5 filme care ne vor aminti de liceu şi adolescenţă

Înainte de un nou an școlar, trebuie să reintrăm cu pași mici în atmosfera de liceu. Și cum am putea să ne pregătim mai bine decât cu niște filme pe această temă? Pregăteşte-te pentru profesori nonconformiști, fete meschine, adolescenți confuzi și multe alte întâmplări.

The Edge of Seventeen

Deși are o poveste care se desfășoară pe repede înainte, The Edge of Seventeen ne lasă să aruncăm o privire în viața lui Nadine (Hailee Steinfeld), o elevă de liceu. Adolescenta se confruntă cu sentimentul de inferioritate din cauza fratelui său popular, cu relația dificilă pe care o are cu mama sa și cu încercarea de a se descurca fără sprijinul moral al tatălui decedat. Nadine primește încă o lovitură când află că singura sa prietenă devine iubita fratelui ei, iar cele două se îndepărtează. Tânăra are, cu toate acestea, un ajutor venit din partea unui profesor, domnul Bruner (Woody Harrelson), care o sfătuiește, cu multă ironie, chiar și în cele mai complicate și stânjenitoare situații.

Just One of the Guys

După ce articolul său este respins, în favoarea colegilor băieți, pentru un concurs ce i-ar putea aduce un internship la ziarul local, Terry Griffith crede că la mijloc este vorba doar de sexism. În consecință, ea decide să se dea drept băiat, să se înscrie la un liceu concurent și să aplice din nou, cu același articol, la competiția de scris. Însă, în timpul așa-zisei sale misiuni, Terry întâlnește obstacole pe care nu le luase în considerare.

Dead Poets Society

Știi profesorii aceia care ies din tipare și te fac să vezi lucrurile dintr-o nouă perspectivă? De o astfel de experiență au parte elevii de la Welton Academy, o prestigioasă școală de băieți, când încep cursurile cu John Keating, noul profesor de engleză. Acesta are metode de predare nonconformiste, provocându-i pe adolescenți să gândească singuri și învățându-i să se ghideze după motto-ul carpe diem. Dead Poets Society a obținut mai multe premii la competițiile de film, printre care și premiul Oscar pentru Cel mai bun scenariu original.

17 Again

Adulții ne spun întotdeauna să profităm la maximum de anii de liceu, iar Mike O’Donnell, interpretat la maturitate de Matthew Perry, are șansa să trăiască a doua oară experiența de licean (interpretat de Zac Efron), după ce viața sa a început să se ducă de râpă. La douăzeci de ani după ce a dat cu piciorul unei cariere strălucite pentru a se însura și a-și întemeia o familie, protagonistul divorțează, copiii săi îl consideră demn de milă și nici la locul de muncă lucrurile nu sunt mai bune. Mike, redevenit, în mod miraculous, adolescent, încearcă să își îndrepte greșelile, dar s-ar putea să realizeze că ceea ce a făcut odată nu poate fi reparat fără consecințe în viitor.

The DUFF

Din păcate, trăim în niște vremuri  în care toată lumea este etichetată și toată lumea etichetează pe toată lumea: tu ești prea slabă, tu prea grasă, tu te îmbraci prea vulgar, iar tu te acoperi mereu de parcă ești călugăriță. Și lista poate continua. Însă Bianca, protagonista filmului, atunci când află că a fost numită, în secret, DUFF-Designated Ugly Fat Friend, decide să nu se lase batjocorită.

Text de Emilia Mocanu, elevă la Școala Centrală din București. Foto: outnow.ch