Cum poți bea cea mai bună cafea? Ne spune Marius Nica (barista)

Marius Nica este supranumit „Pablo Escobar”, atunci când vorbim de cafea. El este responsabil pentru obținerea cafelei de specialitate din diferite colțuri ale lumii, alegerea boabelor și prăjirea cafelei. Multiplu campion național și internațional al competițiilor de Cup Tasters și Latte Art, Marius poate distinge cu ușurință note pentru 24 de pahare de cafea diferite și poate depista cu siguranță imperfecțiunile oricărui cappuccino.

Fiind un avocat pentru cafeaua de specialitate, Marius se va asigura că indiferent în ce cafenea Narcoffee Roasters vei alege să bei cafeaua, aceasta va fi servită corect. Echipa lui de barista este într-un proces continuu de traininguri și sesiuni de „cuppings” pentru a înțelege mai bine notele fine ale cafelei. 

5 sfaturi de la Marius Nica (head barista Narcoffee Roasters) despre consumul cafelei

  1. Fă un efort și folosește cafea boabe prăjite de o prăjitorie locală care îți oferă cât mai multe informații despre acele boabe, cum ar fi: data la care au fost prăjite boabele, cum recomandă prăjitorul de cafea să le prepari, din ce țară provin, de la ce fermă, ce varietăți de boabe sunt. Astfel poți să devii un cunoscător și poți face diferența dintre mai multe varietăți de cafea.
  2. Macină cafeaua cât mai proaspăt, chiar înainte de a o prepara, astfel te poți bucura de prospețimea cafelei și de toată complexitatea de arome de fiecare dată când îți savurezi ceașca de cafea.
  3. Folosește metode de preparare a cafelei pentru acasă, cât mai simple, prin care să poți controla cât mai bine felul și modul de preparare. Sunt foarte multe metode de a prepara cafeaua care nu necesită experiență și/sau un arsenal de ustensile.  Chiar vizionând un simplu tutorial pe Youtube poți învăța să îți pregătești cafeaua preferată. Printre metodele ușor de folosit se numără: Aeropress, Moka, Clever dripper, Cafflano. Ele nu sunt scumpe și îți permit ca, fără prea mult efort, să ai parte de cafea bună chiar și în vacanță sau călătorii.
  4. Cafeaua este un produs perisabil, de aceea trebuie tratată ca atare. Contează momentul în care a fost recoltată sau cum a fost ambalată și transportată încă din faza de boabe verzi. Contează când a fost prăjită, cum este ambalată și păstrată până în momentul folosirii. Mai pe scurt, contează să alegeți o cafea cu boabe. De aceea recomand să cumpărați boabe de cafea prăjite doar de la prăjitoriile de cafea care vă pot oferi cât mai multe informatii și recomandări despre produsul lor.
  5. Folosiți ca ingrediente doar apă și cafea prăjită și măcinată.