din București, deși s-ar putea opri într-un cartier oarecare, cu obiceiuri vechi și piețe ca pe vremuri. Să înceapă, așadar, călătoria!

Un oraș de neuitat

Roma.

O stradă pe care te-ai întoarce oricând

Strada Surorilor, din București, pe care am petrecut un timp în copilărie.

O poveste de călătorie din România

Una dintre cele mai frumoase călătorii le-am făcut la Micloșoara, la conacul unei familii aristocrate. Este un loc de o poezie rară, unde te poți plimba liniștit prin păduri, poți citi, poți face drumeții călare. Este absolut magic.

În direct, de pe plajă

Vila Scriitorilor, Olimp. Aici este locul unde mă simt cel mai aproape de mine. Citesc, stau cu oameni pe care îi știu de o viață… Și multă mare! Vin aici de la doi ani, împreună cu părinții și cu prietenii, într-un loc care pentru mine este cel mai de preț. Există o curte imensă, cu pini și pruni și tot felul de flori, o terasă cu vedere la mare, iar tot ce trebuie să faci este să cobori câteva trepte și te poți arunca în mare. Mă leagă foarte multe amintiri frumoase, dar cea mai de preț este starea de liniște și de bine pe care mi-o dăruiește acest spațiu.

O călătorie inspirată de o carte sau de un film

Am citit mai demult Rătăcirile fetei nesăbuite, de Mario Vargas Llosa, și de atunci îmi doresc să ajung în Peru.

Recomandarea actriței: un festival de film de oriunde

Ca să vezi sau să simți cu adevărat ce înseamnă un festival de film trebuie să mergi la Cannes. Plajă, apă, fructe de mare, eleganță, filme extraordinare și oameni frumoși!

Un city break memorabil

Anul acesta, la Amsterdam. Magic!

Cărțile din bagaj

Ficțiune și memorii. Acum Tennessee Williams, Memoriile unui bătrân crocodil, o lectură neterminată, pe care tocmai am reluat-o, Viata începe vineri a Ioanei Pârvulescu și Cei frumoși și blestemați, de F. Scott Fitzgerald, pentru atmosfera clasică de vacanță.

Un hotel unde ai rămâne și o vară-ntreagă

Trebuie să spun că, în ultimii ani, atunci când merg în Italia sau Grecia ador casele închiriate, cu terase proprii, tipice zonei în care sunt. Există însă un hotel în Pantelleria, o insulă din Italia, unde cred că aș rămâne cam cinci luni, nu de alta, dar cam așa e sezonul acolo. (Râde.) Bucătăria este extrem de gustoasă, delicatese preparate de un bucătar excelent, vinuri albe aromate, perfecte pentru vară, iar plaja – la doar câțiva metri.

pantelleria2

O destinație culturală

Viena, pentru că este aproape, accesibilă, iar muzeele de acolo sunt o minunăție. Ai mereu expoziții de fotografie, pictură sau artă contemporană. Dar, pentru atmosfera și anvergura orașului, recomand Florența. Fiecare stradă are mister, magie, istorie. Cred că nu aș înceta niciodată acolo să descopăr lucruri, detalii, povești.

O amintire dintr-o vacanță de vară a copilăriei

Sunt tare multe. Una tare frumoasă este de atunci de când am descoperit, cu tata, Atena. Am stat vreo două săptămâni acolo, pentru că el avea treabă, și țin minte că, la un moment dat, am vizitat Benaki Museum, unde erau mulți portocali, un loc plin de fructe proaspete la care îmi lăsa gura apă. Tata s-a dus printre portocali, să-mi culeagă câteva. Era o imagine tare frumoasă. Gustul era groaznic, erau doar pentru decor, dar bucuria de a le ține în mână a fost de neprețuit!

Cel mai frumos loc în care ai filmat

Sunt multe și extrem de diferite. Am filmat pe o insulă în Croația, unde am stat vreo două luni, pentru filmul Love Island. Mi-a plăcut mult, dar destul de repede a devenit plictisitor. Aș spune că un loc pe care îl iubesc este un deal de lângă Cernavodă, unde am filmat Loverboy. Era un apus superb acolo. Apoi, livezile de caiși de la ferma unde am filmat Eu când vreau să fluier, fluier.

loverboy1
Loverboy

O zi de altădată pe litoralul de la Marea Neagră

Îmi e așa dor… În primul rând, am fost mereu la Olimp, cum ziceam; pentru mine, asta înseamnă Marea Neagră. Dimineața era plaja cu crocodilul gonflabil, cu saltele, cu găletușe și vizita cămilei, cu care te puteai fotografia. Apoi prânzul, pe care îl luam la vilă, cu mâncare gătită de cel mai bun bucătar, iar seara era cea mai așteptată. Mergeam la bowling sau la discotecă, împreună cu ceilalți copii, însoțiți de câte unul sau doi părinți, care se sacrificau pe rând. Am prins și epoca Camel Planet pe plajă, care era ceva extrem de spectaculos. Eram foarte fericită pe litoralul românesc!

Timp liber în București

Hoinăresc prin librării destul de mult, de obicei prin centru. Cel mai mult îmi place să mă pierd prin Humanitas, are ceva care mă atrage. Pentru că îmi este aproape și, la fel, îmi place foarte mult, merg la Cafeneaua Point, recent deschisă, unde găsești și expoziții de artă vizuală, și mâncare bună, iar în unele seri se joacă și teatru de foarte bună calitate. Îmi mai place să ies la restaurantul meu preferat, Unico Vero, unde grădina are ceva magic și intim.

În București, mă mai duc uneori în locuri unde am copilărit și astfel le redescopar, uneori fac și fotografii. Mă atrag zonele care au rămas pe alocuri în timp, Calea Griviței, Giulești, Bucureștii Noi, Parcul Bazilescu. Îmi plac și zonele mai îndepărtate de centru, unde există o altă lume și obiceiuri vechi, piețe ca pe vremuri și oameni care joacă încă table prin parcuri.

Anul acesta, am călătorit mult în țară și urmează festivalurile din afară, unde vom călători iar destul de mult cu noul film al lui Cătălin Mitulescu, Dincolo de calea ferată. Cred că vor fi multe călătorii în scop profesional și sunt tare entuziasmată! În rest, mă ocup de mine și de lucrurile care îmi fac bine, am o perioadă extrem de frumoasă pe toate planurile și pur și simplu mă bucur de ea și trăiesc și râd mult!

pantelleria1

Categorii Lifestyle