5 reguli ca să-ți eficientizezi garderoba

garderoba

Deși dressing-ul tău e doldora de haine, sunt zile în care nu ai cu ce să pui cap la cap un outfit. Nu cred că e cineva care să nu fi spus deja clasicul „n-am cu ce să mă îmbrac“, stând în fața unui dulap plin ochi cu haine. Tocmai de aceea, în continuare, am extras câteva mici reguli de care ar trebui să ții cont dacă vrei să eficientizezi un pic flow-ul în garderoba ta.

1. Conștientizează asta!

Pentru ca o garderobă să funcționeze eficient, majoritatea pieselor din fiecare segment – seară/casual/office etc. – trebuie să intre într-un circuitul zilnic sau lunar. Spun majoritatea, pentru că există anumite piese pe care o să vrei să le păstrezi chiar dacă știi că nu le vei purta prea des – sunt acele piese de care te leagă ceva sau care-ți plac pur și simplu și vrei să existe acolo. De aici poți începe să construiești.

2. Ia-ți timp de gândire înainte să cumperi

Să reziști tentației de-a cumpăra poate fi chinuitor, dar privește the bigger picture. Fă un traseu mental rapid al piesei pe care urmează să o cumperi – sau nu. O să o mai poți peste o lună? Funcționează cu cel puțin trei-patru piese pe care le ai deja? Dacă nu ești sigură, nu o cumpăra, revino în magazin peste o zi, când deja ai ieșit de sub „influența“ impulsului și lucrurile sunt ceva mai limpezi. Un alt criteriu care te va ajuta, pe termen lung, să eviți clutter-ul și să-ți construiești o garderobă „sănătoasă“ – fii întotdeauna pretențioasă cu materialele și cu designul produsului.

3. Folosește cât mai multe haine din dressing

Una dintre metodele cele mai eficiente de-a îți da seama care sunt piese pe care le porți și care sunt cele pe care le ignori dintr-un motiv sau altul e să orientezi umerașele într-o singură direcție, iar pe parcurs, pe măsură ce le porți, să schimbi direcția. La sfârșitul lunii/trimestrului/anului, o să fie clar ce piese nu ai purtat deloc. Știi ce ai de făcut cu ele.

garderoba 2

4. Ține pantofii la vedere

Nu știu exact care a fost momentul în care am luat hotărârea, dar acum, lângă dulapul unde-mi țin hainele pe care le port cel mai des, am un alt dulap unde stau expuși pantofii de sezon  – (da, ca la magazin). Sigur că munca de întreținere e ceva mai mare, dar așa ai și o imagine de ansamblu atunci când îți compui ținutele. E și o metodă bună să nu mai uiți sau să mai ignori încălțămintea din cutii, depozitată undeva dosit.

5. Poartă un item în cel puțin trei ținute diferite

Nu vorbim despre jeanși sau despre tricouri, pe care le vei purta invariabil în nenumărate moduri, ci la fusta midi în carouri sau la blazerul roșu pe care ți le-ai cumpărat recent – pentru aceste piese trebuie să găsești trei ansambluri diferite (sau mai multe) în garderobă. Probează-le în diferite combinații, fotografiază-te în oglindă și păstrează-le pentru „mai târziu“, pentru că, cel mai probabil, o să uiți combinația, și-o să vină un moment când o să-ți mulțumești că ai făcut asta. Poți să folosești această regulă ca un exercițiul mental încă din magazin, înainte să cumperi un item.

Foto: pixabey.com