5 motive să vii la Cluj în perioada TIFF-ului

Este prima ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania la care ajung și trebuie să vă spun de la bun început că tot ce se întâmplă la Cluj-Napoca în această perioadă este MI-NU-NAT! Pe lângă faptul că vezi o mulțime de filme și documentare bune (eu nu i-am crezut pe cei care-mi spuneau că efectiv aleargă dintr-un cinematograf în altul până ieri, când am fugit prin tot orașul să prind cât mai multe dintre filmele trecute pe listă), nu ai cum să nu te îndrăgostești de atmosfera de aici. Nici măcar ploaia, despre care mă așteptam să vorbesc serios abia peste o lună, la Electric Castle, nu i-a descurajat pe cei veniți la TIFF (totuși, bine că fiecare magazin este „echipat” cu umbrele).

Iar dacă ar fi să vă povestesc acum, pe scurt, de ce îmi place la Cluj în perioada aceasta, aș începe cu…

… oamenii extraordinari de la TIFF

Și aici mă refer la toți: organizatori, voluntari, invitați! Oricât de obosiți sau grăbiți (în fine, în Cluj, este redefinit puțin conceptul de grabă… :D) ar fi, tot fac orice le stă în putință pentru a te ajuta.  Ieri, de exemplu, după niște căutări disperate și încercări eșuate, o fată foarte drăguță de la Casa de Cultură a Studenților m-a anunțat că mi-a găsit bilet la Breaking News, un film la care țineam foarte mult să ajung și la care nu mai găseam bilet pe absolut nicăieri. Nu știu dacă s-au răzgândit alții, nu știu dacă au fost suplimentate locurile, cert e că, în această seară, merg la Breaking News! Și asta e o TIFF-minune! Mai mult decât atât, trebuie să menționez aici și desfășurarea incredibilă de forțe ce urmează după fiecare proiecție, când pe scenă urcă aproape tot timpul unul sau mai mulți oameni din echipa filmului vizionat. Astfel, ai șansa de a sta de vorbă cu cei implicați direct în producție (eu mă declar o mare fană a echipei filmului Planeta Petrila, în regia lui Andrei Dăscălescu, o poveste pe care vă zic de pe-acum că nu aveți voie s-o ratați) sau cu persoane alături de care poți dezbate diferite subiecte (zilele trecute, Dacian Cioloș și Vlad Voiculescu au fost prezenți la proiecția documentarului Política, manual de instrucciones și au rămas la final pentru o dezbatere tare interesantă), iar asta mi se pare grozav!

planeta petrila
Planeta Petrila, unul dintre cele mai aplaudate filme de la TIFF 2017

Plus filmele geniale…

Sunt filme politice, drame, comedii romantice, pelicule dedicate gurmanzilor, documentare senzaționale: TIFF te așteaptă cu o selecție eclectică, așa că este imposibil să nu treci măcar zece titluri pe lista de must see. Eu am ajuns exact în perioada în care au început Zilele Filmului Românesc și mă bucur tare mult că, în sfârșit, voi fi la zi cu cele mai bune producții autohtone, pentru că, spre rușinea mea, am ratat o bună parte din ele la București.

… și TIFF-distracție cât cuprinde!

Dacă ar fi posibil, eu aș dormi în sala de cinema pe tot parcursul festivalului, însă încerc să nu ratez nici ce se petrece în exteriorul ei, adică zeci de evenimente conexe, petreceri, concerte, workshop-uri și ateliere (dacă mai sunteți la Cluj-Napoca, dați o fugă la InfiniTIFF, la Casa de Modă, un loc de neratat pentru pasionații de Virtual Reality și nu numai). De exemplu, astăzi, după ce îl voi vedea pe Alain Delon în Piața Unirii (alături de alte mii de oameni), mă voi îndrepta către Form Space, la TIFF Official Party, pentru un super-concert Loredana. De-abia aștept!

casa tiff
Concertul Eyedrops de la Casa TIFF (Strada Universității, nr. 6)

Nu pot uita nici de străzile Clujului…

… pentru că, atunci când trebuie să colinzi tot orașul, de la un cinematograf la altul, ai marele avantaj de a găsi tot felul de locuri frumoase despre care habar n-aveai. A plouat destul de bine zilele trecute la Cluj, însă tot m-am oprit din 20 în 20 de metri să fac câte o poză. Și, acum că a ieșit soarele, de-abia aștept să ajung în niște locuri cu un mare, mare potențial pe Instagram!

… iar de mâncarea demențială de aici nici nu mai vorbesc!

Casa Boema, Camino, Zama, Baracca, Litchi, À la Tarte, Napoca 15… sunt doar câteva dintre locurile în care mănânc bine de fiecare dată când ajung la Cluj! Bine, la Litchi am ajuns de-abia zilele trecute și nu știu cum de am găsit puterea de a pleca din mijlocul acelor waffles delicioase, însă nicio problemă, voi reveni… chiar azi! Iar dacă aveți și alte sugestii de locuri cool din oraș, eu chiar le aștept pe toate până duminică! 😀

zama
Cina de după film, la Zama (strada Napoca, nr. 16)

Și acum vă las, pentru că trebuie să mă pregătesc de maraton! Bineînțeles, un maraton de filme!

Foto: arhiva personală

Categorii Lifestyle