4 beneficii ale consumului de lapte. Ce spune nutriționistul

Laptele de vacă este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Iată cel puțin patru motive pentru care este ar trebui să includem laptele în alimentația noastră de zi cu zi. El conține substanțe nutritive valoroase pentru sănătate, inclusiv calciu și proteine.

„Este recomandat ca adulții să consume zilnic aproximativ 3 căni de lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi, ca parte a unei diete sănătoase. Nu vorbim aici neapărat despre lapte exclusiv, ci poate fi vorba și despre iaurt, lapte bătut, sana, etc.”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Sănătatea oaselor

„Calciul este un nutrient esențial pentru oase și dinți puternici, musculatură și sistem nervos. E important să includem în alimentație alimente care conțin calciu pentru a preveni fracturile osoase și afecțiuni precum osteoporoza. Laptele este o sursă bogată în calciu. Conține, de asemenea, vitamina D, un alt nutrient care aduce beneficii sănătății oaselor”, dezvăluie nutriționistul.

Sănătatea inimii

„Laptele este o sursă de potasiu, care poate ajuta vasele de sânge să se dilate și să reducă tensiunea arterială. Consumul de potasiu și reducerea aportului de sodiu (sare) ajută la scăderea tensiunii arteriale, scăzând riscul apariției bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral. Alte alimente bogate în potasiu sunt caisele deshidratate, portocalele, cartofii, roșiile, spanacul sau bananele”.

Reduce riscul de apariție a cancerului

„Laptele conține calciu și vitamina D, doi nutrienți care pot ajuta la protejarea împotriva cancerului. Calciul poate proteja mucoasa intestinală pentru a reduce riscul de cancer de colon sau de rect. Vitamina D ar putea juca un rol în reglarea creșterii celulare. Poate ajuta la reducerea riscului de apariție a cancerului de colon, de prostată și de sân”, mai spune acesta.

„Nivelurile adecvate de vitamina D susțin producția de serotonină, un hormon pe care oamenii îl asociază cu buna dispoziție, pofta de mâncare și somnul. Mai multe studii recente au demonstrat existența unei legături între deficiența de vitamina D și apariția depresiei clinice. În prezent, producătorii îmbogățesc adesea laptele de vacă și laptele vegetal cu vitamina D”, declară nutriționistul Gianluca Mech.

Osteoartrita

„În prezent, osteoartrita genunchiului nu are leac. Cercetătorii au demonstrat însă existența unei legături între consumul zilnic de lapte și progresia redusă a acestei afecțiuni. Ce trebuie să reținem însă este că nimic consumat în exces nu are efecte pozitive asupra organismului. Chiar și alimentele cu beneficii pentru sănătate trebuie consumate în limitele recomandate de specialiști dacă nu ne dorim ca ele să se transforme din aliați în dușmani”.

Categorii Lifestyle