5 trucuri pentru cele mai reușite fotografii cu copii

Fotografii cu copii - Gina Buliga (4)

Copii sunt printre cele mai dificile personaje de surprins în fotografii, însă tocmai graţie energiei şi comportamentului lor de neanticipat, sunt totodată şi printre cele mai haioase subiecte.

Având în vedere natura copiilor, este nevoie de o abordare uşor diferită faţă de cea utilizată în fotografierea adulţilor. Echipa magazinului foto-video F64 îţi propune câteva sfaturi pentru a imortaliza cu success momente memorabile din viaţa copiilor şi a putea privi lumea întocmai cum o văd ei.

Cum setezi modul aparatului

Pentru fotografierea copiilor, aparatul trebuie setat în modul prioritate de timp (S sau TV) sau diafragmă (A sau AV), în funcţie de rezultatul dorit. În cazul în care subiectul este energic şi zburdalnic, poţi îngheţa acţiunea printr-un timp de expunere redus. Pe de altă parte, dacă îţi doreşti control asupra profunzimii de câmp sau un fundal blurat (bokeh), e de preferat lucrul în prioritate de diafragmă.

Cum setezi valoarea ISO

Pentru exterior, la lumina zilei, o valoare ISO 100 sau 200 va fi suficientă, în timp ce într-un interior cu iluminare artificială sau cu slabă, setările trebuie să ţină cont de lumina existentă. Ideal ar fi ca valorea ISO aleasă să permită utilizarea unui timp de expunere de minimum 1/200 dintr-o secundă sau chiar mai mare, în cazul în care copiii aleargă sau sunt surprinşi în diverse activităţi care implică mişcare.

Fotografii cu copii - Gina Buliga (3)

Ce format alegi – RAW sau JPG

Un fişier RAW conţine în imaginile finale toate informaţiile înregistrate de aparat, fără ca acestea să fie alterate în vreun fel. Capturarea imaginilor în format RAW implică şi postprocesare în soft-uri dedicate (Lightroom, Camera RAW, etc.). Dacă ai minime cunoştinţe despre fişierele RAW, poţi opta cu încredere pentru această variantă. În caz contrar, cu setările corecte şi urmând câteva reguli simple de compoziţie, şi fotografiile în format JPG vor fi excelente. Mai ales că acestea sunt gata de distribuire pe Facebook, Instagram sau orice altă reţea socială.

Cum selectezi obiectivul potrivit

Alegerea obiectivelor se face în funcţie de ceea ce se fotografiază. În general, majoritatea fotografiilor cu copii vor fi portrete. În portretistică, cele mai utilizate obiective sunt cele de 50 mm şi 85 mm, întrucât acestea permit o apropiere mai mare de subiect, fără a-i invada foarte mult spaţiul personal. Un obiectiv de 85 mm e foarte bun pentru a surprinde de la o distanţă potrivită capul şi umerii subiectului, în timp ce prin cel de 50 mm se poate fotografia de la talie sau bust în sus, în funcţie de distanţă. Se recomandă să acorzi atenţie deosebită la deformări însă, în cazul apropierii prea mari de subiect cu un obiectiv de 50 mm. De asemenea, merită luat în considerare şi un zoom 24-70 mm, un obiectiv extrem de versatil pentru o mulţime de situaţii. Totodată, o varianta excelentă pentru început este un teleobiectiv de tipul 70 – 200 mm, întrucât acesta permite fotografierea de la o distanţă mai mare şi conferă o profunzime de câmp redusă, ajutând foarte mult la estomparea detaliilor din spatele subiectului.

Fotografii cu copii - Gina Buliga (9)

Cum alegi modul de focalizare

Surprinderea unui personaj în orice tip de mişcare necesită setări corecte ale camerei, plus exerciţiu şi practică. Cele mai multe camere au diferite moduri de focalizare, iar manualul de utilizare are informaţiile necesare. Se recomandă selectarea unui mod de focalizare continuă sau pentru urmărirea subiectului în mişcare. Astfel, camera nu blochează focalizarea atunci când se apasă până la jumătate butonul de declanşare. În schimb, poate urmări orice obiect în mişcare, în timp ce se apropie şi se îndepărtează subiectul, iar acest lucru este de mare folos.

Foto: Gina Buliga

Categorii Lifestyle