6 lucruri de care trebuie să ținem seama, dacă vrem un mariaj de durată

În calitate de psihoterapeut de familie și cuplu (sau custode al poveștilor), aud zi de zi nenumărate povești de viață – și majoritatea fac referire directă la relații. Dintre toate, cele mai triste sunt acelea în care iubirea este blocată și energia acesteia nu poate umple conexiunea dintre doi oameni care sunt însetați după afecțiune; dar și cele în care atenția, grija și interesul unui partener se evaporă, lăsând loc stărilor de panică, deznădejde, disperare și însingurare.

Iată în cele ce urmează șase vitamine relaționale, care ne pot ajuta să păstrăm siguranța emoțională și pasiunea pentru o lungă perioadă de timp.

  1. Păstrează vie curiozitatea față de jumătatea ta din cuplu. Nimic nu poate menține căldura afectivă a unei relații mai bine ca atenția reciprocă dintre parteneri. Iar aici mă refer la faptul că e bine să aflăm zilnic noutățile din viața celuilalt; să ne amintim dacă e vreun eveniment important în agenda partenerului; să avem grijă să nu fim mai egoiști decât este sănătos (de exemplu, dacă se întâmplă ca partenera să lucreze peste program la serviciu, sunt atent să o întreb ce-ar pofti la cină); să ascultăm cu mintea receptivă și cu inima deschisă plângerile și dificultățile acumulate peste zi; să ne respectăm reciproc drepturile și pasiunile; să nu impunem limite inutile; și să liniștim furtunile emoționale din sufletul celuilalt. Cunoașterea înseamnă putere, iar în viața de cuplu, cunoașterea vieții lăuntrice a partenerului poate contribui la cultivarea inteligenței noastre relaționale – care este baza relațiilor de succes.
  2. Aprecierea și admirația sunt precum aerul și apa. Ceea ce știu din cabinet este că lipsa de apreciere și admirație face imposibilă revitalizarea relației sau a iubirii dintre doi parteneri. Știu, niciunul dintre noi nu trăiește cu un partener perfect, nici măcar eu sau tu, cititorul, nu ne putem considera ca fiind perfecți. Mai mult decât atât, fiecare partener vine la purtător cu un pachet specific de probleme (minusuri, metehne, defecte, limite etc.), dar asta nu înseamnă că nu deține și foarte multe calități (cu care însă, după o vreme, e posibil să ne obișnuim atât de mult încât nu le mai vedem). Iar pentru a păstra fericirea aproape de relația noastră, e înțelept să ne uităm la ce este pozitiv și să fim mai indulgenți cu defectele. Poți afla cum stați amândoi la capitolul apreciere și admirație, dacă identifici fără nicio dificultate cinci calități ale partenerului, dacă îndrăznești a spune „te iubesc”, dacă simți că celălalt te acceptă și te sprijină, dacă poți spune cu ușurință „de ce ea“ sau „de ce el“ (adică, de ce l-ai ales dintre toți ceilalți semeni), dacă te gândești cu drag la partener când este departe și dacă folosiți cu lejeritate politețea uzuală („te rog“, „mulțumesc“, „cu plăcere“ și „îmi pare rău“).
  3. Fugiți unul spre celălalt, nu în direcții diferite. Laboratoarele avangardiste de cercetare a sănătății relaționale au descoperit că partenerii din cuplurile fericite își caută reciproc apropierea și, astfel, își alimentează un cont emoțional. Aceștia își fac provizii relaționale, la fel ca în cazul banilor din bancă, pentru că acestea reprezintă o bază de siguranță (psihologică și emoțională) atunci când viața le scoate dificultăți în cale sau atunci când apar inevitabilele conflicte. Revoluția iubirii, în acest caz, înseamnă să nu ne mai uităm la relații ca la ceva opțional sau ceva ce-ar trebui să vină de la sine și fără niciun efort; ci să îndrăznim să avem momente zilnice de apropiere, permițându-ne să fim vulnerabili. Secretul reapropierii nu este o vacanță exotică în străinătate, ci încercarea repetată și zilnică de-a rămâne aproape de sufletul partenerului.
