10 lucruri inedite despre nominalizații la Oscar din acest an

Nominalizările la Premiile Oscar 2017 au fost anunțate săptămâna trecută (vezi aici lista integrală) și, așa cum era de așteptat, La La Land, musicalul lui Damien Chazelle (și favoritul meu din competiție), a obținut cele mai multe nominalizări. Iar Meryl Streep a reușit să obțină o nouă nominalizare, de această dată pentru rolul din Florence Foster Jenkins, însă acest lucru nu este neapărat surprinzător, dat fiind că Academia Americană de Film și noi toți o adorăm!

Care au fost marile surprize din acest an? Ce povești sunt țesute în jurul nominalizaților de la Oscar? E momentul să aflăm!

1. Cu 14 nominalizări în palmares, La La Land a devenit unul dintre filmele cu cele mai multe nominalizări din istoria Oscarurilor. Acest record a mai fost atins doar de All About Eve (1950) și Titanic (1997), fiecare cu 14 nominalizări. Titanicul a câștigat 11 statuete din aur, la fel ca Ben Hur (1959) și The Lord of the Rings: Return of the King (2003), cele mai premiate pelicule din toate timpurile! Va depăși oare La La Land acest record? Rămâne să aflăm pe 26 februarie.

2. Meryl Streep este actrița cu cele mai multe nominalizări la Oscar și pare greu de crezut că cineva o va mai ajunge vreodată din urmă. Anul acesta, a obținut nominalizarea cu numărul 20 din cariera sa, pentru partitura din pelicula biografică Florence Foster Jenkins, un film pe care, dacă încă nu l-ați văzut, vă recomand să o faceți, pentru că este tare, tare haios. Meryl Streep a obținut prima nominalizare la Oscaruri în 1979, pentru rolul din The Deer Hunter, și a câștigat ultimul premiu în 2012, pentru rolul lui Margaret Thatcher din The Iron Lady (pe lângă acesta, mai are două Oscaruri pentru Kramer vs. Kramer și minunatul Sophie’s Choice).

3. Cu o durată de 7 ore și 47 de minute, O.J.: Made in America stabilește recordul pentru cea mai lungă producție nominalizată vreodată la Oscar (a obținut nominalizare la categoria Cel mai bun documentar).

4. Tanna, peliculă nominalizată la categoria Cel mai bun film străin, marchează intrarea Australiei în competiție. Această țară nu a mai avut până acum un film inclus în cursă.

5. Kubo and the Two Strings este a doua animație care obține o nominalizare la categoria efecte vizuale. Prima a fost The Nightmare Before Christmas (1993), care a pierdut trofeul în favoarea lui Jurassic Park.

6. Deși pe critici nu i-a impresionat deloc, filmul Passengers, cu Jennifer Lawrence și Chris Pratt în rolurile principale, a reușit să obțină două nominalizări la Oscarurile din acest an, la categoriile Cea mai bună scenografie și Cea mai bună coloană sonoră. Pe lângă muzica din Passengers, compozitorul Thomas Newman s-a mai ocupat de coloana sonoră a unor filme ca Saving Mr. Banks, Skyfall sau The Shawshank Redemption, adunând nu mai puțin de 14 nominalizări la Oscar (din păcate însă, nicio nominalizare nu s-a materializat în Oscar până acum).

7. În cazul în care va câștiga, Damien Chazelle va fi cel mai tânăr regizor (32 de ani) care obține Premiul Oscar. Cu toate acestea, el nu este cel mai tânăr regizor nominalizat din istorie – această onoare îi revine lui John Singleton, care avea numai 24 de ani când a fost nominalizat la Oscaruri pentru Boyz n the Hood. La momentul respectiv, Singleton a pierdut premiul în fața lui Jonathan Demme, regizorul filmului The Silence of the Lambs.

8. #OscarsNotSoWhiteAnymore. După ce toată lumea a criticat ediția de anul trecut a Oscarurilor, pe motiv că a fost una rasistă, diversitatea este acum cuvântul de ordine la gala Academiei Americane de Film. Șase actori de culoare au intrat anul acesta în cursă (Denzel Washington, Viola Davis, Octavia Spencer, Ruth Negga, Mahershala Ali și Dev Patel), plus numeroși alți producători și regizori.

9. Pentru mine, nominalizarea lui Amy Adams pentru rolul din Arrival era o certitudine. Și cred că nimeni nu se aștepta ca actrița, care mai are cinci nominalizări la Oscaruri, să fie uitată anul acesta, mai ales că a fost absolut extraordinară în SF-ul lui Denis Villeneuve.

10. Ai-Ling Lee și Mildred Iatrou formează prima echipă feminină care obține o nominalizare la categoria Cel mai bun montaj de sunet.

CITEȘTE ȘI:

Premiile Oscar 2017: lista nominalizărilor

Categorii Lifestyle