5 Reguli de aur pentru a trata frica de a vorbi în public!

Frica de a vorbi în public se numește GLOSOFOBIE și, conform mai multor studii, 3 din 4 persoane sunt afectați de ea. Vestea bună este că frica aceasta este o emoție căreia noi îi dăm putere, sau nu. Așadar, totul porneste din capul nostru.

Însă atunci când punem în practică tehnicile și exercițiile potrivite, acest trac poate fi controlat. Mai mult decât atât, prin exerciții realizate corect, frica de a vorbi în public poate dispărea cu totul.

Diana Parvu, trainer certificat de Public Speaking, cu 8 ani experienta in televiziunea spune ca: “Frica asta de a vorbi in public este, din punctul meu de vedere, o lipsa de incredere in sine. Ea implica frica de a fi judecat sau huiduit.

Intrebarea de baza este: Cat de mult te pregatesti pentru un discurs si cat te bazezi pe inspiratia de moment? Un speaker aflat la inceput trebuie sa exerseze in oglinda, dar, cel mai important este sa exerseze corect, inainte sa apara in fata publicului.”

Asadar cele 5 reguli de aur pentru a scapa de frica de a vorbi in public sunt:

  1. Este foarte important sa cunosti foarte bine subiectul.
  2. Iti structurezi foarte clar ideile principale pe care urmează să le expui în fața audientei.
  3. Exersezi inainte. ATENTIE!Exercitiul trebuie facut corect.
  4. Zambetul este carte ta de vizita ce te poate scoate din orice incurcatura/balba.
  5. Mergi la un curs de Public Speaking pentru a invata cum sa atragi atentie lrin tonalitate, accente si volumul vocii, dar si cum sa aplici corect regulile de aur.

In perioada stării de urgență, Diana a oferit sesiuni online, gratuite, de Public Speaking: “Da, a fost o perioadă grea pentru toată lumea și am vrut să ajut cu ceva, așa că am dat mai departe ceea ce știu și stăpânesc. Vorbitul în public nu înseamnă doar dicție sau un discurs scris perfect.

Cel mai important este cum transmiți mesajul prin limbajul non-verbal și para-verbal. Practic limbajul verbal cântărește doar 5% într-un discurs, așa că la cursuri vom trece prin tot ce înseamnă un discurs, inclusiv redactarea lui. “

Categorii Lifestyle