VIDEO – Trend Challenge: Ziua iei

În urmă cu aproape cinci-șase ani, valul motivelor tradiționale românești începuse să cuprindă pe toată lumea, dar, mai important decât atât, a reușit să își croiască drumul în garderobele pasionaților de modă.

O piesă considerată până atunci o creație de artizanat, cam prăfuită, și-a schimbat fața și a devenit dezirabilă. Și nu doar dezirabilă, ci rendși ty, Și nu doar trendy, ci și cool. Câțiva ani mai târziu portul tradițional (fie că vorbim despre ie, fotă, cămașă sau chiar maramă), a devenit ușor de integrat în orice outfit – de la o ținută de weekend până la o rochie prețioasă potrivită pentru o nuntă. 

În acest episod Trend Challenge sărbătorim Ziua Iei (24 iunie) și încercăm să vă demonstrăm versatilitatea ei, dincolo de combinația deja bine-cunoscută cu pantaloni din piele sau pantaloni evazați, combinație care însă are meritele ei și funcționează de fiecare dată.

Dana a purtat ii vintage în toate ținutele, în timp ce eu am ales ca la outfitul de nuntă să merg pe mâna Valentinei Vidrașcu, cu o rochie brodată, superbă, din mătase în timp ce la ținuta casual am ales o ie de la Floare de Ie. Amândouă ne-am purtat cu mândrie iile făcute de străbunicile noastre – a mea face parte dintr-un costum de nuntă tradițional, cu o fotă absolut spectaculoasă. Se spune în familie că bunica mea a lucrat la costum trei ierni și încerc ca de fiecare data când port această ie să o asortez și să o port cu aceași grijă cu care ea a lucrat-o.

Dacă însă zestrea familiei nu include ii, nu te lasă descurajată: există o mulțime de locuri unde te poți bucura de o bucățică de tradiție și istorie. Spre exemplu, târgurile săptămânale de la Muzeul Țăranului Român reprezintă o sursă inepuizabilă de ii minunate, cămăși și fote. Prețurile variază și te încurajăm să le negociezi cu vânzătorii! În plus, dacă îți place aventura, poți să faci un drum și la târgul de la Valea Cascadelor unde, dacă nu ai baftă de ii, ai putea foarte bine să te consolezi cu un covor românesc tradițional la o zecime din prețul cu care îl găsești în magazinele de artizanat.

Am selectat aici și câteva magazine online unde ai putea să îți găsești ia mult căutată: de la modele vintage până la modele noi care păstrează broderiile clasice. Dacă ești în căutarea unor variante reinterpretate, care să păstreze însă spiritul iei, Adrian Oianu este unul dintre designerii remarcabili, care îmbină într-un mod inedit vechiul cu noul, în timp ce Valentina Vidrascu dă curs liber unor fantezii vaporoase care se împletesc romantic cu motivele tradiționale.

Vă dorim o Zi a Iei minunată, însorită și plină de tradiții frumoase!