5 super ilustratoare românce care ne plac: Sorina Vazelina (III)

Se spune că o imagine face cât 1000 de cuvinte. În cazul lor, e vorba despre o imagine ilustrată. Își reprezintă lumea interioară și pe cea exterioară prin desen. Am stat de vorbă cu cinci ilustratoare românce despre cum și-au descoperit pasiunea, despre amprenta personală și colaborările de suflet.

Sorina Vazelina

vazelina.ro

“Stilul meu e cameleonic, ironic, comic, critic, coroziv, haotic, multi-polar

Cum ți-ai descoperit pasiunea?

Bunicul, care a fost inginer tehnic de bord nave, mi-a dezvăluit tainele prelucrării grafice a realității. (Râde.) De atunci am ales să traduc viața în imagini.


Ce te inspiră când te apuci de lucru?

Inspirația depinde de subiectul proiectului sau de dificultățile pe care le implică rezolvarea sa. Uneori greșelile, alteori tehnica pe care o abordez/aprofundez pot conduce la soluții neașteptate. Documentarea e o șansă de experimentare pe marginea subiectului. Ca ultimă resursă, dacă nu am vreo idee, arunc un ochi prin arhivă sau peste gard, la munca altor artiști/ilustratori care-mi plac.


Ai tabieturi pe care trebuie să le respecți când creezi?

Probabil că s-au acumulat câteva. Cel mai enervant pas din întreg procesul de lucru e depistarea tehnicii care se potrivește cu subiectul. În timpul schițării variantelor voi trece de la acuarelă la peniță, la tableta wacom sau la colaj. E mai ușor atunci când ai un anumit stil, nu trebuie să treci prin cursa de sărituri garduri-tehnice.

Ce desen/lucrare/proiect au fost cel mai greu de realizat?

Cele care sunt slab plătite raportat la volumul de muncă, cele în care clientul întârzie cu materialele și din criză de timp aruncă responsabilitatea calității produsului final în cârca executantului… Până la urmă, nu știu dacă greutatea absolută a fost atinsă. Dacă înveți ceva din fiecare colaborare eșuată, diminuezi șansele unui eșec epic viitor.

Ce desenezi cu cea mai mare plăcere?

Prietenii-mi spun că desenez prea mulți moșnegi, că ar trebui să o las mai moale cu bătrânele și cu vârsta a treia, că degeaba mă grăbesc…


Care sunt colaborările cele mai dragi de până acum?

Munca împreună cu oamenii de la atelierul de serigrafie primitiv print (primitivprint.com).


Cum ți-ai descrie stilul?

În câteva cuvinte: cameleonic, ironic, comic, critic, coroziv, haotic, multi-polar.

Foto: arhiva personală

Categorii Lifestyle