6 filme nominalizate la Premiile Gopo 2020 pe care nu ai voie să le ratezi

It’s happening! După o lungă perioadă de pauză și de incertitudine, industria cinematografică începe, treptat, să își revină. Iar primul eveniment major al sezonului, amânat în primăvară ca urmare a restricțiilor impuse de răspândirea Coronavirus, este Gala Premiilor Gopo 2020, care va avea loc luni, 29 iunie, într-un eveniment organizat în aer liber (la Verde Stop Arena), transmis în direct de PRO TV PLUS și premiilegopo.ro.

În cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj au intrat anul acesta „Călătoria fantastică a Maronei” (r. Anca Damian), „La Gomera” (r. Corneliu Porumboiu), „Monștri.” (r. Marius Olteanu), „Parking” (r. Tudor Giurgiu) și „Touch Me Not” (r. Adina Pintilie). La categoria Cel mai bun film european, titlurile alese de criticii de film din juriul de nominalizări dintre filmele distribuite în cinematografele din România anul trecut sunt: „Dolor y gloria”/ „Durere și glorie” (r. Pedro Almodóvar), „Leto”/ „O vară rock’n’roll” (r. Kirill Serebrennikov), „Sunset”/ „Apusul”  (r. László Nemes), „The Favourite”/ „Favorita” (r. Yorgos Lanthimos) și „The House that Jack Built”/ „Casa pe care Jack a construit-o” (r. Lars von Trier).

Lista completă a nominalizărilor la Premiile Gopo 2020 este aici.  Între timp, până vom afla câștigătorii din acest an, a venit momentul să facem o trecere în revistă a titlurilor care ne-au plăcut cel mai mult din selecția actuală de la Gopo. Iar dacă nu ați reușit să le vedeți până acum, e musai să le treceți, pentru că sunt povești pe care chiar nu trebuie să le ratați… fie că le prindeți la TV, la un cinematograf în aer liber sau că le vedeți pe una dintre platformele de video streaming disponibile în România.

Parking

Un film ca o poezie, o poveste plină de emoție, Parking este inspirat de romanul Apropierea, semnat de Marin Mălaicu-Hondrari, care s-a ocupat și de scenariu. Cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Tudor Giurgiu explorează povestea lui Adrian, un poet din Sângeorz-Băi, care emigrează ilegal în Spania anului 2002. Ajuns în Cordoba, se angajează paznic de noapte într-un parc auto, iar existența lui pendulează între imposibila poveste de dragoste cu o cântăreață spaniolă și dorul de casă, de familie. Călătoria lui în căutarea marii iubiri se va transforma într-o poveste surprinzătoare, sensibilă și plină de provocări. Filmul este acum disponibil pe HBO GO.

Mo

O dramă în care Dana Rogoz ne oferă o interpretare excepțională, Mo este filmul care i-a adus acesteia o nominalizare la categoria Cea mai bună actriță în rol principal la Premiile Gopo 2020. Pornind de la o știre văzută de regizorul și scenaristul Radu Dragomir, pelicula urmărește povestea unei studente, Mo (Dana Rogoz), care se află într-o perioadă complicată a vieții sale. După ce ea și colega ei, Vera (Mădălina Craiu), sunt prinse în timp ce încearcă să copieze și ajung să fie date afară dintr-un examen, cele două încearcă să obțină o a doua șansă de la profesorul lor (Răzvan Vasilescu). Dar când acesta le invită la el acasă, la cină, lucrurile încep să scape de sub control. De ambele părți. Filmul este acum disponibil pe HBO GO.

Touch Me Not

Debutul regizoarei Adinei Pintilie, câștigător al Ursului de Aur la Berlin, Touch Me Not vorbește despre nevoia de contact uman și teama de intimitate, despre cum putem iubi fără să ne pierdem pe noi înșine. Protagoniștii, Laura, Tomas şi Christian, pornesc într-o aventură terapeutică de combatere a mecanismelor de autoapărare și înfruntare a tabuurilor. Filmul este disponibil pe HBO GO.

Dolor y Gloria

Considerat unul dintre cele mai bune titluri lansate de regizorul spaniol Pedro Almodóvar în ultima vreme, Dolor y Gloria este o autobiografie cu o încărcătură emoţională uriaşă. Cu Antonio Banderas și Penélope Cruz în rolurile principale, filmul îl are în prim-plan pe Salvador Mallo, un Almodóvar fictiv practic, un artist care începe să-și rememorize viața și momentele care l-au adus în punctul în care se află acum. Filmul este disponibil pe Vimeo.

Monștri.

Filmul lui Marius Olteanu, nominalizat acum la Premiile Gopo la categoria Cel mai bun lungmetraj, a fost inclus și în selecția Festivalului de Film de la Berlin și promite o altfel de poveste de dragoste, una presărată cu multe compromisuri, prejudecăți și, nu în ultimul rând, momente dureroase. Monștri. este disponibil pe HBO GO.

La Gomera

La Gomera este cel mai recent titlu semnat de regizorul Corneliu Porumboiu, un film cu numeroase răsturnări de situație, care a avut premiera la Festivalul de la Cannes, unde a fost selectat în competiție. Pelicula îl are în prim-plan pe Cristi (Vlad Ivanov), un polițist român corupt, care ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăța „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici. Prin intermediul acestui cod, el vrea să elibereze din arest un infractor dintr-o bandă, singurul care știe unde este ascunsă o sumă foarte mare de bani. Urmărește pagina de Facebook a filmului pentru a afla când și unde vor avea loc viitoarele proiecții.

Foto: Transilvania Film

Categorii Lifestyle