4 acizi pentru piele cu care trebuie să te împrietenești

Îndrăznește să incluzi în îngrijirea tenului produse care conțin acizi, indiferent ce tip de ten sau vârstă ai. Au efecte vizibile de întinerire asupra pielii și un singur acid are, de regulă, multiple beneficii și pe termen scurt, și pe termen lung. În timp ce unii acizi hidratează, alții exfoliază și susțin regenerarea pielii. Află chiar acum care este cel mai potrivit pentru tine.

Ce este acidul salicilic?

Există două mari categorii de acizi pe care le poți găsi frecvent pe eticheta produselor de îngrijire a pielii: beta-hidroxi acizi (BHA) și alfa-hidroxi acizi (AHA). Acidul salicilic este un acid de tip BHA. Atât AHA, cât și BHA exfoliază pielea, diferența este că AHA sunt solubili în apă, în timp ce BHA sunt solubili în ulei. Acizii solubili în ulei pot pătrunde în piele mai profund decât cei solubili în apă. Deoarece acidul salicilic este solubil în ulei, acesta poate pătrunde adânc în piele pentru a elimina sebumul și impuritățile care se adună în pori și la suprafața pielii. Acesta este și motivul pentru care este folosit frecvent pentru combaterea acneei și eliminarea punctelor negre și albe. Acidul salicilic dizolvă celulele moarte și sebumul care blochează porii, acționează ca un antiinflamator și favorizează exfolierea.

Când nu trebuie folosit acidul salicilic?

Folosit în exces, acidul salicilic irită și usucă pielea. În funcție de concentrație și de frecvența aplicării, unele persoane pot prezenta uscăciune, descuamare, roșeață și o anumită iritare a pielii. De aceea, e preferabil să îl eviți dacă ai deja pielea foarte uscată sau sensibilă.

Ce este acidul lactobionic?

Acidul lactobionic se găsește natural în organism prin oxidarea lactozei. În ultimii ani, acest acid a devenit faimos fiind folosit la scară largă în industria cosmetică și de către dermatologi, pentru proprietățile sale antioxidante. Ce înseamnă asta? Înseamnă că acidul lactobionic protejează pielea de agresiunea factorilor de mediu, inclusiv de poluare.

Dar protecția împotriva oxidării nu este singurul avantaj. De fapt, acidul lactobionic are o acțiune multiplă: hidratează, ajută la exfolierea celulelor moarte, micșorează porii și reduce liniile fine și cicatricile.

Cine îl poate folosi?

Deoarece poate îmbunătăți tonusul și elasticitatea, acidul lactobionic poate fi folosit pentru majoritatea tipurilor de piele, oferind pielii un efect de luminozitate. Acest tip de acid poate fi folosit și pe tenul sensibil, și pe cel foarte uscat, spre deosebire de alți acizi exfolianți, dar în concentrație mică și într-un strat foarte subțire. Îl găsești în serumuri, loțiuni, creme sau măști cu concentrații de 8-15% .

Ce este acidul hialuronic?

Acidul hialuronic (AH) se găsește în mod natural în țesutul conjunctiv, epitelial și nervos, având proprietăți intens hidratante. Însă, cantitatea produsă de organism scade odată cu vârsta. Există mai multe tipuri de molecule de acid hialuronic, care diferă între ele prin masa moleculară și au efecte diferite. AH cu masa moleculară mare este ideal pentru creșterea volumului de la suprafața pielii (buze, pomeți). AH cu molecula mică penetrează pielea în profunzime și menține hidratarea optimă, având ca efect secundar și netezirea ridurilor.

Cine îl poate folosi?

Pentru că are rol de umectant, poate fi folosit de orice tip de ten, la orice vârstă. În plus, față de acizii exfolianță care nu se combină, acesta poate fi folosit în același timp cu retinoizi, AHA sau BHA, vitamine sau antioxidanți.

Ce este acidul azelaic?

Ingredient natural provenit din cereale, acidul azelaic poate fi creat și în laborator. Acțiunea sa este mai blândă, realizând o exfoliere care ajută la reînnoirea celulară mai rapidă, la curățarea porilor, la uniformizarea tenului și la netezirea pielii. Concentrația cea mai eficientă este de 10%, și poate ajunge până la 20%, cu recomandarea medicului dermatolog.

Cine îl poate folosi?

Pentru că reduce semnificativ coșurile, urmele post acneice, petele pigmentare, poate fi utilizat în tratamentul acneei și rosaceei ușoare. Dermatologii pot prescrie acidul azelaic și în combinație cu alți acizi (AHA sau BHA) pentru a trata acneea sau efectele ei, dar nu se recomandă să le combini singură acasă!