8 combinaţii de alimente bune pentru sănătatea ta

combinatii-de-alimente

Dincolo de faptul că sunt sănătoase, au un gust delicios şi în mod sigur le-ai încercat şi tu măcar o dată. Iar dacă nu, acum este timpul să o faci, pentru că între ele există o compatibilitate perfectă, iar includerea lor în regimul tău vine la pachet cu o mulţime de beneficii pentru sănătatea ta.

Care sunt cele mai bune combinaţii de alimente? Află din materialul următor.

Friptură de vită + broccoli (fier + vitamina C)

Fierul este responsabil pentru producerea hemoglobinei (deficitul de fier duce la stări de oboseală şi afectează funcţiile cognitive), aşa că acest mineral este esenţial pentru organism. Fierul din carnea de vită va fi absorbit mai uşor dacă vei consuma şi alimente bogate în vitamina C, iar broccoli este una dintre cele mai bune opţiuni.

1

Căpşune + cereale integrale (vitamina C + vitamina B)

Dacă nu prea mai ai idei pentru micul tău dejun, e momentul să îţi îndrepţi atenţia asupra acestei combinaţii delicioase. Cerealele integrale conţin fibre, minerale şi complexul de vitamine B (care accelerează metabolismul, întăresc sistemul imunitar şi menţin sănătatea pielii, a părului şi a muşchilor), în timp ce căpşunele sunt o excelentă sursă de antioxidanţi, protejând organismul de radicalii liberi, şi vitamina C.

2

Orez + usturoi (fier + zinc)

Ajutate de usturoi, cele două minerale, fierul şi zincul din orez, vor fi mai bine absorbite de organism. În plus, este sezonul rece, aşa că sunt şanse mari să te confrunţi cu răceala, iar usturoiul este bogat în vitamine şi contribuie la întărirea imunităţii. În acelaşi timp, usturoiul are proprietăţi antibiotice şi luptă împotriva bacteriilor şi a infecţiilor din organism.

3

Tofu + ardei gras (fier + vitamina C)

Ardeiul conţine mai multă vitamina C decât o portocală, şi asta pe lângă vitamina A (care protejează vederea), betacaroten şi licopen, două substanţe cu un puternic rol antioxidant. Licopenul a fost asociat în nenumărate studii (conduse de universităţi ca Harvard sau Michigan) cu reducerea riscului de cancer. Iar vitamina C din ardeiul gras contribuie semnificativ la absorţia fierului din tofu, aşa că aceasta este fără doar şi poate o combinaţie excelentă pentru organismul tău.

4

Varză + somon (vitamina D + acizii graşi Omega 3)

Este o variantă foarte bogată din punct de vedere nutritiv. Ştim cu toţii că vitamina D este esenţială pentru sănătatea sistemului nostru osos, însă beneficiile sale sunt mult mai variate. Se pare că aceasta are şi un rol important în combaterea obezităţii, conform unui studio realizat de Universitatea din Milano, dar şi în combaterea depresiei (soarele ajută organismul să producă vitamina D, aşa că nu neglijaţi nici expunerea solară, bineînţeles, cu măsură). În plus, acizii graşi Omega 3 au un rol important în protejarea inimii, prevenind afecţiunile cardiovasculare, dar, în acelaşi timp, combinaţia dintre ei şi vitamina D reglează nivelul serotoninei (hormonal fericirii) din creier şi protejează împotriva tulburărilor neurologice (conform raportului realizat de Federaţia Societăţilor Americane pentru Biologie Experimentală).

6

Ceai verde + lămâie (catechină + vitamina C)

Iată cea mai bună combinaţie pentru un detox eficient al organismului tău! Ceaiul verde este o importantă sursă de catechină, un compus puternic antioxidant, în timp ce lămâia conţine vitamina C necesară stimulării catechinei. Un duo benefic pentru sănătatea ta, fără îndoială!

7

Avocado + roşii (grăsimi sănătoase + licopen)

Ce părere ai de o salată săţioasă şi, mai ales, sănătoasă, în care să incluzi avocado şi roşii? Fructul de avocado este bogat în vitamine, grăsimi sănătoase (ce cresc nivelul colesterolului bun) şi minerale. Mai mult decât atât, nutrienţii din avocado ajută la absorţia betacarotenului şi a vitaminelor din roşii. Totodată, roşiile conţin licopen, antioxidantul de care vă povesteam mai sus, iar grăsimile din avocado contribuie la absorţia eficientă a acestuia, conform cercetătorilor de la Universitatea din Oregon.

10

Iaurt + banane (proteine + carbohidraţi)

Se spune că bananele îngraşă şi nici iaurtul nu ocupă tocmai un loc privilegiat în topul alimentelor prietenoase cu silueta. Însă combinaţia dintre proteine şi carbohidraţi îţi va asigura o doză foarte mare de energie, aşa că este numai bună în zilele în care te simţi epuizată sau chiar şi după un antrenament fizic solicitant. În plus, banana este o excelentă sursă de potasiu, mineral esenţial pentru sănătatea inimii.

8

Foto: hepta.ro

Categorii Lifestyle