10 momente importante din viața Reginei Elizabeta a II-a a Marii Britanii

regina elizabeta aII a

Regina Elizabeta a II-a a Marii Britanii împlinește pe 21 aprilie 94 de ani și este unul dintre cei mai în vârstă monarhi din lume, dar și el mai longeviv monarh din istoria Maria Britanii, după ce a depășit-o în 2015 pe Regina Victoria.

Aniversarea celor 94 de ani o prinde pe suverană refugiată de pandemia de Coronavirus la Castelul Windsor, de lângă Londra, alături de Prințul consort Philip, în vârstă de 98 de ani.

Monarhul englez își sărbătorește în mod normal de două ori ziua – cea de pe 21 aprilie este sărbătorită de obicei fără fast, în familie, iar aniversarea oficială are loc la începutul lui iunie, când au loc parade militare, se trag focuri de tun, iar Regina își salută supușii de la balconul Palatului Buckigham, alături de întreaga familie. Anul acesta, cel mai probabil, din cauza pandemiei de Coronavirus, ceremoniile nu vor mai avea loc.

regina elizabeta aII a

Prințesa Elizabeta Alexandra Mary Windsor s-a născut pe 21 aprilie 1926 la Londra, fiind primul copil al Ducelui și Ducesei de York, care au devenit mai târziu Regele George al VI-lea și Regina Elizabeta.

La 11 decembrie 1936, tatăl lui Elizabeth devine rege, după abdicarea fratelui său, Regele Edward al VIII-lea, iar Elizabeta devine prezumtiva moștenitoare a tronului.

Pe 20 noiembrie 1947, Elizabeta se mărită cu Philip Mountbatten, la catedrala Westminster.

Pe 14 noiembrie 1948, se naște la Palatul Buckingham Prințul Charles, primul copil al viitoarei regine. Pe 15 august 1950 vine pe lume Prințesa Anne, la Clarence House, iar pe 19 februarie 1960 se naște la Buckigham Palace Prințul Andrew.

În 1952, Regele George al VI-lea moare în somn, în timp ce fiica lui, Elizabeta, se afla în turneu în Kenya. Aceasta preia automat toate îndatoririle tatălui ei și se pregătește să adere la tron.

Pe 2 iunie 1953, are loc ceremonia de încoronare a Reginei Elizabeta II-a la Catedrala Westminster. Elizabeta devine Regină la 27 de ani.

Pe 31 august 1997, Prințesa Diana, soția Prințului Charles, moare într-un accident de mașină, iar tragedia aruncă monarhia britanică într-un scandal fără precedent, în care înfloresc tot felul de teorii ale conspirației. Diana și Charles se despărțiseră în 1992, dar divorțul lor s-a finalizat în 1996.

Pe 30 martie 2002, moare Regina Mamă, la vârsta de 101 ani. Tot în același an , Regina Elizabeta a II-a marchează Jubileul de Aur – cei 50 de ani petrecuți pe tronul Marii Britanii.

Pe 8 septembrie 2015, Regina devine cel mai longeviv monarh și o depășește pe stră-străbunica ei, Regina Victoria.

regina elizabeta aII a

Pe 6 februarie 2017, Regina Elizabeta aII-a a aniversat Jubileul de Safir, care marchează cei 65 de ani de la ascesiunea la tron. Următorul prag aniversat va fi Jubileul de Platină, cel care va marca cei 70 de ani petrecuți pe tron.

regina elizabeta aII a

regina elizabeta aII a

Foto: Hepta

Categorii Lifestyle