5 sfaturi pentru a ne menține articulațiile sănătoase

Fiecare dintre noi ar trebui să acorde o atenție deosebită sănătății articulare, fie ca are articulații puternice, fie că prezinta o vulnerabilitate la acest capitol. De-a lungul timpului, pana si articulatiile sanatoase se pot deteriora. Iată ce sfaturi ne dă dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat în chirurgia artroscopica minim invazivă.

1. Exerciții de încălzire, înainte de sport
Încălzirea înainte de a face sport este necesară pentru ca temperatura din țesuturile musculare să crească, astfel încât să crească și elasticitatea acestor mușchi și să prevină apariția leziunilor articulare și musculare.
Trebuie să evităm mișcările bruște și sporturile ce includ ridicarea de greutăți mari și sărituri, deoarece acționează ca microtraumatisme și în timp distrug suprafața articulară.
2. Mișcarea previne durerea
Mișcarea ajuta la reducerea redoarei articulare. Dacă stam la muncă o perioadă lungă de timp si adoptam o pozitie gresita, este important ca la o perioada de timp sa facem o mica pauza in care sa ne miscam articulatiile; statul perioade lungi de timp duce la aparitia durerii si reducerea mobilitatii articulare.
3. Nu-ți forța articulațiile
Suprasolicitarea articulara duce automat la o deteriorare mai rapida a cartilajului si la aparitia artrozei. Statul mult in picioare, ridicarea de greutati sau traumatismele repetate nu fac decat sa suprasolicite articulatia si sa duca la deformarea sa.
4. Un kilogram in plus inseamna un stres in plus pentru articulatie
Indicele de masa musculara crescut duce la suprasolicitarea articulatiilor si la distrugerea lor pe cand o greutate corporala normala protejeaza articulatiile. Este recomandat sa incercam sa ne pastram o greutate normala pentru a preveni aparitia durerilor articulare.
5. Alimente sanatoase, suplimente si vitamine
O dieta bogata in fructe, legume si carnuri slabe, precum pestele ce contine omega 3 si lactate cu continut scazut de grasimi ne ajuta sa ne asiguram necesarul energetic de care organismul are nevoie zilnic pentru a reduce durerile articulare si a se mentine sanatos.
O dieta echilibrata poate fi ajutata de suplimente alimentare si vitamine pentru a recupera ce lipseste din mesele noastre zilnice, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne bazam pe acestea si sa ignoram dieta sanatoasa.

Categorii Lifestyle