8 cărți noi pe care să le descoperi la început de an

Cel mai bun plan pentru acest început de an, în contextul în care… nu prea putem să ne facem planuri? Un nou reading challenge, pentru care nu există restricții și pentru care nu ai nevoie decât de o selecție generoasă de cărți pe gustul tău și de… timp. Timp pentru a descoperi toate aceste povești minunate din paginile lor. 

Iată care sunt propunerile noastre pentru luna ianuarie. 

Amos Oz, Poveste despre dragoste și întuneric, editura Humanitas Fiction

Dor de un nou roman semnat de Amos Oz? Numai bine, pentru că noua lui carte este o opțiune grozavă pentru acest început de an. Dragostea şi întunericul sunt cele două forţe care dau viaţă acum extraordinarei poveşti a lui Amos Oz. Scriitorul ne poartă într-o călătorie insolită şi seducătoare prin copilăria şi adolescenţa lui petrecute pe străzile toropite de căldură din Ierusalimul anilor ’40-’50, prin istoria neaşezată a Israelului aflat la răscrucea vremurilor şi prin tumultul vieţii de familie alături de o mamă romantică şi visătoare şi de un tată logic şi sobru, antrenaţi în nesfârşite discuţii intelectuale. Prins între cele două lumi, cea dinăuntrul şi cea din afara căminului părintesc, copilul Amos simte greutatea trecutului şi a prezentului apăsându-i umerii, iar prin ochii lui de martor inocent şi curios luăm parte la naşterea unei naţiuni.

Walter Tevis, Gambitul doamnei, editura Bookzone

Dacă ți-a plăcut The Queen’s Gambit, hitul Netflix care a cucerit o lume întreagă la finalul anului trecut, atunci nu trebuie să-ți lipsească de pe noptieră volumul lui Walter Tevis, bestsellerul care a inspirat această miniserie. Gambitul Damei este povestea micuței orfane Beth, care, într-o lume a dependențelor, își dorește să evadeze din realitatea apăsătoare ce o înconjoară, să se elibereze de un trecut mult prea dureros. Și are două modalități pentru a face acest lucru: joacă șah ca nimeni altcineva și ia mici pastile verzi care o ajută să rămână pe linia de plutire. 

Margaret Atwood, Ochi de pisică, editura Art

Margaret Atwood, autoarea celebrului bestseller Povestea slujitoarei, revine acum cu o nouă poveste intensă și încurcată. Astăzi o pictoriță celebră, ale cărei lucrări stârnesc controverse în rândul criticilor și-al consumatorilor de artă plastică, Elaine era cândva doar o fetiță supusă întru totul toanelor și personalității Cordeliei, cea mai bună prietenă a ei din copilărie și, totodată, persoana care-i inspira cele mai mari neliniști.

Monika Fagerholm, Cine a ucis-o pe Bambi?, editura Polirom

Cine a ucis-o pe Bambi? este un roman despre iubire, vinovăţie şi prietenie, plasat în decorul unui cartier de vile de pe malul unui lac nordic, într-o comunitate prosperă, unde secretele sunt muşamalizate şi uitate. Gusten Grippe, un tânăr agent imobiliar de succes, nu poate uita un eveniment traumatizant petrecut acolo în adolescenţa lui: un viol în grup comis asupra unei colege sechestrate în una dintre vilele de lângă Lacul Rece, viol la care a participat şi el. Marcat de vinovăţie, Gusten duce o existenţă monotonă şi pustie. Între timp, Emmy, iubita care părea că îl va smulge din această stare, îl părăseşte şi se căsătoreşte cu un alt bărbat. În plus, unul dintre membrii vechii găşti a lui Gusten, devenit producător de film, îl anunţă că plănuieşte să facă un film despre acel viol: Cine a ucis-o pe Bambi?. Din acel moment, Gusten rememorează şi retrăieşte intens întreaga poveste, cu toate implicaţiile ei.

Alyson Richman, Soția pierdută, editura Litera

În Praga din zilele premergătoare celui de-al Doilea Război Mondial, visurile a doi îndrăgostiți sunt sfărâmate atunci când sunt separați din cauza invaziei naziste. Zeci de ani mai târziu, la mii de kilometri depărtare, o întâlnire neașteptată îi aduce pe cei doi într-un moment în care se recunosc dintr-o privire. Soarta le dă Lenkăi și lui Josef o a doua șansă…

Olga Mecking, Niksen. Arta olandeză de a nu face nimic, editura Publica

Te-ai plictisit deja de hygge și lykke? Nicio grijă, acum poți trece la Niksen – arta olandeză de a nu face nimic – care nu, nu este un lucru simplu, așa cum pare. Olga Mecking ne învață cum să fim leneși în timp ce ne simțim mai creativi, mai productivi și mai împliniți. Exact ca olandezii, considerați unii dintre cei mai fericiți oameni de pe Pământ, care trăiesc într-o țară în care relaxarea este parte din rutina zilnică. 

Ellen Alpsten, Țarina, editura Litera

Sankt Petersburg, 1725. Petru cel Mare este pe moarte, în minunatul său Palat de Iarnă. Slăbiciunea și trădarea unicului fiu l-au determinat la fapte de o cruzime îngrozitoare, iar imperiul a fost lăsat fără moștenitor. Rusia riscă să alunece în haos. Însă, ca să acopere vidul de putere, intervine femeia care i-a fost alături zeci de ani – cea de-a doua soție, Ecaterina Alexeevna, la fel de ambițioasă, de lipsită de scrupule și de pasională ca Petru însuși.

Stephen King, Misery, editura Nemira

Scriitorul de succes Paul Sheldon crede că a scăpat, în sfârșit, de Misery Chastain – eroina foarte populară a ciclului său de romane de dragoste. Într-o mișcare de carieră controversată, Paul o ucide pe Misery, ca să-și lărgească orizontul creativ. Dar o asemenea schimbare nu poate rămâne fără consecințe. După un accident de mașină aproape fatal, scriitorul rămâne imobilizat și se află la mila salvatoarei lui, care promite să-l readucă la viață – cea mai înfocată fană a sa, Annie Wilkes. Însă Annie e furioasă pentru ce i-a făcut Paul lui Misery și îi cere să reabiliteze personajul într-un nou roman, scris sub îndrumarea ei.

Foto: Unsplash.com

Categorii Lifestyle