6 cărţi noi de citit în noiembrie

carti-1

Luna aceasta ne delectăm cu biografia lui Adele, ultimul volum al lui Cheryl Strayed, autoarea bestseller-ului Wild, un nou roman de J. M. Coetzee, câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură în 2003, şi multe alte poveşti care vă vor inspira şi pe voi.

Deschidem lista de lecturi cu Înainte de cădere (editura Nemira), romanul lui Noah Hawley, creatorul si scenaristul serialului Fargo (dacă nu l-aţi văzut încă, ar merita să îi acordaţi o şansă). Într-o seară de vară, unsprezece oameni se urcă într-un avion cu destinaţia New York. Peste şaisprezece minute, se întâmplă catastrofa: aeronava se prăbuşeşte în ocean şi singurii supravieţuitori sunt un pictor şi un băieţel de patru ani, dintr-o familie foarte bogată. În scurt timp, apar din ce în ce mai multe semne care indică faptul că totul a pornit de la o conspiraţie.

În Epoca de fier (Editura Humanitas) a lui J. M. Coetzee, facem cunoştinţă cu doamna Curren, o fostă profesoară de limbi clasice, care suferă de cancer în fază terminală. Într-o scrisoare-jurnal, adresată fiicei ei plecate demult în America, eroina își descrie noua condiție, ce o împinge spre reconsiderarea propriei vieți, pe fundalul unei realități dure: apartheidul. Străduindu-se să-și accepte boala care o macină, doamna Curren descoperă cu disperare și mânie crescânde „cancerul“ social și cultural al Africii de Sud. Incendierea unei așezări locuite de negri, uciderea unor activiști adolescenți, abuzurile și brutalitatea poliției și armatei, furia și revolta compun o plasă tot mai strânsă în jurul eroinei, aducând violențele până în pragul casei sale.

Cuvintele lui Cheryl Strayed au inspirat nenumărați cititori din lumea întreagă. De la Wild, volumul său de memorii, ecranizat în 2014, cu Reese Witherspoon în rolul principal, și editorialele din seria „Dear Sugar”, cuprinse în cartea Tiny Beautiful Things, sinceritatea, umorul fără ocolișuri și sfaturile ei afectuoase, dar fără menajamente, i-au ajutat pe mulți să aibă mai multă încredere în ei. Strayed revine cu un „mini-manual cu instrucțiuni pentru suflet”, Curaj cât trebuie (editura Publica), o carte care, în mod sigur, o să vă placă foarte mult.

Cine este Adele? Care sunt secretele ei? Cum a depăşit obstacolele care au ameninţat să-i stopeze carieră? Biografia cântăreţei britanice, recunoscută că una dintre cele mai secretoase vedete internaţionale, prezintă povestea vieţii sale, de la copilăria umilitoare în Londra până la succesul internaţional în urma apariţiei primelor două albume, la 19 şi respectiv 21 de ani, precum şi retrospectiva celor mai recente realizări: premii Grammy, Brits şi un Oscar. Indiferent că vă număraţi sau nu printre fanii ei, Adele (editura Rao), de Chas Newkey-Burden, este o biografie extrem de interesantă.

În Imago (editura Humanitas), Ludmila Ulițkaia propune o frescă a Rusiei într-o epocă în care teroarea se îmblânzise doar foarte puţin, dăinuind în diverse forme: un dezgheț pervers în cultură, o acceptare de fațadă a libertății de opinie, sancționată drastic apoi cu procese și condamnări. Pe acest fundal apar portretele câtorva tineri care aderă la noile tendințe artistice, pendulând totodată între idealism și cinism, curaj și lașitate, dragoste și trădare. Destinele lor sunt urmărite cu adânca înțelegere și pătrundere psihologică ale autoarei, care devine obsedată de condiția oamenilor într-o lume strâmb croită.

Ultima propunere din această lună este Bucky F*cking Dent (editura Polirom), romanul lui David Duchovny (da, acel David Duchovny, actorul care a jucat rolul lui Fox Mulder în X-Files). Ted Fullilove, zis şi Domnul Arahidă, nu e ca alţi absolvenţi de Ivy League. Împarte apartamentul cu Goldfarb, peştişorul lui cu baterii, doarme într-un pat plin cu carnetele galbene şi îşi petrece ultimele zile ale administraţiei Carter pe stadionul echipei de baseball New York Yankees, lăsându-se pătruns de spiritul poeziei în timp ce vinde arahide că să câştige bani de chirie. Când află că tatăl lui, Marty, cu care a rupt relaţiile de câţiva ani, este pe moarte, se întoarce în casa unde a copilărit şi unde îl aşteaptă un vârtej de amintiri.

SHOP THIS STORY!

Categorii Lifestyle