10 orașe pe care trebuie să le vizitezi în 2020

Skyline Vancouver, Canada

Se apropie deja 2020. Ce ne punem pe lista de călătorie pentru o nouă decadă? Avem o listă cu 10 orașe simpatice, numai bune de bifat în vacanțele din 2020, fie ele city break-uri sau concedii lungi de vară. Așadar….

Cunoscutul ghid Lonely Planet a anunțat, pentru 2020, lista orașelor care sunt puse pe  wish list-ul cititorilor și pentru care ar trebui și noi să ne uităm după bilete de avion. Pentru că cele mai hot evenimente ale anului au loc aici, nu contează că vorbim de festivaluri de muzică, de evenimente culturale sau de… alegeri prezidențiale. Începem călătoria cu…

Salzburg, Austria. Și nu doar pentru că e aproape (poți alege călătoria cu mașina sau cu avionul) și pentru că adorăm bomboanele cu marțipan fabricate aici. În primul rând, anul acesta, celebrul festival de muzică Salzburg Festival împlinește 100 de ani, deci vom avea parte de o mulțime de evenimente și concerte speciale. Apoi, dacă mergi aici până în aprilie, pârtiile de schi de pe ghețarii din zonă sunt încă deschise (www.skiamade.com). În oraș, pune pe lista de vizitat Roca şi fortăreaţa Hohensalzburg, casa natală a lui Mozart, superbele grădini Mirabell și palatul Hellbrunn. 

Austria, Salzburg, The St Peter chapel and cemetery
Austria, Salzburg, capela St Peter
Salzburg, Schloss Mirabellgarten
Salzburg, Schloss Mirabellgarten

Bonn, Germania. Uitați pentru moment de Berlin sau Frankfurt. Bonn va fi orașul din Germania pe care veți dori să îl vedeți în 2020. Dacă sunteți pasionați de muzică clasică, acesta e locul unde vă programați un weekend, pentru că în oraș se serbează 250 de ani de la nașterea compozitorului Ludwig van Beethoven – click aici să vedeți programul concertelor www.beethovenfest.de. Casa lui Beethoven, Poppelsdorf Palace și… muzeul de matematică Arithmeum pot fi puse pe listă. Momentul ideal de a merge? În mai-iunie, când înfloresc sute de cireși pe străzi. 

Bonn, Germany
Bonn, Germania

bonn germany

Washington DC, SUA. Sărim peste un continent și ajungem la locul unde se iau deciziile cele mai importante din lume. După fotografia obligatorie cu Casa Albă, îndreaptă-te către National Portrait Gallery, National Museum of American History și National Museum of Women in the Arts – toate aceste muzee vor avea anul acesta expoziții speciale dedicate unui moment extrem de important în istoria omenirii – 100 de ani de la al 19-lea amendament, cel care dă dreptul la vot femeilor. Washington e unul dintre cele mai vibrante orașe ale Americii (iar 2020 cu atât mai mult, cu cât vor fi alegeri prezidențiale), dar și unul dintre cele mai verzi (terase acoperite cu verdeață, parcuri imense). 

washington-monument

washington dc usa
Casa Albă, Washington DC, SUA

Kochi, India. Știm, pare departe și destul de… nesigur. Însă această localitate din sudul Indiei a devenit un exemplu în folosirea energiei verzi (aeroportul este alimentat cu o astfel de energie), are cafenele chic și multe străduțe pitorești, numai bune pentru feedul tău de Instagram. Poți avea parte și de meditații și călătătorii spirituale, dar ține minte și că în 2020, Kochi e gazda festivalului de artă contemporană Kochi-Muziris Biennale. 

india, kerala festival
India, Kerala festival, Kochi

Cairo, Egipt. Dispărut o vreme de pe lista călătorilor din motive de siguranță, Cairo revine în preferințele noastre. Nu doar complexul de piramide trebuie vizitat, ci și noul muzeu de egiptologie, a cărui construcție va fi finalizată anul acesta (un enorm complex din sticlă și oțel, chiar lângă site-ul piramidelor din Giza) – Grand Egyptian Museum (GEM). Soare, hoteluri cu piscine prietenoase și chiar promisiunea unui aeroport nou, care va opera curse locale către Marea Roșie și Luxor sunt argumente suficiente pentru un weekend în Egipt. 

