5 tipsuri prin care să combați jet lag-ul

jet lag

Cine a călătorit cu avionul pe distanțe mai lungi a experimentat, probabil, simptomele jet lag-ului, această afecțiune prin care bioritmul organismului este dat peste cap când treci într-un fus orar în altul.

Această dereglare apare când ritmul circadian – cel care îți semnalizează când e timpul să te duci la culcare sau să te trezești, e încă sincronizat cu fusul orar din care ai plecat. Jet lag-ul te face să te simți epuizat dimineața și plin de energie seara. Se pot reimți: extenuare, dureri de cap, amețeli și dereglare a tranzitului intestinal. Cu cât depășești mai multe fusuri orare, cu atât te vei simți mai rău. Ca fapt divers, specialiștii afirmă că e mai ușor să călătorești de la est la vest.

Iată cum să combați jet lag-ul și cum să faci mai ușoară tranziția de la un fus orar la altul

Hidratează-te

Hidratarea e esențială pentru energie și pentru limpezimea minții, dar călătoriile accentuează senzația de deshidratare. Bea suficientă apă înainte și după o călătorie, dar mai ales atât timp cât ești în avion. Aerul din avion deshidratează organismul, așa că ai grijă să bei apă tot timpul, chiar și când nu ți-e sete.

Mănâncă mese ușoare

Chiar dacă sună bine să mănanci copios în avion, să stingi totul cu un pahar de vin și să te culci, acest lucru ar putea să nu-ți priască pe termen lung. În loc să lași organismul să se relaxeze, acesta va trebui să digere ceea ce i-ai oferit și ajunge epuizat în noua destinație.

Bea suc de cireșe

Sucul de cirese sau chiar cireșele, consumate ca atare, spre seară, ajută ceasul intern sa se ajusteze singur, doarece acestea conțiin melatonină.

Nu ezita să te expui la soare

Ritmul circadian e influențat de soare. Când ne expunem la lumina puternică a soarelui, organismul suspendă producerea de melatonină. Când se întunecă, reîncepe producerea de melatonină, așa că încearcă să pereci cât mai mult timp afară.

Evită alcoolul și cofeina

Aceste stimulente îi pot îngreuna organismului abilitatea de a se adapta la fusul orar curent. Pe lângă deshidratare, alcoolul și cofeina îți pot perturba somnul.

Foto: Hepta

Categorii Lifestyle