5 documentare fashion pe care trebuie să le vezi

Continuăm călătoria pe teritoriul generos al documentarelor fashion (găsești aici și alte recomandări) și-ți propunem un alt pachet de filme must-see, dacă vrei să afli ceva mai mult despre evenimentele și oamenii care au schițat cursul istoriei modei. 

Bonus: Bucharest Fashion Film Festival stă să înceapă, așa că ai mai jos un film-comoară pe care-l poți vedea la ediția din acest an a festivalului (între 11 și 14 aprilie) – McQueen (2018). Dacă vrei mai mult, ai la îndemână o serie de fashion films, documentare și talk-uri care te vor ajuta să iei pulsul industriei – răsfoiește programul și achiziționează-ți bilete de aici. 

McQueen (2018)

Geniul lui McQueen a lăsat urme adânci în mai tot ce-nseamnă moda azi, iar acest documentar vine să-i facă o „radiografie“ a carierei, cu focus pe colecții și cu o paralelă sensibil trasată la complexitatea personalității lui. Regizorii Ian Bonhôte și Peter Ettedgui nu au avut acces la arhivele designerului britanic, cu toate acestea găsești pe tot parcursul documentarului detalii-cheie pe care nu le cunoșteai ori la care nu te-ai gândit până acum. 

Bill Cunningham New York (2010)

„We all get dressed for Bill“, spunea Anna Wintour despre Bill Cunningham și, în cele din urmă, așa a fost – era vânat pe străzile New York-ului în aceeași măsură în care el vâna oamenii și momentele pe care le publica mai apoi în New York Times. Documentarul te poartă prin zilele lui Bill Cunningham și te face să te atașezi într-un fel iremediabil de poate cel mai pasional și dedicat artist al fotografiei de stradă din toate timpurile.

The First Monday in May

După cum anunță și titlul documentarului, este vorba despre momentul când se-ntâmplă Met Gala. The First Monday in May te face să înțelegi mai amănunțit core-ul acestui eveniment și te lasă să intri în culise, unde afli despre organizare, care este scopul strângerilor de fonduri și ce înseamnă, de fapt, Met Gala. 

In Louboutin’s Shoes

Nu-ți sunt străini pantofii cu talpă roșie, însă In Louboutin’s Shoes te poartă prin atelierul designerul, îți arată cum creează faimoșii pantofi și îți dă acces la întreg procesul lui creativ. Documentarul e de găsit pe Netflix în această perioadă.

Lagerfeld Confidential (2007)

O plimbare împreună cu Karl Lagerfeld prin apartamentul său aglomerat din Paris, cu private jet-ul și accesul la lucrurile mărunte ori mari care-i ocupau zilele regretatului designer german te vor face să pui acest documentar bine, în lista filmelor „de revăzut“.

Foto: hepta.ro, Bucharest Fashion Film Festival, website-urile documentarelor