Header-March-2019

7 motive pentru care să faci sport chiar dacă nu vrei să slăbești

Ești normoponderală și crezi că nu ai nevoie de mișcare? Sportul nu are legătură cu greutatea, ci cu starea de bine. Fă sport nu ca o pedeapsă, ci ca o recompensă!

Pentru că industria de advertising a asociat de cele mai multe ori exercițiile fizice cu nevoia de a slăbi, mulți dintre noi am ajuns să credem că atunci când facem sport “plătim păcatele” pentru un stil de viață neadecvat. Nimic mai fals! Iar de asta își dă repede seama oricine se apucă mai serios de sport. Asta pentru că, dacă te urci pe cântar, în timp, vei vedea că nu arată mai puține kilograme (desigur, mai puțin în cazul în care atunci când ai început să faci sport nu aveai o greutate ieșită din comun). De ce se întâmplă asta? Pentru că depozitele de grăsime sunt înlocuite încet, dar sigur, cu masa musculară.

Dincolo de calcule, o viață plină de mișcare aduce atâtea beneficii – altele decât cele vizibile cu ochiul liber, altele decât modelarea corporală –, încât sunt greu de ignorat. Iată doar câteva dintre ele.

Antidot pentru depresie

În perioade de criză, când lucrurile sunt mai neclare ca de obicei, o simplă tristețe se poate transforma peste noapte în depresie. Fie că alegi să-ți descarci furia prin taekwondo, sau că încerci să te concentrezi pe clipa prezentă cu ajutorul orelor de yoga, activitatea fizică va crește producția de hormoni precum norepinefrina, care reglează răspunsul creierului la stres.

Adio, anxietate

Pierderea jobului, lipsa siguranței zilei de mâine, schimbările bruște – toate duc la instalarea stării de anxietate. Ei, bine, există un remediu la îndemână: exercițiile de tip de cardio, care ameliorează tulburările de dispoziție și reduc, astfel, anxietatea.

Bun-venit, încredere în sine

Nu trebuie să asuzi cinci ore la sala de forță ca să te simți bine cu tine. E nevoie doar de un pic de mișcare pentru ca stima de sine să crească, spun experții. Și, odată cu ea, o senzație de fericire care te inundă până în vârful degetelor. Ce se întâmplă? Creierul eliberează endorfine – “hormonii fericirii” sau “drogul alergătorului”, cum i se mai spune.

Let’s talk about sex!

Doar o oră petrecută în aer liber, duce la creșterea vitaminei D în organism, care va îmbunătăți semnificativ testosteronul – hormonul masculin responsabil cu dorința sexuală. Dar orice sport te va face să te simți bine în dormitor, indiferent de sex. Asta pentru că activitatea fizică reduce nivelul stresului – cel car epune, de obicei, libidoul pe fugă.

Atenție, însă: studiile au demonstrat că în această perioadă, numărul femeilor însărcinate este aproape dublu față de anul trecut. Se pare că pandemia le-a ascuțit românilor instinctele parentale. Dacă nu vrei să ai moștenitori, nu uita să te protejezi! 

Somn ușor!

Iar după o noapte fierbinte în așternuturi, vei dormi, cu siguranță, mult mai bine. Însă asta nu e de ajuns: pentru un somn de calitate, specialiștii spun că e nevoie, cumulat, de minimum 150 de minute de efort fizic săptămânal. Așa că poți să sari peste partida de sex, dar nu și peste cea de tenis. Sau peste sesiunea de surfing. 

Sport is money

Activitatea fizică limpezește mintea și îți oferă vitalitatea de care ai nevoie pentru a te organiza mai bine, astfel încât să ai parte de prodictivitate și creativitate la locul de muncă. Nu doar că vei termina treaba la timp, dar vei stârni aprecierea șefilor, cu idelile tale strălucite.

Imunitate în fața bolilor

Antrenamentele fizice reduc riscul de accidentare, întărind sistemul osos și cel muscular, micșorează riscul infecțiilor, alungă oboseala, te ajută să te refaci mai repede după boală. E atât de simplu: sportul prelungește durata vieții, astfel încât tu să te bucuri din plin de tot ce îți poate oferi.

Foto: Pixabay

Categorii Lifestyle