Cairo, Egipt, piramidele și Sfinxul de la Giza

Galway, Irlanda. Dacă v-a plăcut în Dublin, dacă nu sunteți mofturoși la zilele cu un pic de burniță și adorați berea bună sau o cafea aromată, acesta este locul perfect. În plus, pitorescul oraș este declarat anul acesta European Capital of Culture; așadar, așteptați-vă la concerte stradale, la evenimente culturale, expoziții, proiecții de film și instalații artistice. 

Galway Cathedral, Irlanda
Galway Cathedral, Irlanda

Galway, Irlanda

La Paz, Bolivia. OK, pare un pic cam îndepărtată, însă culorile superbe ale țării, experiențele inedite și exoticul peisajelor și a hainelor te vor face să te feliciți că ai ales această destinație. Autoritățile au instalat mai multe cabine pe cablu care survolează pur și simplu orașul (promit să fie 11 în 2020). Capitala administrativă a Boliviei, La Paz – Nuestra Senora de La Paz, este capitala situată la cea mai mare altitudine din lume. De vizitat: Piața Murillo, Plaza de Armas, Catedrala Sfântul Francisc, Casa Simon Bolivar, Cartierul Miraflores, zonele rezidențiale San Pedro, Sopocachi și Calacoto, Mercado de Brujas – Piața Vrăjitoarelor.

Străzile La Paz, Bolivia

Vancouver, Canada. Clar, e o destinație de vară pentru cei mai friguroși. Cu toate acesta, superbul oraș canadian, aflat între superbele ape ale Pacificului și munții acoperiți de păduri merită o vizită! Aventurează-te pe Capilano Bridge, la 70 de metri deasupra solului, pedalează pe bicicletă prin oraș pe zecile de kilometri de pistă, fă o plimbare cu telecabina până pe Peak of Vancouver, ca să ai o vedere magnifică asupra orașului și caută cele mai simpatice galerii de artă. V-am spus că Vancouver este unul dintre cele mai eco și mai sustenabile orașe de pe planetă? (www.tourismvancouver.com)

Bridge Park, Vancouver, Canada
Bridge Park, Vancouver, Canada

Skyline Vancouver, Canada

Dubai, UAE. Este perfect pentru o escapadă în lunile reci, când în România încă e acoperită de zăpadă. Pe lângă atracțiile clasice, ca Burj Al Arab, orașul vechi, shopping mall-urile cu tentații, luați în calcul că în 2020 aici are loc World Expo 2020, în care 190 națiuni își expun inovațiile și viziunea lor asupra viitorului. Vom vedea curând mașini zburătoare? E sigur doar că, acum, dacă vrei să iei un taxi în Dubai, ai grijă să nu bifezi elicopter în loc de Uber Plus. 

United Arab emirates Dubai, Bur Dubai
United Arab Emirates Dubai, Bur Dubai

Denver, USA. Da, revenim în SUA pentru un alt oraș care la prima vedere nu ne-ar atrage atenția. Însă Denver e în creștere accelerată de câțiva ani – și nu vorbim doar de construcții în sine, ci de creerea unei comunități artistice – o mulțime de muzee și de galerii și-au deschis porțile aici, altele vor urma în 2020. Însă și pentru cei amatori de aventuri culinare avem o sugestie perfectă: Milk Market, o piață în care poți încerca sute de feluri tradiționale de mâncare din întreaga lume. 

Denver, USA

Foto: hepta.ro, pixabay.com

Categorii Lifestyle