  4. A te lăsa influențat înseamnă a cultiva flexibilitatea. Concluziile cercetărilor sunt clare: dacă un bărbat nu este dispus să împartă puterea cu partenera sa, relația se va autodistruge în 81% din cazuri. Acest adevăr este valabil în ambele sensuri: relația este genul de mașină cu câte un volan pentru fiecare partener, iar dacă „șoferii” nu învață să conducă împreună, se pot accidenta grav. Să mergi neclintit pe drumul tău, în astfel de situații, nu este o dovadă de maturitate și nici de inteligență relațională, ci poate reprezenta cauza insuccesului relațional. Partenerele de cuplu care au bărbați ce le acceptă influența manifestă o tendință mult mai scăzută de-a fi aspre cu soții lor, atunci când dezbat împreună subiecte controversate. A te lăsa influențat înseamnă a accepta că nu le știi pe toate, că „împreună“ este mai bine și mai sănătos. Ne lăsăm influențați atunci când ținem cont de părerile celuilalt, când ne permitem să învățăm de la jumătatea noastră, atunci când luăm decizii împreună, când ne deschidem față de compromis și când acceptăm că orice luptă poate avea doi câștigători.
  5. Problemele apar pentru a fi rezolvate. Viața este ofertantă în probleme, unele dintre acestea sunt mai ușoare, altele mai grele – iar noi, oamenii, am fost creați pentru a înfrunta problemele și nu pentru a le evita. Dar confruntarea cu ele necesită și un dram de înțelepciune. Prin urmare, este indicat să apelăm la câteva strategii relaționale. Pentru început, să pornim discuția cât mai blând (pentru a nu activa creierul emoțional al celuilalt), atunci când vrem să ne facem ideile auzite. Apoi, este sănătate curată să ne implicăm în tentative de reparare a rupturii (să îndrăznim a spune „îmi pare rău“ sau „iartă-mă“), dacă observăm că prin ceea ce am spus sau am făcut l-am rănit pe celălaltLa nivel somatic, atunci când rezolvăm probleme, adesea avem nevoie să respirăm conștient și abdominal; acesta este un exercițiu de autoliniștire extrem de eficient, care ne poate ajuta să folosim mai bine partea creativă și constructivă a minții. În fine, să nu uităm că exprimarea clară și asumată a nevoilor este o alternativă foarte bună la critică, dispreț, defensivă sau lipsă de comunicare. Aceste ultime patru manifestări, atât de des întâlnite, sunt calea sigură către iadul relațiilor. Dacă vrei să otrăvești pe cineva, critică-l zi de zi și, în scurt timp, se va îmbolnăvi – atât psihologic, cât și biologic.
  6. Aplicați reciproc formula magică 1:5. Ok, niciunul dintre noi nu poate conviețui în cuplu fără să mai și greșească pe alocuri. Este imposibil să nu-ți scape câte o gafă relațională. Chiar și partenerii care au o viață de cuplu reușită se vor întâlni cu unele rateuri. Dar, spre deosebire de cuplurile ce nu arată deloc conștiență relațională, cei cu maturitate emoțională știu că, după ce ai dat-o în bară, nu ai doar de reparat, ci și de făcut ceva în plus. Cercetările științifice ne arată că orice gafă relațională trebuie urmată de cel puțin 5 gesturi pozitive; și nu mă refer la ceva ce ne vine la îndemână, ci la gesturi prin care să-i dovedim partenerului că ne pasă de persoana sa și suntem dispuși să-i înfrumusețăm ziua prin ceea ce știm că-i place. (L-ai făcut din greșeală „porc împuțit” și „retardat“? Unora le mai scapă astfel de etichete în momentele de furie… Însă după asta, alături de scuze, ai grijă să faci și 5 lucruri care-i plac: îi gătești cina preferată; îi rezervi o seară de intimitate departe de copii, scutece și mucișori; îi suni pe prietenii lui, să mai ieșiți cu toții în oraș; îi înregistrezi meciul preferat, care se difuzează la TV chiar atunci când el este la muncă; îi duci mașina la spălătorie – sau te implici în orice alte comportamente care știi că înseamnă mult pentru el.) La fel, asemenea comportamente sunt necesare și din partea domnilor care se simt cu musca pe căciulă. Sănătatea relațională se menține în doi, indiferent că vorbim de cuplurile heterosexuale sau de cele homosexuale.

Sigur că nimeni nu beneficiază de… garanție „pe viață“ pentru mariajul său. Însă prin curaj, compasiune și conectare, avem mai multe șanse de a prelungi „durata de viață“ a oricărui fel de cuplu.

 Text de Gáspár György, psiholog clinician şi psihoterapeut relaţional, specializat în hipnoza clinică, psihoterapia de familie şi psihoterapia integrativă.

Cu Dr. Gaspar vă puteți întâlni în fiecare miercuri, LIVE pe Facebook A List Magazine, de la ora 21.30. #LoveIsFun