5 designeri români expun la London Fashion Week

Smaranda Almășan, Emese Bakó, Andreea Castrase, Sabina Pop şi Ancuța Sarca își prezintă zilele acestea creațiile la London Fashion Week. România prezintă, la ediția de anul acesta a London Fashion Week, expoziția Standpoint, care reunește creațiile celor cinci designeri, într-un proiect conceput de Romanian Design Week.

Limbajul internațional al modei devine astfel o modalitate de comunicare a experienței unice a fiecărui designer. Proiectele prezentate la ediția curentă sunt invitate să descindă în laboratoarele creatorilor de modă, încercând să distingă procesul prin care aceștia transformă cultura locală într-un limbaj universal. Designul expoziției, deschisă între 17-21 februarie, în centrul cultural Somerset House, de pe malul Tamisei, îi aparține arhitectului Attila Kim.

Smaranda Almăşan: colecţiile ei sunt caracterizate printr-un design elegant şi tăieturi fine, precum și printr-o atenţie deosebită la detalii, iar stilul ei este definit ca „avangardă purtabilă”. După absolvirea Masteratului în Design Vestimentar la Universitatea de Artă şi Design din Cluj, şi-a deschis propriul studio în cadrul Fabricii de Pensule.

După finalizarea unui internship la renumita casă de modă Giles Deacon din Marea Britanie, Emese Bakó a lucrat pentru H&M la Stockholm. Tăieturi sofisticate, detalii feminine, catifea, satin şi ţesături brocart, broderii realizate manual, mărgele şi alte tehnici atractive sunt doar câteva dintre elementele care definesc creaţiile artistei. CITEȘTE AICI UN INTERVIU CU Emese Bakó. 

De-a lungul scurtei sale cariere în industria modei, Andreea Castrase a fost distinsă cu premii importante. Creatoarea a câştigat experiență lucrând pentru Ann Demeulemeester şi H&M, dezvoltând o estetică ce poate fi definită ca atemporală şi austeră.

Cu un simţ al liniei originale și îndrăznețe, Sabina Pop este interesată de legăturile dintre arta contemporană și design. În prezent înscrisă la programul doctoral al Universităţii de Artă şi Design din Cluj, Sabina propune creaţii purtabile dar curajoase, caracterizate prin culori vii și pattern-uri puternice. CITEȘTE AICI DESPRE ȘCOALA DE DESIGN DE LA CLUJ. 

Ancuţa Sarca este un designer a cărui originalitate a fost remarcată rapid nu doar de presa de specialitate din România, dar şi de celebrul brand Meadham Kirchhoff, care i-a oferit un internship în studioul său londonez. În cea mai recentă colecție a sa, Ancuţa traduce mişcări sociale şi culturale în haine-experiment, folosind materiale neconvenționale, culori vibrante și texturi hi-tech.