10 sfaturi utile pentru sănătate. Ce trebuie să facem la început de toamnă

A început un nou anotimp și, în același timp, o altă perioadă în care să facem față provocărilor legate de pandemie. Dar este foarte important să înțelegem că toamna înseamnă pentru organismul nostru o serie de adaptări, întrucât zilele plăcute alternează cu cele mai reci și ploioase și, astfel, tindem să facem mai puțină mișcare regulată și stăm mai mult în interior. Din acest motiv, l-am rugat pe doctorul Vlad Predescu, unul dintre cei mai apreciați chirurgi ortopezi din România, să ne dezvăluie zece recomandări pentru anotimpul care tocmai a început.

  1. Profitați de orice zi însorită pentru a face mișcare în aer liber. Iar când ne referim la activitate fizică, aceasta poate fi de nenumărate feluri: activități sportive, plimbare în aer liber, mersul cu bicicleta sau micile îndeletniciri din jurul casei. Chiar și cumpărăturile pot intra în categoria activității zilnice, dacă presupun un efort susținut.
  2. Atunci când aveți oportunitatea, alegeți scările în detrimentul liftului. Urcatul scărilor protejează mai bine articulațiile piciorului decât alergatul pe o suprafață dură. Gândiți-vă că urcarea unei singure trepte vă ajută să ardeți 0,17 calorii. Poate nu pare mult, însă în combinație cu întărirea musculaturii, creșterea ritmului cardiac sau reducerea colesterolului, acest mix de efort la îndemnâna oricui are beneficii reale asupra stării de sănătate.
  3. Nu amânați mișcarea fizică pentru “ziua de mâine”. Fiecare kilogram în plus de la greutatea ideală crește riscul unor afecțiuni grave, fie din sfera ortopedică, fie din cea a bolilor cardiovasculare sau a diabetului zaharat.
  4. Contrar unor păreri neavizate, sportul întărește sistemul osos. Pentru că îmbunătățește circulația în general, substanțele nutritive ajung mai ușor la os, îl hrănesc și îi cresc capacitatea de regenerare. O dietă echilibrată, bogată în calciu, Vitamina D, potasiu, zinc și magneziu ajută la creșterea denistății osoase și, implicit, la rezistența acestora.
  5. Nu purtați pantofi cu toc zi de zi. Chiar dacă sunt frumoși și avantajează silueta unei femei, pantofii cu toc nu trebuie să devină o obișnuință. Picioarele au o poziție nenaturală cu acest timp de încălțăminte, întrucât toată greutatea cade pe zona degetelor. Pot fi purtați la ocazii speciale și căutați să vă achiziționați pantofi care să aibă un calapod cât de cât confortabil. Dacă trebuie totuși să purtați astfel de pantofi, căutați să fie unii cu un toc mai gros, pentru a se distribui greutatea corporală cât mai uniform.
  6. Pedalează! Mersul cu bicicleta poate să fie opțiune excelentă pentru cei care au probleme articulare. Plus că poate fi extrem de distractiv și scade tensiunea articulară. Mai mult, crește imunitatea organismului. Așa că profitați de zilele plăcute de toamnă și pedalați zi de zi, dacă aveți posibilitatea.
  7. Activeză-ți ‘hormonii fericirii’. Îți dorești un cocktail de bucurie? Este binecunoscut faptul că mișcarea în general favorizează creșterea nivelului serotoninei din organism, iar aceasta este un puternic antidepresiv. Apoi urmează endorfinele, care sunt secretate când corpul nostru simte durere provocată de mișcare și induc o stare de bine. Să nu uităm de dopamină, un hormon care ne ajută să dormim mai bine și să ne concentrăm mai eficient.
  8. Gândiți pozitiv în fiecare clipă. Poate părea dificil, atunci când concediile se termină, zilele sunt mai scurte și grijile zilnice ne copleșesc. Din acest motiv, zâmbiți mai des, înconjurați-vă de oameni optimiști, petreceți cât mai mult timp liber în natură și faceți mișcare.
  9. Combateți anxietatea cu un set de mișcări simple. Este bine să vă începeți ziua cu un set exerciții, realizate chiar în intimitatea casei. Efectele unor mișcări de înviorare pot avea rezultate extraordinare asupra psihicului, întrucât dacă ne concentrăm pe partea fizică, îi dăm posibilitatea creierului să se odihnească o perioadă.
  10. Discutați constant cu medicul dumneavoastră. Fie că aveți o situație care necesită intervenția medicului sau bănuiți că este doar o astenie de toamnă, întrebați-vă doctorul ce vă recomandă. Inclusiv atunci când vă decideți să urmați un sport anume, e bine să faceți un set de analize înainte, pentru a ști că sunteți într-o stare fizică propice practicării respectivelor antrenamente.

Categorii Lifestyle