5 cărți despre cum să ne înțelegem visele

Există semnificații în visele noastre? Ce ne spun aceste povești nocturne despre noi și dorințele noastre? Cum putem să ne înțelegem mai bine pe noi înșine, raportându-ne la visele noastre? De ce e benefic să acordăm importanță viselor? Iată câteva întrebări la care putem găsi toate răspunsurile, în grupajul de 5 cărți despre vis, în care autorii explorează această lume, pe cât de fantastică, pe atât de reală.

  1. Limbajul uitat. O introducere în înțelegerea viselor, basmelor și miturilor, Erich Fromm

Celebrul psihanalist Erich Fromm expune în cartea „Limbajul uitat” unul dintre cele mai vechi și totodată actuale limbaje, cel simbolic, exprimat prin vise și mituri, „singura limba străină pe care fiecare dintre noi trebuie să o învețe”. El își poartă cu grijă cititorii într-o incursiune pe drumul descoperirii și înțelegerii acestui limbaj, cu un scop esențial: acela al descifrării propriei personalități, pe drumul cunoașterii de sine. Autorul formează cadrul de a înțelege de ce preocuparea pentru vise se află în strânsă legătură cu umanitatea, încă din cele mai vechi timpuri. „Dacă visele noastre ar fi fost toate niște fantasme agreabile, în care dorințele inimilor noastre se împlinesc, poate că leam fi privit cu mai multă simpatie. Dar multe dintre ele ne lasă într-o stare de anxietate; de multe ori avem coșmaruri teribile, iar atunci când ne trezim ne simțim ușurați când realizăm că a fost doar un vis. Altele, chiar dacă nu sunt coșmaruri, sunt deranjante din alte motive. Nu se potrivesc cu persoana care suntem convinși că suntem în timpul zilei. Dar mai rău decât toate acestea este faptul că nu ne înțelegem visele, deși, în stare de trezie, suntem siguri că putem înțelege orice dacă ne punem în minte ceva. Decât să ne confruntăm cu o asemenea dovadă clară a limitelor capacității noastre de înțelegere, preferăm să spunem că visele nu au sens.”.

  1. Interpretarea viselor – Opere Esenţiale, vol. 2 –  Sigmund Freud

Visul ne însoţeşte în toate momentele vieţii noastre. Visăm nu numai noaptea, ci şi ziua, cu ochii deschişi. De obicei, nu punem mare preţ pe visele noastre, pentru că le considerăm plăsmuiri lipsite de realism. Prin „Interpretarea viselor”, una dintre cărţile mari ale secolului XX, Freud ne reînvaţă să apreciem visele. În calitate de „cale regală de acces la inconştient“, visul ne conduce în profunzimile sufletului nostru, dezvăluindu-ne dorinţele cele mai ascunse. „Dacă noi concepem conţinutul visului ca pe reprezentarea unei dorinţe realizate şi îi explicăm obscuritatea prin modificările operate de cenzură asupra materialului refulat, nu ne mai vine greu nici să deducem funcţiile visului. Într-o stranie opoziţie cu faptul că se spune că somnul este tulburat de către vise, noi trebuie să recunoaştem visul drept gardian al somnului”, spunea Sigmund Freud.

În plus, cartea „Interpretarea viselor” oferă instrumentele pentru a descifra orice produs cultural la care participă inconştientul, de la literatură şi artă la religie şi morală.

  1. Despre vis, Sigmund Freud

În timpurile pe care le putem numi preştiinţifice, oamenii nu se simţeau în încurcătură în legătură cu găsirea explicaţiei unui vis. Dacă şi-l aminteau după ce se trezeau, îl considerau o vestire, fie milostivă, fie ostilă, venită din partea unor forţe mai înalte, demonice şi divine. Odată cu înflorirea tipurilor de gândire specifice ştiinţelor naturii, toată această mitologie încărcată de sens s-a transpus în psihologie, şi în ziua de azi nu se mai îndoieşte decât o foarte mică parte dintre oamenii educaţi că visul este propriul produs psihic al visătorului. Acest lucru l-a înțeles și l-a expus cel mai bine întemeietorul psihanalizei, Sigmund Freud, autorul lucrării „Interpretarea viselor”, aceasta fiind una dintre cele mai importante şi, în acelaşi timp, cele mai interesante cărţi ale secolului XX. S-a spus despre ea că a descifrat secretul visului, iar cele aproape 800 de pagini, care abundă în referinţe culturale şi ilustrări onirice, ar putea intimida nespecialiştii. Dacă însă, ideile esenţiale şi exemplele corespunzătoare ar da conţinut unei alte cărţi de proporţii mult mai reduse, atunci, cu siguranţă, oricine este interesat de viaţa psihică ar citi-o, pentru a-şi putea înţelege visele. Această carte există, se intitulează „Despre vis“, şi a fost scrisă pentru un public larg, tot de Freud.

  1. Analiza viselor. Note ale seminarului susținut între 1928 și 1930 – C.G. Jung

Alături de Freud, Jung și-a dedicat o bună parte din activitatea sa înțelegerii viselor. Prezentul volum, care cuprinde transcrierea seminarului pe tema interpretării viselor susţinut de Jung la Zürich între 1928 (noiembrie) şi 1930 (iunie), completează o bună parte din modalitățile prin care să ne accesăm visele. Textul ne oferă şansa de a-l descoperi pe Jung ca analist şi de a gândi şi înţelege cu el pacientul său, pornind de la 30 de vise ale acestuia, care sunt interpretate pe rând, în cuprinsul seminarului. Avem ocazia de a citi cea mai completă descriere a metodei jungiene de interpretare a viselor. Un adevărat eveniment cultural, cartea este interesantă pentru toţi cei preocupaţi de modul în care lucra una dintre cele mai cunoscute personalităţi ale secolului XX. Carl Gustav Jung (1875–1961), psihiatru şi psihanalist elveţian, unul dintre primii discipoli şi dizidenţi ai lui Freud, este descoperitorul inconştientului colectiv şi fondatorul psihologiei analitice.

  1. Limbajul viselor, Wilhelm Stekel

Scris la un deceniu după „Interpretarea viselor” a lui Freud, prezentul volum a fost apreciat de către Jung ca o binevenită „aplicaţie clinică sistematică a psihanalizei lui Freud”. Toții cititorii cărții vor găsi în ea o anumită doză de inspiraţie, pe tema descifrării propriilor vise. „Este timpul să dedicăm mai multă atenţie aspectelor ce aparţin vieţii noastre onirice. Acest domeniu ne oferă oportunitatea de a dobândi o înţelegere asupra celor mai profunde zone ale sufletului uman, permiţându-ne astfel să pătrundem adevăratul caracter al naturii umane”, afirma Stekel.

Lucrările lui Stekel s-au bucurat și de aprecierea lui Freud, care preciza că „scrierile lui (Stekel) conţin cea mai bogată colecţie de dezlegări de simboluri care pot fi considerate ingenioase şi care s-au dovedit corecte după verificare… Din lucrările lui Stekel şi ale altora, am învăţat să apreciez mai corect anvergura şi importanţa simbolisticii în vis.”.

Text de Camelia Cavadia

Categorii Lifestyle