8 orașe perfecte pentru gurmanzi

După ce m-am întors din Bologna, m-am lăudat o săptămână întreagă cu cea mai bună porție de tagliatelle alla bolognese, devorată într-un loc simpatic de pe Via Pescherie Vecchie. Și cred că voi mai merge și anul acesta de câteva ori în Italia, pentru că, pe lângă faptul că arată senzațional, pot mânca pizza și paste delicioase… chiar de la mama lor.

Însă nu doar orașele italiene sunt recunoscute în rândul gurmanzilor. Descoperă 10 destinații perfecte pentru cei care plănuiesc o aventură culinară ca la carte.

Londra

Londra este orașul meu preferat și, în ciuda ploilor care încep aici exact când îmi e lumea mai dragă, pentru mine nu există loc în care să mă simt mai bine ca aici. Însă, dincolo de istorie, dincolo de zecile de muzee fantastice sau de obiectivele turistice pentru absolut toate preferințele, capitala Regatului Unit este un loc al gusturilor eclectice. Dacă îți place mâncarea indiană, mergi la Gunpowder, dacă adori bucătăria chinezească, oprește-te la unul dintre restaurantele din Chinatown. Iar lista poate continua la nesfârșit pentru că Londra este orașul în care vei găsi o muuulțime de restaurante cu specific și prețuri pentru toate buzunarele. Și, bineînțeles, nu pleca de aici fără să încerci tradiționala porție de fish and chips!

Tokyo

În Tokyo pur și simplu nu ai cum să te plictisești! Orașul este surprinzător din multe puncte de vedere, de la infrastructură la potențial turistic, așa că rezervă-ți cel puțin o săptămână pentru el. Cât de bucătăria japoneză, probabil știi deja că este genială și că fiecare masă la ei este integrată într-un ritual extrem de interesant. Așadar, dacă vrei să descoperi filozofia culinară a japonezilor, fă-ți rezervare la Narisawa, un restaurant cu două stele Michelin, pe care îl vei adora nu doar pentru preparatele create de renumitul Yoshihiro Narisawa, ci și pentru atmosfera specială de aici.

Taipei

Rămânem în zona asiatică și ajungem în Taipei, un oraș cu o cultură aparte, străduțe și temple numai bune de fotografiat și mâncare… bună de tot! Dacă ajungi aici, dă o fugă pe celebra Raohe Street Night Market, unde vei descoperi zeci de standuri și restaurante cu specialități asiatice, amenajate atipic (fiecare loc respectă o anumită temă, așa că vei găsi aici pub-uri inspirate de Hello Kitty, The Jungle Book sau Lego).

Tel Aviv

Mare, temperaturi prietenoase tot anul, piețe pline ochi cu fructe și legume proaspete și, desigur, mâncare delicioasă. Hummus, falafel, kosher, salate cu tot felul de mirodenii, zeci de specialități din carne de oaie: bucătăria evreiască a știut să conserve tradițiile culinare. Printre locurile în care vei mânca delicios în Tel Aviv se numără restaurantul Manta Ray, situat chiar pe plaja Alma (priveliștea spectaculoasă este inclusă în… meniu), și restaurantul Mizlala.

Buenos Aires

Toată lumea vorbește despre cât de bună e friptura de vită din Argentina, așa că, dacă ajungi în Buenos Aires, trebuie să faci un tur al celebrelor parillas (restaurante cu un anumit tip de grătar pentru barbecue), semnătura orașului. Sunt multe locuri care își dispută titlul de best parilla in town, însă restaurantul Don Julio este cu siguranță una dintre cele mai bune opțiuni!

Dubai

Când auzi despre Dubai, te gândești automat la shopping de lux și zgârie-nori, nu-i așa? Însă orașul nu stă deloc rău nici la capitolul gastronomie. În plus, în ultimii ani, această destinație a devenit tot mai accesibilă, așa că nu ar strica să îți plănuiești cât de curând o vacanță acolo (plaja te așteaptă chiar și în lunile de iarnă). Și neapărat dă o fugă la Baker & Spice pentru o delicioasă porție de shakshuka.

Bangkok

Mâncarea thailandeză este atât de aromată, încât efectiv nu vei rezista! Iar dacă mergi în Bangkok, este musai să vizitezi piațele plutitoare (Damnoen Saduak sau Amphawa) și piața așezată pe linia de cale ferată (Mae Khlong): cu siguranță vei pleca de-acolo cu cel puțin două, trei pungi de fructe. După ce mergi la Marele Palat și la templele din Bangkok, răsfață-te cu o supă picantă de creveți sau o salată picantă de papaya.

Barcelona

Fructe de mare, pește, tapas, paella sau delicioasa cremă catalană (un fel de cremă de zahăr ars după o rețetă specifică lor): Barcelona este fără doar și poate paradisul gurmanzilor! Sunt o mulțime de specialități pe care le poți încerca aici, însă ai grijă să nu te aventurezi din prima la restaurantele cu prețuri piperate din zona Las Ramblas. Sunt multe pub-uri micuțe sau standuri cu tapas administrate de familii, așa că alege-le pe acestea: gustul este unul autentic și costurile sunt decente.

CITEȘTE ȘI:

Vacanță în cele mai mici țări din Europa

Foto: hepta.ro, pixabay.com

Categorii Lifestyle