7 documentare inedite despre celebrități cu vieți fascinante

documentare

Înainte să descopăr genul în adevăratul sens al cuvântului, mă uitam mai degrabă la documentare (mult spuse documentare, de fapt) istorice sau la tot felul de emisiuni despre știință și natură pe posturile TV dedicate. Între timp, am început să văd cât mai multe documentare de cinema, unele dintre ele cu povești absolut impresionante, numai bune de văzut în momentele în care ai nevoie de un strop de inspirație sau motivație.

Tocmai din acest motiv, în rândurile ce urmează îți propun șapte documentare inedite despre viețile fascinante ale unor oameni care, într-un fel sau altul, au făcut istorie.

Robin Williams: Come Inside My Mind

Un documentar lansat relativ recent, Robin Williams: Come Inside My Mind este una dintre cele mai emoționante povești văzute de mine în ultima perioadă. Un documentar care îmbină extraordinar fragmentele din filmele și show-urile sale (inclusiv cele de la începutul carierei sale, când acesta făcea stand up comedy) cu mărturiile prietenilor și familiei, Robin Williams: Come Inside My Mind este portretul unui personaj care a salvat o mulțime de oameni cu umorul său. Dar nu a reușit să se salveze și pe el…

Pelicula e disponibilă pe HBO GO.

Amy

Dacă este un documentar la care am plâns de la început și până la sfârșit, cu siguranță Amy este acela. Amy Winehouse a făcut muzica pe care ea și-a dorit-o și nu a ezitat o clipă atunci când a venit vorba să își pună sufletul pe tavă pentru arta sa. Pe scenă, Amy strălucea, însă, dincolo de lumina reflectoarelor, viața sa devenea un coșmar tot mai mare, un coșmar alimentat de mass-media și de oamenii care, în loc să o ajute să-și revină, au distrus-o și mai mult. Pe 23 iulie 2011, Amy Winehouse a murit în urma unei intoxicații cu alcool. Avea 27 de ani.

Cobain – Montage of Heck

Tot la 27 de ani a murit și Kurt Cobain, legenda muzicii rock, solistul trupei Nirvana, artistul care și astăzi este o sursă de inspirație. În regia lui Brett Morgen, Cobain – Montage of Heck urmărește parcursul acestuia, luând fiecare etapă în parte, de la copilăria petrecută în Aberdeen și până la succesul uriaș al bandului Nirvana.

Senna

De la artiști care au bucurat o lume întreagă trecem la un sportiv care și-a depășit limitele de nenumărate ori și care ne-a dat întotdeauna emoții puternice. Ayrton Senna este unul dintre cei mai mari piloți din istoria curselor de Formula 1, un om pentru care frica părea să fie o noțiune abstract. Documentarul urmărește povestea lui, dar și tragicul accident de la San Marino, din 1992, în urma căruia a suferit o lovitură la cap, lovitură ce i-a fost fatală.

O.J.: Made in America

Considerat unul dintre cele mai bune documentare din toate timpurile, O.J.: Made in America îl are în prim-plan pe O.J. Simpson, protagonistul celui mai mediatizat și controversat proces din istoria Americii. Jucător de fotbal profesionist, cunoscut pentru firea sa violent, O.J. Simpson a fost acuzat de uciderea fostei sale soții și a unui prieten al acesteia. Deși procurorii aveau, inițial, un caz solid împotriva lui, O.J. Simpson a fost achitat. Cum? Rămâne să vedeți în acest film absolute fascinant.

Citizenfour

Un alt personaj controversat din America este și Edward Snowden, analistul NSA care a făcut publice zeci de mii de documente secrete ale agenției, aruncând în aer spionajul american. Considerat de unii erou, de alții inamicul numărul unu, Snowden a ales să facă ce a considerat el că este corect și bine. Documentarul urmărește zilele tensionate în care acesta a început să trimită în presă documentele și să explice fenomenul din spatele NSA-ului.

Dancer

Regizat de Steven Cantor și proiectat, toamna aceasta, la Bucharest International Dance Film Festival, Dancer vorbește despre Sergei Polunin, care a revoluționat lumea dansului, devenind cel mai tânăr solist al Royal Ballet. Înzestrat cu o putere uimitoare și echilibru, aflat la apogeul carierei sale, la vârsta de 25 de ani, Polunin s-a retras din lumea dansului, celebritatea aducându-l aproape de autodistrugere. Documentarul este o explorare fără precedent a unui artist complex, care a făcut ca baletul să devină viral. Însă virtuozitatea are prețul ei, uneori, un preț foarte mare.

Foto: HBO

Categorii Lifestyle