13 Reasons Why: serialul-fenomen care abordează problema bullying-ului și a suicidului în rândul adolescenților

Apărut la începutul lunii aprilie, serialul 13 Reasons Why a devenit un fenomen internațional, deoarece abordează, cu sinceritate și fără să ascundă detalii dure, subiecte considerate deseori tabu, de la problema suicidului sau a bullying-ului în rândul adolescenților, până la cea a hărțuirii sexuale și verbale.

Serialul spune povestea unei adolescente, Hannah Baker (Katherine Langford), care decide să-și pună capăt vieții. În loc să scrie un bilet de adio, în care să își justifice fapta, protagonista lasă în urma sa ceva mult mai original: 13 casete. Fiecare dintre aceste casete corespunde câte unei persoane care a contribuit la decizia Hannei de a comite suicid. Povestea surprinde, pe parcursul celor 13 episoade, momentul când Clay Jensen (Dylan Minnette), prietenul ei, primește casetele, urmând ca el să le dea mai departe ultimei persoane care trebuia să le asculte. Acesta este devastat, pentru că o iubește enorm pe Hannah, iar aceste înregistrări îl aduc în pragul disperării și îi provoacă furie față de cei care au contribuit la moartea adolescentei și de revoltă la adresa liceului, care nu a acordat importanță și atenție încercărilor fetei de a cere ajutor.

Scenariul a fost adaptat după bestsellerul cu același nume, scris de Jay Asher, iar unul dintre producătorii executivi ai serialului este Selena Gomez. 13 Reasons Why are ca scop atât informarea despre problemele cu care orice adolescent se poate confrunta pe perioada liceului, cât și tragerea unui semnal de alarmă asupra modului în care ne comportăm unii față de alții și cum niște simple cuvinte pot afecta viața cuiva. De asemenea, serialul își propune să le arate celor care consideră că lumea ar fi un loc mai bun fără ei că se înșală și că, oricât de tare s-ar complica lucrurile, nu sunt niciodată singuri și sunt mereu iubiți. O replică din serial care mie, cel puțin, mi-a rămas în minte, este una care te face să îți analizezi propriile acțiuni: „Trebuie să se îmbunătățească, într-un fel sau altul, modul în care ne tratăm unii pe alții.”
Tu ai văzut 13 Reasons Why? Dacă nu, nu mai sta pe gânduri și urmărește-l, apoi ia și tu parte la conversația începută de serial!

Text de Emilia Mocanu, elevă în clasa a IX-a la Şcoala Centrală din Bucureşti.

Categorii Lifestyle